Το σημερινό οπισθόφυλλο στο “Χ” | Mikrometoxos.gr

Το σημερινό οπισθόφυλλο στο “Χ”

17.08.2015 15:05

Η αγορά κλείνει πλέον δύο εβδομάδες μετά τα CC με την συμπεριφορά της να είναι καλύτερη των αναμενομένων. Ο τζίρος στην παρούσα συντηρείται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είναι ουσιαστικά αυτός που υπέστη στην παρούσα φάση τις μεγάλες απώλειες. Η Παρασκευή που πέρασε μας έφερε την πολυναμενόμενη συμφωνία των 86 δις ευρώ που ουσιαστικά υπό όρους και σταδιακά μπορεί να βγάλει την οικονομία από το τέλμα της. 

————————

Οι δόσεις προς ΕΚΤ και ΔΝΤ θα αποπληρωθούν κανονικά ενώ το επόμενο διάστημα και βήμα βήμα με την συμφωνία θα υπάρχουν και εκταμιεύσεις που θα μπορούν να διοχετευθούν στην τραυματισμένη ιδιωτική οικονομία. 

Το πολύ σημαντικό είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται να αποφεύγει το bail in που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και κούρεμα καταθέσεων, ενώ το δάνειο εξασφαλίζει πλήρως της όποιες ανάγκες προκύψουν μετά την εικόνα που θα μας δώσουν και τα stress tests. 

Σκοπός είναι να αρχίσουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα οι καταθέσεις, κάτι που δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται ειδικά όσο παραμένουν τα stress tests. 

O τραπεζικός κλάδος μετά την νέα ανακεφαλαίωση θα έχει ουσιαστικά απορροφήσει τις όποιες ζημιές, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ο κλάδος εκείνος που μπορεί να βοηθήσει την όποια οικονομία να ανακάμψει. 

Το επόμενο δίμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην κλάδο, ενώ αμέσως μετά θα είναι ίσως ο πιο υγιής παγκοσμίως και με τεράστιες δυνατότητες ανάκαμψης. 

Αυτό θα συμβεί μιας και πλέον θα πάψει να υφίσταται το πολιτικό ρίσκο, μιας και από την κυβέρνηση πέρασαν οι πάντες ενώ σε ένα τόσο πιεσμένο και αδάνειστο οικονομικό περιβάλλον τόσα χρόνια μπορεί να βρει το έδαφος για ανάπτυξη. 

Μπροστά μας έχουμε από την άλλη πιθανές εκλογές το επόμενο διάστημα, παρόλα αυτά πλέον όποια κυβέρνηση και να προκύψει θα ακολουθήσει τις επιταγές της Ευρώπης γεγονός πολύ θετικό για την συνέχεια. 

Είναι δεδομένο πως το χρηματιστήριο κινείται με βάση τις προσδοκίες και τα τελευταία δύο χρόνια είχε οπισθοχωρήσει λόγω περισσότερο πολιτικής αστάθειας. 

Από την στιγμή που αυτό φεύγει από την μέση, ακόμα και με την διενέργεια μια ακόμα εκλογικής αναμέτρησης, τότε το πιο πιθανό είναι οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να δουν την Ελληνική αγορά σαν ένα πραγματικό turn around story πλέον. 

Φυσικά κάτι τέτοιο φάνηκε και το 2013 με την διαφορά ότι πολιτικά υπήρχε ο φόβος κάτι που αποδείχτηκε και σωστό. Μπορεί η ψυχολογία ακόμα να είναι στο ναδίρ…

Παρόλα αυτά πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξει, ενώ πρώτο μέλημα είναι η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης που με τεχνοκράτες θα μπορεί να διαχειριστεί το Ευρωπαικό πακέτο που έχει προετοιμαστεί για την Ελλάδα. 

Είναι η ευκαιρία εκείνη, που ουσιαστικά δίδεται στην Ελλάδα για να κάνει μία νέα αρχή. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως πλέον η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ.

Κάτι που σταδιακά μπορεί να ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα spread και να δώσει την δυνατότητα στην χώρα να πατήσει στα πόδια της και να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

Παράλληλα θα βοηθήσει και τον τραυματισμένο τραπεζικό κλάδο, αφού θα ανεβάσει τις πολύ χαμηλές σημερινές αποτιμήσεις.

hrimatistirio

Τεχνικά η αγορά κατάφερε να γράψει υψηλό τις 708 μονάδες που πλέον είναι και το επίπεδο εκείνο που κατοχύρωση θα μας δώσει αγοραστικό σήμα, με επόμενο κοντινό στόχο τις 738 μονάδες.

Μεσοπρόθεσμα να πούμε πως πλέον το επίπεδο των 800 μονάδων είναι αυτό που κατοχύρωση του θα μας δώσει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα και θα κάνει την διαφορά στην μιζέρια των τελευταίων δύο ετών.

