Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει αποτύχει τόσο, που δεν εξυπηρετεί ούτε καν τους καπιταλιστές!

Είμαστε σε πόλεμο. Όποιος δεν θέλει να το δει ξεγελά τον εαυτό του. Είμαστε σε πόλεμο τώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας είχαν παραδεχτεί την ήττα τους χωρίς μάχη και επέβαλαν στον ελληνικό λαό να πληρώσει  πολεμικές αποζημιώσεις για έναν πόλεμο που θεωρούσαν χαμένο χωρίς καν να διεξαχθεί. Εδώ δεν θα αναζητήσουμε το γιατί και το πώς, αυτά θα τα καταλογίσει η ιστορία και –ελπίζω- για κάποιους η δικαιοσύνη.
Αλλά ο ελληνικός λαός είπε όχι. Αυτό το όχι μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά. Ο Σουν Τζού έγραψε ότι οι μάχες κερδίζονται από την προετοιμασία. Από τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης φαίνεται ότι η όχι μόνο είναι προετοιμασμένη, αλλά έχει κάνει και πρόβες για τις κινήσεις της. Ας μην ανησυχούμε γι αυτό. Εμείς, ο λαός, θα την συγκρατήσουμε αν σε κάτι υποχωρήσει. Αυτό επειδή –όπως εξήγησε πάλι ο Σούν Τζού- το πιο επικίνδυνο στράτευμα είναι αυτό που έχει στην πλάτη του ποτάμι. Κι εμείς έχουμε γκρεμό! Τον γκρεμό που μας έφεραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει αποτύχει τόσο που δεν εξυπηρετεί ούτε καν τους καπιταλιστές. Οι μόνοι που κερδίζουν και επιβιώνουν από αυτό είναι οι λακέδες του. Η υπαλληλική αριστοκρατία και το εξαρτημένο πολιτικό προσωπικό. Όποιος αμφιβάλει ας απευθυνθεί στον γνωστό ακροαριστερό  ανατροπέα, τον Γουώρεν Μπάφετ. Ο ασύδοτος νεοφιλελευθερισμός δημιούργησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική φούσκα, την βασιλεία του εικονικού χρήματος, έχτισε δηλαδή την μεγαλύτερη  αποτυχία στην ανθρώπινη ιστορία. Και για να συγκαλύψει την αποτυχία του καταφεύγει στην βαρβαρότητα. Η ιστορία όμως μας διδάσκει ότι όποιο σύστημα δεν είναι ανθρωποκεντρικό, είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει.  
Η Γερμανία, από την εποχή της ενοποίησής της, δούλεψε μεθοδικά με σκοπό να φτιάξει μια Ευρώπη στα μέτρα της. Ως ένα σημείο πέτυχε, αλλά τώρα το οικοδόμημά της κλυδωνίζεται. Ο νεοφιλελευθερισμός σε συνδυασμό με τον προτεσταντικό φονταμεταλισμό έφτασε τους ευρωπαϊκούς λαούς στα όριά τους. Αυτές τις ημέρες, το Eurogroup αγωνίζεται να συγκρατήσει τις παραπαίουσες κυβερνήσεις του νότου. Μάταιη η προσπάθεια, χωρίς την συνέναιση των λαών τίποτα δεν μπορούν να καταφέρουν. Σε μερικούς μήνες η Ευρώπη θα είναι πολύ διαφορετική από σήμερα.
Αλλά για να γίνουν αυτά, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντέξει. Για τον ελληνικό λαό έχει σημασία η επιβίωσή του. Αυτή είναι που κινδύνευσε τα χρόνια της μνημονιακής διακυβέρνησης. Αλλά ο κοινωνικός ιστός άντεξε. Η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα όρθια και αγωνίζεται. Χθές, στις παγωμένες πλατείες , αύριο θα δούμε που και πώς. «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε περισσότερο από τις αλυσίδες μας, αλλά έχουμε να κερδίσουμε έναν ολόκληρο κόσμο» Αξίζει τον κόπο. Η παγκόσμια τάξη αναδιοργανώνεται και όποιος δεν το βλέπει θα εκπλαγεί δυσάρεστα.

merry monk