Το χειρότερο για την Οικονομία είναι η πολιτική ανασφάλεια

Το Eurogroup δεν έφερε κάποια ιδιαίτερα νέα, με την Ευρώπη να περιμένει ουσιαστικά τις εξελίξεις με την τρόικα, κάτι που θα φανεί σε μερικές εβδομάδες, ενώ πλέον επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι στις 8 του Δεκέμβρη, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση δείχνει να προχωρά από την μία σε απαραίτητες κινήσεις για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία, χωρίς την συναίνεση της τρόικας, γεγονός που προβληματίζει την Αγορά (παράδειγμα οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα)…

Ενώ μπαίνει και στην διαδικασία ανακοινώσεων μείωσης φόρων που έχουν σημαντική λογική, παρόλα αυτά δημιουργούν πιθανότατα υστέρηση εσόδων και μεγάλωμα του χρηματοδοτικού κενού.

Από την άλλη έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σημαντικές δεσμεύσεις που αδυνατεί να τις ακουμπήσει στην παρούσα φάση, μιας και οι εκλογές σκιάζουν την όλη κατάσταση.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό τέλμα οικονομικά, κάτι που το ξέρει και η Κυβέρνηση και η Ευρώπη, παρόλα αυτά δεν βλέπουμε κάποιες κινήσεις εκ μέρους της Ευρώπης που μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Το θέμα είναι περισσότερο πολιτικών αποφάσεων εκ μέρους των Εταίρων μας, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει μία υποτυπώδης συνεννόηση πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις.

Αν η Κυβέρνηση προχωράει μόνο με δική της πρωτοβουλία πιστεύοντας απλά ότι η Ευρώπη θα κάνει πίσω μέχρι τέλος του χρόνου δίνοντας λύσεις και αυτό δεν συμβεί, τότε το πιο πιθανό είναι απλά να χάνουμε πολύτιμο χρόνο βαδίζοντας προς τον Μάρτη.

Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε κάτι να περιμένουμε και όλα αυτά έχουν νόημα και σκεπτικό. Πάντως δεν είναι καθόλου παρήγορο να ασχολούμαστε με τα πολιτικά θέματα και όχι με την πραγματική οικονομία, μιας και όλα αυτά μας πάνε πίσω χρονικά στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

Παράλληλα έχουν ανοίξει και γεωπολιτικά θέματα, μιας και η Κυβέρνηση (μετά από χρόνια και σε μία δύσκολη συγκυρία) επιτέλους αποφάσισε να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο, γεγονός πολύ σημαντικής σημασίας για τις εξελίξεις.

Είναι δεδομένο πως είμαστε σε μία περίοδο περισσότερο πολιτικής ανασφάλειας, που είναι και ότι χειρότερο για μία Οικονομία, ειδικά μέσα στην δίνη μίας τόσο μακροπρόθεσμης κρίσης.

Οι τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η λογική δεν έχουν τόσο πολύ σημασία, μιας και τα κεφάλαια κινούνται με βάση την ψυχολογία και τα νέα.

Θυμίζουμε πως, τεχνικά, σπάζοντας το 1100 επίπεδο έχουμε χάσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική μας τάση με το εν λόγω επίπεδο να είναι σημαντική αντίσταση, ενώ για να αλλάξει, τουλάχιστον στην παρούσα η κατάσταση, η Αγορά πρέπει να κατοχυρώσει και πάλι το 1200.

Το θετικό, όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, είναι πως υπάρχουν σημαντικά funds που έχουν πάρει θέση στην Ελλάδα, με την διαφορά ότι δεν βιάζονται…

Ενώ θα πρέπει να δούμε αν ο Νοέμβρης για κάποιους τίτλους που κατέχουν μεγάλες θέσεις προσπαθήσει να κάνει κάποιο “καλλωπισμό” στις αποτιμήσεις, μιας και στο τέλος του μήνα κλείνουν τα βιβλία τους.

* ,