Το σύστημα… Βρυξελλών δούλεψε και πάλι- Ραχόι, με την… βούλα ξανά για μία 4ετία

Η Ισπανία βγαίνει από την περίοδο ακυβερνησίας και σχηματίζει πλέον κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κατάφερε να λάβει από την Βουλή ο απερχόμενος πρωθυπουργός Mariano Rajoy.

_____
«Η Ισπανία εισήλθε σε μια νέα εποχή, την εποχή της συλλογικής ανοικοδόμησης, της κοινής ευθύνης» δήλωσε ο 61χρονος Mariano Rajoy, στην ομιλία του στη βουλή, ο οποίος αποδεικνύεται ο πιο εφτάψυχος πολιτικός της Ισπανίας αλλά και ο λιγότερο δημοφιλής και χαρισματικός.
Οι βουλευτές αρνήθηκαν να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά το σαββατοκύριακο η υποψηφιότητά του θα γίνει δεκτή, μετά από 310 ημέρες κενού εξουσίας.

_____
«Το μεγαλύτερο χάρισμα αυτού του αινιγματικού και ανεξήγητου πολιτικού είναι η υπομονή του.
Αυτή του επέτρεψε να επιβιώσει όλων», έγραψε ο αρθρογράφος Raul del Pozo.
Πράγματι, αυτός ο φλεγματικός πολιτικός από την περιοχή της Γαλικίας δεν σταματάει να εκπλήσσει τους Ισπανούς.
Ενώ δηλώνει ότι είναι ένας απλός τεχνοκράτης, τελικά μετά από την χειρότερη θεσμική κρίση που γνώρισε η Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, ο Rajoy είναι αυτός που βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά.

_____
Μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατόρθωσε να είναι πρώτο κόμμα, χωρίς πλειοψηφία, και βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της Ισπανίας για άλλα τέσσερα χρόνια. Η πρωθυπουργία του δεν θα είναι εύκολη. Μη διαθέτοντας παρά 137 βουλευτές στους 350, ο Rajoy θα πρέπει να βρει κοινά σημεία με τους σοσιαλιστές, τους ακροαριστερούς Podemos και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.