Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου | Mikrometoxos.gr

Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου

03.11.2016 00:01

Ενσωματωμένη εικόνα 2

 

ALPHA AΣTIKA AKINHTA**: Αποτιμώνται σε 64,7 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,6200 ευρώ με την NAV στα 9,1000 ευρώ ανά μετοχή. Αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει στα βήματα των ΑΣΤΗΡ, ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ. κλπ… ‘Ενα σίγουρο επενδυτικό bet… Τα χρηµατικά διαθέσιµα του Οµίλου για το Α΄ εξάµηνο του έτους 2016 ανήλθαν σε Ευρώ 66,46 εκατ. Τα χρηµατικά διαθέσιµα είναι επενδεδυµένα σε προθεσµιακές καταθέσεις. Λόγω της αυτάρκειας των διαθεσίµων του Οµίλου δεν υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις.

(** Ιδέτε και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ … με τίτλο Alpha Αστικά Ακίνητα- νοµικά θέµατα: Ενδεχόµενες υποχρεώσεις και δεσµεύσεις)

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ: Ερώτηση προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, με την οποία ζητά να μάθει αν ο υπουργός Οικονομικών ή συγγενικά του πρόσωπα επέστρεψαν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό σε ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Παναγούλης έθεσε αυτό το ερώτημα, λόγω των Κεφαλαιακών περιορισμών, για την άρση των οποίων ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει: «προκειμένου να προχωρήσει η άρση των capital controls, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στις τσέπες τους».

JP MORGAN: Οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι εύκολες και έτσι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους, όπως ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά. Ο αμερικανικός οίκος δηλώνει ουδέτερος απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, καθώς περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποιείται στην αξιολόγηση.

JP MORGAN(1): Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές της JP Morgan, τα ελληνικά 30ετή ομόλογα παραμένουν φθηνά κατά 10-20 μονάδες βάσης σε σχέση με τους πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους. Σημειώνεται, ότι η JP Morgan περιμένει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3% με αρνητικό πληθωρισμό στο -0,3% και ανεργία στο 23,1% για φέτος. Προβλέπει, επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ και χρέος στο 183%.

TO ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ TRADER (κλείσιμο Τρίτης)

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα χαμηλά ημέρας και με απώλειες 1,15% έκλεισε ο ΔΤΡ στις 633,50 μονάδες, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε στα μισά της συνεδρίασης, με το σύνολο των μετοχών του κλάδου να ολοκληρώνει σε αρνητικό έδαφος. Τις  μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΠΕΙΡ με 1,39%, ενώ στο -1,52% ολοκλήρωσε η ΑΤΤ στα 0,0650 (fake κλείσιμο).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική κίνηση και αν χαθεί η στήριξη στα 1,1600 ευρώ, η αμέσως επόμενη και ισχυρότερη, εντοπίζεται στα 1,0900 ευρώ. Αποτιμάται στα 211 εκατ., με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 218 εκατ. ευρώ… Πολύ κοντά τους δύο… ξεχωριστές από τον κλάδο εταιρείες ΠΛΑΚΡ και ΦΡΛΚ (στα 199,2 και 195,5 εκατ. ευρώ)…

ΠΠΑΚ – PAPERPACK: Υψηλά σχεδόν (11) ετών για τον τίτλο (έχει κάνει split στη μετοχή του (με 2ν για κάθε 1 παλαιά) που έχει κι άλλα περιθώρια λόγω αποτίμησης (κάτω των 6 εκατ.). Στο +52,7% εφέτος και στο +127% η ανοδική διαφυγή του από το χαμηλό του το 2015…

