Το χρέος δεν είναι το κυρίαρχο εθνικό ζήτημα…

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, έστω και αν μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης δεν το αντιλαμβάνεται — Ευθύνη μας να τα γράφουμε!

Tου Απόστολου Σκουμπούρη

ΟΙ ψηφοφόροι πίστεψαν ότι υπήρχε άλλος δρόμος εκτός μνημονίων και τρόικας και πως το χρέος είναι το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα!
Η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων καλλιέργησε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτήν τη μυθολογία!
Οτιδήποτε άλλο εκτός ευρώ για τη χώρα θα είναι καταστροφή και συχνά έχουμε επιχειρηματολογήσει γι’ αυτό. Παράλληλα, κακώς καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι το χρέος είναι το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα – Δεν είναι…
Το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα είναι η επιστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας και η αποκατάσταση των 1,5 εκατ. ανέργων! Αυτό είναι! Το χρέος ΚΑΝΕΙΣ δεν μας ζήτησε να το αποπληρώσουμε ΟΛΟ ποτέ, κανείς δεν μας αύξησε τα επιτόκια, αντιθέτως. Όλα τα κράτη χρωστούν αστρονομικά ποσά, τα οποία ποτέ δεν θα αποπληρώσουν – Όλο το σύστημα έτσι πορεύεται…Με την αύξηση του ΑΕΠ, σταδιακά, μειώνεται νομοτελειακά και το “ύψος” ή η επικινδυνότητα του χρέους — Αυτό γίνεται παγκόσμια.
Οι χώρες χρωστούν ποσά που ουδέποτε υπήρξαν στην πραγματικότητα — Κάποια στιγμή, στο μέλλον ίσως υπάρξει ιστορικό… moratorium προς όλους. Η Ελλάδα, όλη η κοινωνία εγκλωβίστηκε, μυωπιάζοντας για 5 χρόνια το ζήτημα του χρέους, βιώσιμο, ή όχι, δυσβάστακτο ή όχι..Κανείς δεν μας ζήτησε πληρωμή του χρέους άμεσα, το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια το κάναμε γιατί είχαμε ελλείμματα κοντά στα 40 δισ. ευρώ!
Αυτό που… ζητήθηκε από τη διεθνή κοινότητα γιατί ΕΜΕΙΣ ξεμέναμε από ρευστότητα, είναι να φτιάξουμε τα του… οίκου μας! Άλλες χώρες,βεβαίως και έχουν πολύ μεγαλύτερα χρέη από την Ελλάδα, ποσοτικά και αναλογικά — Όμως, έχουν παραγωγή, έχουν ισχυρό ΑΕΠ. Όλες οι χώρες χρωστούν, έτσι “δουλεύει” το σύστημα, έτσι πορεύεται, αυτοί είναι οι κανόνες —
Το χρέος δεν είναι το κυρίαρχο εθνικό ζήτημα. Το κυρίαρχο εθνικό ζήτημα είναι πως θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, πως θα ανοίξουν δουλειές, πως θα επιστρέψει η παραγωγή! Γιατί, όσα και να χρωστά κάποιος, πρώτα θα πρέπει να τακτοποιήσει την… επιβίωσή του — Εμείς δεν το έχουμε τακτοποιήσει. Χωρίς να έχουμε τακτοποιήσει τεράστια ζητήματα σε εσωτερικό επίπεδο, συζητάμε για τα 300 δισ. χρέος που “δεν είναι βιώσιμο”!
Χωρίς να έχουμε τακτοποιήσει τεράστια ζητήματα σε εσωτερικό επίπεδο, συζητάμε για τα 300 δισ. χρέος που “δεν είναι βιώσιμο”! Κανείς δε συζητά ότι δεν είναι βιώσιμη η… χώρα έτσι όπως πορεύεται και συζητούμε για τα 300 δισ. ευρώ που κανείς δεν μας ζήτησε σήμερα! Οι διεθνείς εταίροι, οι λεγόμενοι… τοκογλύφοι για τους ψεκασμένους, μας δανείζουν με επιτόκιο 1,5%! Με μεγάλη χρονική επιμήκυνση! Εμείς, “τρωγόμαστε” όλη την ημέρα για το αν είναι βιώσιμο το χρέος, κάναμε εκλογές για τη… διαγραφή του, βάλαμε Πάκη Πρόεδρο!
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν μέτρα για ανέργους, αλλά έκανε “μέτρα” τακτοποίησης πελατών – ΔΕΗ και ΕΡΤ!Ενώ λιώνει κυριολεκτικά η κοινωνία με 1,5 ανέργους, με διαλυμένες οικογένεις, με χωρισμούς, με τσακωμούς, αυτοί έφεραν “μέτρα” για ΔΕΗ- ΕΡΤ! Ενώ έχει λιώσει η κοινωνία, δεκάδες χιλιάδες έχουν γίνει οικονομικοί μετανάστες, η κυβέρνηση λιβανίζει τις καθαρίστριες, την ΕΡΤ και τη ΔΕΗ! Ενώ η χώρα βουλιάζει, υπάρχουν δράματα καθημερινά, η πρεμούρα τους ήταν η κατάργηση του ασύλου και της αριστείας στην παιδεία! Ιδεοληπτικά εγκλωβισμένοι στη ματαιότητά τους, οδηγούν μια χώρα στην απόλυτη απομόνωση, νομίζοντας ότι “σηκώνουν κεφάλι στους τοκογλύφους”!
Από την άλλη πλευρά, ένα ολόκληρο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δεν… μιλάει, δεν τολμάει να μιλήσει, γιατί ευθύνεται για τα πρότερα!Κανείς δε μιλάει, δίνοντας… χρόνο, όμως η χώρα βουλιάζει στη διεθνή απομόνωση και στις επικίνδυνες ακροβασίες ορισμένων επικίνδυνων. Ένα… ενοχικό, αυτομαστιγώμενο πολιτικό σύστημα, με τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία, βλέπει το καράβι να πηγαίνει στα βράχια επικίνδυνα… Οι επενδυτές φεύγουν, η χώρα χάνει και τους τελευταίους φίλους, οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα λεφτά εξαντλούνται – Και κανείς δε μιλάει!
Τους επόμενους 3-4 μήνες θα “σκάσει” το νέου τσουνάμι ανεργίας καθώς καθημερινά κλείνουν πολλά μαγαζιά που αντιστέκονταν…Την ώρα που η Ελλάδα έχει τεράστια θέματα, η κυβέρνηση έπαιξε κρυφτούλι για τρόικες, ονομασίες, έδρα διαπραγματεύσεων και άλλα φαιδρά! Επαγγελματίες και ιδιώτες τονίζουν ότι παρόμοιο με το σημερινό λιώσιμο, δεν έχουν ξανασυναντήσει ποτέ – Ούτε το 2010…
Και όμως, δίνοντας… χρόνο στη διαπραγμάτευση, δεν μιλάει κανείς, ένα ολόκληρο ενοχικό και έτσι κι αλλιώς ένοχο σύστημα, σιωπά! Βλέπουμε τρομερά επικίνδυνες ακροβασίες σε εθνικά ζητήματα, βλέπουμε τακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή υπόσταση της χώρας. Και μέσα σ’ αυτή την ιδιότυπη νιρβάνα, μέρος της κοινωνίας δεν βλέπει ότι αρμενίζουμε στραβά, αλλά πιστεύει ότι στραβός είναι ο γιαλός!