Το 2014 ήταν η χρονιά της πλήρους διάψευσης όλων των προσδοκιών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το 2014 ήταν η χρονιά της πλήρους διάψευσης όλων των προσδοκιών

25.12.2014 16:56

Μπορεί τα έτη 2012 και 2013 να έδωσαν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές του Χ.Α., όμως το 2014 που οσονούπω φεύγει, ήταν ένα έτος που έφερε σημαντικές ζημιές στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, ανάλογα βεβαίως με το πότε τοποθετήθηκαν.

Το 2012 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 72,78% καθώς ήταν η χρονιά της μεγάλης «απόδρασης» από τα χαμηλά 22,5 ετών, ενώ το 2013 ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 28,06% με την άνοδο της αγοράς να «ωριμάζει» και να διευρύνεται σε περισσότερες μετοχές.

Το 2014 όμως ήταν η χρονιά πλήρους διάψευσης όλων των προσδοκιών τις οποίες εύλογα οι επενδυτές είχαν «χτίσει», καθώς είχαν προηγηθεί δύο καλά έτη, οι ξένες αγορές βάδιζαν από ρεκόρ σε ρεκόρ, ενώ η Ελλάδα έδειχνε να σταθεροποιείται περαιτέρω.

Όμως, οι επιλογές της κυβέρνησης, ειδικά μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου «νέκρωσαν» εντελώς την αγορά, σκοτώνοντας το καλό momentum που υπήρχε μέχρι τότε, κάτι που καθρεφτίστηκε και στους μειωμένους όγκους και τζίρους έκτοτε.

Πιο αναλυτικά, το 2014 και ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για τη λήξη του, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες 26,62%, με τον FTSE 25 να χάνει 28,37% και τον τραπεζικό δείκτη στο -43,82%!

Και όλα αυτά, σε μια χρονιά που μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο Γ.Δ. στους πρώτους δυόμιση μήνες και ως τα μέσα Μαρτίου πέτυχε σημαντικά κέρδη έως 18%, φτάνοντας και στο υψηλό έτους και σχεδόν 30 μηνών και τις 1.379 μονάδες (19 Μαρτίου 2014).

Κεντρικοί δείκτες έφτασαν να κερδίζουν έως 20%, ενώ κορυφαία blue chips όπως ο ΟΤΕ έφτασαν να ενισχύονται έως 30% το ίδιο διάστημα από την αρχή του έτους.

Έκτοτε όμως, υπήρξαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που παρ’ ότι μάζεψαν πολύ εύκολα σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ εντούτοις πίεσαν την αγορά, η οποία δέχτηκε επίσης ισχυρό «χτύπημα» από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου (Ευρωεκλογές και δημοτικές).

Η αγορά παρ’ ότι κινήθηκε λοιπόν ανοδικά το πρώτο τρίμηνο, έκτοτε συμπλήρωσε ένα 7μηνο πτωτικό σερί, καταγράφοντας απώλειες άνω του 30% στους κεντρικούς δείκτες και άνω του 50% σε επιμέρους μετοχές του FTSE 25 και των τραπεζών.

Ειδικά η… κάτω βόλτα και η πλήρης διάψευση των προσδοκιών ήρθε μετά και τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου, καθώς έκτοτε όγκοι, τζίροι και ενδιαφέρον μειώθηκαν κατακόρυφα.

O γ.δ. βρέθηκε στα υψηλά στις 1.379 μονάδες στις 19 Μαρτίου, όμως οι επόμενοι 7 μήνες ήταν (όλοι) πτωτικοί, εν μέσω ευρωεκλογών και δημοτικών, αμκ τραπεζών, ανασχηματισμού και παύσης μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση!

Ο Νοέμβριος έσπασε το 7μηνο πτωτικό σερί καθώς ο γ.δ. είχε άνοδο σε ποσοστό 5,17%, όμως ο Δεκέμβριος, παρ’ ότι ξεκίνησε καλά με άνοδο 7,42% στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις έως τις 8/12, η ανακοίνωση της επίσπευσης της εκλογής ΠτΔ από τον κ. Σαμαρά, έφερε πρωτοφανείς ρευστοποιήσεις…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Απ.Σκουμπ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017