Η κοντινή μας στήριξη στην πολύ σημαντική περιοχή των 665 μονάδων δοκιμάστηκε την Παρασκευή και όσο κρατάει συντηρεί την πολύ βραχυπρόθεσμη εικόνα…

Ενώ διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 640 ή και το επίπεδο των πρόσφατων χαμηλών μας.

Η συμφωνία της Παρασκευής παρόλα αυτά είναι σημαντική για να δοκιμάσουμε μία διάσπαση της αντίστασης των 708 στην παρούσα φάση, από την στιγμή που φεύγει και ο φόβος για τον τραπεζικό κλάδο, με το αρχικό μαξιλάρι των 10 δις να επιστρέφει στο τραπέζι.

Εν κατακλείδι, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς με την διαφορά ότι χρειάζεται μία σταθερή και δυνατή κυβέρνηση που θα μπορέσει να πάρει στις πλάτες της την εφαρμογή της συμφωνίας…

Αλλά και να διαχειριστεί με δουλειά και σωστή τακτική το πακέτο που δίδεται από την Ευρώπη.

Επόμενο μέλημα είναι η άρση των CC όσο το δυνατόν συντομότερα, μιας και θα μπορέσει να επαναφέρει την εύρυθμη λειτουργία αρκετών εταιριών στην Ελλάδα που έχουν προβληματιστεί από αυτά.

Φυσικά αυτό θα συμβεί σταδιακά παρόλα αυτά ο χρόνος εξαρτάται άμεσα από το πώς θα δουλευτεί από την όποια κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα έχουν σημασία να μάθουμε λεπτομέρειες για την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού κλάδου μιας και οι αποφάσεις θα κρίνουν και τις όποιες κινήσεις αυτού.

Ο f25 μας έδωσε διόρθωση στο 195 επίπεδο που είναι και κοντινή στήριξη. Μία κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας δώσει το 190 ή το 184. 

FTSE25:Το πολύ σημαντικό είναι πως το 212 πλέον είναι το στοπ μας στο short με τις πιθανότητες αν τα καταφέρει να κινηθεί προς τις 226 μονάδες.

Ο ΓΔ μας έδωσε διόρθωση από το 708 που πλέον είναι και το stop στο short μας και που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 738 επίπεδο .

ΓΔ:Οι 665 μονάδες είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης που διάσπαση ειδικά σε κλείσιμο μπορεί να οδηγήσει προς το 640 αν μη τι άλλο.

hrimatistirio

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ –  ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ [“Χαρακιές” από τον κ. Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance]: Η διάσπαση του επιπέδου των 11370 μονάδων στον DAX έδωσε άμεσα πτωτική κίνηση, η οποία στην παρούσα σταμάτησε στο 10.900 επίπεδο. 

DAX: Το 11.200 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση του μπορεί να δοκιμάσει και πάλι να κλείσει το χάσμα και να κινηθεί προς το κύριο 11.520 επίπεδο. 

Αντίστοιχα κατοχύρωση του 10.900 μπορεί να μας δώσει το 10.736 επίπεδο. Με το stop στο short στην παρούσα στο 11.669

DOW JONES: Ο Dow δοκίμασε για άλλη μία φορά το πτωτικό του κανάλι σώζοντας σε κλείσιμο εβδομάδας το πολύ σημαντικό επίπεδο των 17300 μονάδων. 

Το 17400 αποτελεί κοντινή στήριξη ειδικά σε κλείσιμο, με το 17.200 κύρια. Ενώ σε κάθε περίπτωση το 17630-17650 είναι κύρια αντίσταση,της οποίας η κατοχύρωση μας δίνει και Long με στόχο λίγο κάτω από τις 18.000. 

Μία κατοχύρωση του χαμηλού θα ανοίξει τον δρόμο για αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών…

S+P500: O s&p ενώ δοκίμασε και το 2052 σε κανένα κλείσιμο δεν έχασε την στήριξη του. Τα επίπεδα των 2079 και 2101 είναι οι κοντινές αντιστάσεις, με αυτά των 2108 και 2113 τις κύριες. 

Το 2052 σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι και το όριο σε όποια Long θέση. Το stop μας παραμένει στο 2114, μιας και κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει αν μη τι άλλο το 2135 επίπεδο

hrimatistirio

EURODOLLAR: Aγοραστικό σήμα από το ευρώ με το 1,1055 να γίνεται σημαντική στήριξη+επιβεβαίωση στην παρούσα, ενώ το 1,1330 είναι επόμενος κοντινός μας στόχος με κύριο μεσοπρόθεσμο το 1,1450. 

Μία διάσπαση του 1,1050 και μόνο μπορεί να μας δώσει το 1,0970 ενώ το stop μας στην παρούσα φάση είναι το 1,0847.

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017