Τράπεζες: Η βασική απειλή για τα κεφάλαια παραμένει ο ρυθμός των προβλέψεων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τράπεζες: Η βασική απειλή για τα κεφάλαια παραμένει ο ρυθμός των προβλέψεων

23.03.2015 09:22
ΤΡΑΠΕΖΕΣ [Αναβαλλομένη Φορολογία]: Εκτιμάται ότι η συνολική συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών είναι 12 δις ευρώ και μετά την νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Φθινοπώρου έχει μετατραπεί σε αναβαλλόμενο πιστωτικό φόρο.
Με βάση τα δεδομένα της 30ης Σεπτεμβρίου του 2014 η ενσώματη καθαρή θέση των τραπεζών είχε διαμορφωθεί σε 25,9 δις ευρώ και επομένως προκύπτει ότι η συμμετοχή των αναβαλλόμενων κεφαλαίων προσδιορίζεται σε 46,3%.
Αν αλλάξει το καθεστώς υπολογισμού ή τις ποσόστωσης των αναβαλλόμενων κεφαλαίων στα βασικά κεφάλαια των τραπεζών αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσφύγουν άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου.
Και τούτο διότι ακόμα υπάρχει περιθώριο για απομειώσεις μέχρι να προσεγγιστούν τα όρια των βασικών δεικτών. Η βασική απειλή για τα κεφάλαια παραμένει ο ρυθμός των προβλέψεων
Και από ότι φαίνεται μετά από ένα διάστημα σχετική ηρεμίας στο πρώτο τρίμηνο του 2015 παρουσιάζονται νέες προβλέψεις (περίπου 2 δις ευρώ) από την καθυστέρηση εξυπηρέτησης των ενήμερων ή ρυθμισμένων δανείων.
Στα θετικά πάντως καταγράφεται η ανακοίνωση της ΕΒΑ σύμφωνα με τη οποία η επόμενη άσκηση των τεστ αντοχής στις Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι προγραμματισμένη για το 2016 δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο κεφαλαιακών δράσεων ή επίτευξης υψηλότερης εσωτερικής αξίας.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017