Τραμπ προς Ρωσία: Ελπίζω να βρείτε τα 30.000 χαμένα email της Κλίντον

ΝΥΤ

Σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, τονίζοντας πως ελπίζει ότι η Μόσχα έχει «χακάρει» τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να βρει τα 30.000 email από τον προσωπικό server που χρησιμοποίησε η τελευταία, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών.

«Ρωσία, αν ακούς, ελπίζω να είσαι σε θέση να βρεις τα 30.000 email που λείπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Το σχόλιο του Τραμπ έρχεται εν μέσω πλήθους ερωτημάτων σχετικά με την πρόσφατη διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η διαρροή των κλεμμένων email, πολλά εκ των οποίων ντροπιάζουν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον ρόλο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην προεκλογική περίοδο των αμερικανικών εκλογών.

Τα emails αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο ο κομματικός μηχανισμός των Δημοκρατικών ευνόησε τη Χίλαρι Κλίντον εις βάρος του Μπέρνι Σάντερς, προκαλώντας την παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα email υπεκλάπησαν από δύο ρώσικες υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες είναι υπεύθυνες και για άλλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ την περασμένη χρονιά, συγκεκριμένα εναντίον του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Επίσης, σύμφωνα με τα μεταδεδομένα των email, τα ντοκουμέντα πέρασαν από ρωσικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο αν οι υποκλοπές έγιναν με εντολή του Βλαντιμιρ Πούτιν ή κατόπιν ανεξάρτητης πρωτοβουλίας άλλου προσώπου.

Ο Τραμπ στη συνέχεια της τοποθέτησής του, υποστήριξε ότι, αν πράγματι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την ηλεκτρονική επίθεση κατά των Δημοκρατικών, «αυτό απλά δείχνει πόσο λίγο σεβασμό άλλα κράτη δείχνουν στην παρούσα κυβέρνηση». Πάντως, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, αν και αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωσία, δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση κατά ενδεχόμενων ρωσικών παρεμβάσεων, λέγοντας: «Δεν θα πω στον Πούτιν τι να κάνει. Γιατί να του πω τι να κάνει;».