Το νερό όπλο στα χέρια των τζιχαντιστών – Κλείνουν φράγματα του Ευφράτη

Μία κίνηση που θα μπορούσε να βυθίσει στην ξηρασία τις νότιες επαρχίες του Ιράκ προχώρησε το Ισλαμικό Κράτους, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι τζιχαντιστές έκλεισαν τις πύλες του φράγματος του Ευφράτη στα δυτικά της χώρας, μειώνοντας την παροχή νερού και δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να επιτεθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Το νερό όπλο στα χέρια των τζιχαντιστών - Κλείνουν φράγματα του Ευφράτη

Οι ισλαμιστές μαχητές εξέτρεψαν τη ροή των νερών προς όφελός τους στο πεδίο μάχης γύρω από την πόλη του Ραμάντι. Η τακτική όμως αυτή απειλεί και τις νότιες επαρχίες με ξηρασία και το νερό έχει μειωθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι.

Ο ποταμός Ευφράτης αποτελεί το σύνορο μεταξύ των ανταρτών που ελέγχουν τις βόρειες όχθες του και τον ιρακινό στρατό που προσπαθεί να προωθηθεί προς το Ραμάντι στην άλλη πλευρά.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Άνμπαρ, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Ραμάντι, Χικμάτ Σουλεϊμάν, τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τώρα θα πρέπει να αναδιαταχθούν κατά μήκος του ποταμού ώστε να αποτρέψουν μία διείσδυση των ανταρτών.

«Προηγουμένως έπρεπε να παρακολουθούνται μόνοι οι γέφυρες και ορισμένες περιοχές, αλλά τώρα όλος ο ποταμός είναι προσπελάσιμος», δήλωσε ο Σουλεϊμάν.

Στο παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος αναζητούσε τρόπους να χρησιμοποιήσει το νερό στον πόλεμο ενάντια στην ιρακινή κυβέρνηση. Πέρυσι το καλοκαίρι, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το φράγμα της Μουσούλης στο βόρειο Ιράκ και απειλούσαν να εισβάλουν στη Βαγδάτη, μέχρι που οι κουρδικές δυνάμεις τους ανάγκασαν σε υποχώρηση με τη συνδρομή και των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού.

Το συμβούλιο της επαρχίας Άνμπαρ συγκλήθηκε την Τετάρτη για να συζητήσει τρόπους αντιποίνων. Ένα από τα μέλη του συμβουλίου πρότεινε η κυβέρνηση να βομβαρδίσει μία από τις πύλες του φράγματος για να απελευθερώσει τα νερά του ποταμού.

Οι κάτοικι του Ραμάντι και οι τοπικοί παράγοντες λένε, παρόλα αυτά, ότι οι τζιχαντιστές έχουν αφήσει δύο από τίς πύλες ανοιχτές, κυρίως για να αποφευχθεί μία πλημμύρα στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα άλλο φράγμα για να διοχευτεύεται το νερό από τη λίμνη Χαμπανίγια πίσω στον Ευφράτη και να αποφευχθεί μία έλλειψη νερού στις νότιες περιοχές. Οπως, όμως, τόνισε πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που θα είναι αποτελεσματικό μόνο για τις τρεις επόμενες ημέρες. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και μία περιβαλλοντική καταστροφή αναπόφευκτη», τόνισε ο αξιωματούχος.