Το σχέδιο Σκλαβενίτη μισού δισ. ευρώ για τη διάσωση του Μαρινόπουλου | Mikrometoxos.gr

Το σχέδιο Σκλαβενίτη μισού δισ. ευρώ για τη διάσωση του Μαρινόπουλου

21.08.2016 10:23

Φως στην άκρη του τούνελ για τη διάσωση των 11.000 εργαζομένων της Μαρινόπουλος, του δικτύου αυτής, των πιστωτών της αλλά και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται, όπως αναφέρουν στην «Αυγή» παράγοντες της αγοράς που μετέχουν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Η λύση στον γόρδιο δεσμών των 1,8 δισ. ευρώ που οφείλει στην αγορά η αλυσίδα Μαρινόπουλος, μαζί με τις τρεις συγγενείς με αυτή αλυσίδες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, μπορεί να είναι κοντά, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί.

Κι αυτό γιατί ακόμη τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκόμενων τραπεζών δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως στην πρόταση που έχει υποβάλει η αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι το σχέδιο διάσωσης των θέσεων απασχόλησης, των εργαζομένων και των προμηθευτών προσεγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Από αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που απαιτείται για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, τα 360 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης.

Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread.

Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν option, που σημαίνει πως, αν το ασκήσουν, θα έχουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.

Εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η τελευταία θα βάλει 125 εκατ. ευρώ “ζεστό χρήμα”.

Εξ αυτών, σε πρώτη φάση τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το deal, άλλα 60 εκατ. ευρώ θα πάνε στη νέα εταιρεία, ενώ ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2017.

Κρίσιμος παράγοντας για να μπορέσει να επιβιώσει το χειμαζόμενο δίκτυο της Μαρινόπουλος, πέρα φυσικά από τις υπογραφές και το MoU, είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Αυτή υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ.

«Κούρεμα» οφειλών προς τους προμηθευτές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών προς τους προμηθευτές τής χειμαζόμενης αλυσίδας της τάξεως του 40-50%.

Σε ό,τι αφορά πάντως το υπόλοιπο ποσό των οφειλών προς τους προμηθευτές, αυτό θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά.

Σχετικά με τους εργαζόμενους της αλυσίδας Μαρινόπουλος, αυτοί θα παραμείνουν, όπως και το δίκτυο καταστημάτων, το οποίο θα μετονομαστεί σε Σκλαβενίτης.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της Μαρινόπουλος στο εξωτερικό (Βαλκάνια και Κύπρο), πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει και το κομμάτι της Κύπρου.

Κάτι που σημαίνει αυτόματα, αν και εφόσον φυσικά η Μαρινόπουλος περάσει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης, ότι η τελευταία αποκτά όχι μόνο ισχυρή πανελλαδική κάλυψη, αλλά και διεθνή παρουσία σε μια χώρα (Κύπρος) η οποία εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Βέβαια, το κρίσιμο τεστ είναι η επόμενη ημέρα μετά το κλείσιμο του deal και των σχετικών εγκρίσεων από το δικαστήριο με βάση το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017