Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ελληνικό και τον Πειραιά…

Nέα εκτίμηση, πως μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως το λιμάνι του Πειραιά και η περιοχή του Ελληνικού από μετανάστες και πρόσφυγες, έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και τα μέλη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, παρευρέθη ο κ.Δρίτσας που  υπογράμμισε πως χωρίς τις συνέργειες των τοπικών κοινωνικών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα ενώ χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Κοινωνία και πολιτεία μπόρεσαν να πάνε μαζί -ηγεμόνευσε ο ανθρωπισμός- και ότι έκανε η ελληνική κυβέρνηση είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας παρά τον τεράστιο καταιγισμό κατηγοριών που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα. Η έρευνα-διάσωση δεν είναι κυριαρχικό δικαίωμα είναι αναγνωρισμένη αρμοδιότητα στη διεθνή νομιμότητα την οποία υπερασπιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και δεν επιτρέψαμε σε κανέναν άλλον να την αμφισβητήσει, προκειμένου να δώσει το δικαίωμα σε κάποιους να θέσουν και άλλα θέματα. Μισή ώρα την εβδομάδα να διαθέσει ο καθένας δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πολύτιμο είναι, αρκεί αυτό να είναι ανιδιοτελές, στοχευμένο, συνεννοημένο και συνδυασμένο, ώστε οι συνέργειες να πιάνουν τόπο και να αποδίδουν» ανέφερε ο κ.Δρίτσας.

Ο κ.Τόσκας είπε πως «Δεν μπορούμε να πούμε ότι λύσαμε τα πάντα, αλλά συνδυάσαμε τον ανθρωπισμό και τις ανάγκες της ασφάλειας των τοπικών πληθυσμών, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτεί η πιο ακραία ακροδεξιά φωνή», ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 19 Μαρτίου και τη χαρακτήρισε αναγκαία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Είπε επίσης ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας, θα είναι γύρω στις 25.000 από τα 55.000 άτομα, ενώ αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και  υποστήριξε ότι δεν πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά μια αόριστη αντίληψη για την ασφάλεια και την τάξη.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους και υπάρχουν και οι ανάλογες πιέσεις από την ΕΕ. Ανέφερε ότι ένα μεγάλος μέρος αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας θέλει να γυρίσει πίσω εθελοντικά μέσω του οργανισμού μετανάστευσης και ένα άλλο να φύγει προς τη δυτική Ευρώπη.

Για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα μας επισήμανε ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση «θα κάνει προσπάθειες αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον, ενώ αναφερόμενος στην εκκένωση 12.000 μεταναστών και προσφύγων από την Ειδομένη σημείωσε ότι έγινε με τέτοιο τρόπο που σε αυτήν αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια διεθνείς οργανισμοί που συνήθως ασκούν έντονη κρητική».

«Μπορούμε να συνδυάσουμε στις περισσότερες περιπτώσεις την ασφάλεια, την τάξη που απαιτείται από τους νόμους μας αλλά και τον ανθρωπισμό με το σεβασμό στον άλλον άνθρωπο».

Βλέπουμε για άλλη μια φορά να γίνεται αναμάσηση των ίδιων και των ίδιων φράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Θυμίζουμε πως η Ειδομένη έπρεπε να έχει ‘ανοίξει’ από το Δεκέμβριο και ‘άνοιξε’ το Μάιο. Όσν αφορά δε την οικειοθελή επιστροφή των μεταναστών στις πατρίδες τους, μάλλον δεν τα έχουν υπολογίσει καλά. Εκτός και αν σκάφτονται το Grexit, οπότε όλοι οι ξένοι θα είναι όπου φύγει-φύγει…