Η ΑΠΟΨΗ – ΕΞΗΓΗΣΗ: Το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της MIG προβαίνει σε διάφορές ανακοινώσεις τονίζοντας ότι έχουν ενεχυριαστεί μετοχές θυγατρικών στις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Η Πειραιώς να σημειωθεί ότι είναι και βασικός μέτοχος της MIG με ποσοστό 28%, ενώ η MIG διατηρεί άριστες σχέσεις με την Eurobank. Η MIG σύναψε δύο ομολογιακά δάνεια 115 και 150 εκατ και έναντι αυτών ενεχυρίασε τις μετοχές των εταιριών…Τα δικαιώματα ψήφου παραμένουν στην MIG ενώ μόνο εάν ανακύψουν προβλήματα με τα ομολογιακά θα περιέλθουν τα δικαιώματα ψήφου ο έλεγχος των εταιριών δηλαδή στις τράπεζες. Πολλοί πίστεψαν ότι αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες του ομίλου MIG περνούν στον έλεγχο των τραπεζών αλλά αυτό δεν ισχύει. Η MIG για να καλύψει θέματα ρευστότητας σύναψε τα ομολογιακά δάνεια τα οποία με βάση την πορεία των EBITDA θα αποπληρώνονται κανονικά. Ούτε οι τράπεζες θέλουν να γίνουν ιδιοκτήτες εταιριών, ούτε η MIG να χάσει τις πιο σοβαρές επιχειρήσεις της….

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ή μας φαίνεται; Η ρατσιστική, επιθετική αλλά κυρίως αλλοπρόσαλλη στάση του ελληνικής καταγωγής Αλβανού πρωθυπουργού απέναντι στην Ελλάδα, του οποίου η κυβέρνηση να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα αμάλγαμα ανθρώπων του Σόρος, του Ερντογάν και του Γκιουλέν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αθήνα. Ενώ αναμένεται η επόμενη κίνηση της αλβανικής πλευράς, στο υπουργείο Εξωτερικών κάνουν κινήσεις προκειμένου να αποτρέψουν την προγραμματισμένη κατεδάφιση των 19 σπιτιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας. Είναι προφανές ότι εάν τα Τίρανα κλιμακώσουν και προχωρήσουν στην απόφασή τους, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας – ΕΕ αφού η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης Ράμα ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ή μας φαίνεται (1);Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη που θα πλήξει τον φίλο λαό της Αλβανίας, ωστόσο, δεν είναι η Ελλάδα που «επιτίθεται» αλλά ο Ράμα και τα συμφέροντα που τον υποκινούν. Συμφέροντα που στρέφονται και ενάντια στον αλβανικό λαό και την ευημερία του. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό πρωτίστως στον αλβανικό λαό είναι ότι πρέπει να θεωρεί τη φιλία της Ελλάδας δεδομένη. Η Ελλάδα όμως δεν είναι μια μικρή και αδύναμη χώρα που μπορεί ο κάθε «κατσαπλιάς» της πολιτικής, με ανύπαρκτο στρατό και οικονομία να απειλεί και να προσβάλλει.

ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Σε περίπτωση αναμέτρησης, οι Τούρκοι θα πληρώσουν υπερβολικά μεγάλο τίμημα», είπε ο Αμπάντι, προσθέτοντας ότι οι πόλεμοι μεταξύ γειτονικών χωρών θα προκαλέσουν καταστροφή και στις δύο χώρες, ωστόσο, είπε, το Ιράκ θα είναι έτοιμο για μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία. «Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, δεν θέλουμε πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία. Κάθε εισβολή στο Ιράκ θα προκαλέσει διαμελισμό της Τουρκίας», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: Σταθερές οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αισθητά αυξημένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.039 συμβόλαια). Στα 6.501 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον Νοέμβριο. Το συμβόλαιο του FTSE (συνολικά 1.540) κινήθηκε μεταξύ 1.527 και 1.546,5 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

JUMBO: Αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,3600 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου από τα κέρδη της κλειόμενης χρήσης 2015/2016. Ως γνωστόν η πρόταση της διοίκησης ήταν για διανομή μερίσματος 0,27 ευρώ. Το μέρισμα, μετά την παρακράτηση φόρου 10% ανέρχεται σε 0,3240 ευρώ και ημερομηνία αποκοπής η 04.11.2016 (απόδοση 2,5%)…

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η ανακοίνωση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων Εννεαμήνου 2016 του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Τα κέρδη μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που κοιτούν οι επενδυτές, τους κινδύνους όμως τους αναζητά κανείς στους ισολογισμούς των εταιριών. Μια κερδοφορία μπορεί να κρίνεται ικανοποιητική, μόνο αν συνδυάζεται και από μια σειρά άλλων παραγόντων που αποτυπώνονται είτε στην περιουσία είτε στο παθητικό μιας εταιρίας. Στα χρόνια της ύφεσης η κυριότερη απειλή των εταιριών ήταν ο τραπεζικός δανεισμός και η αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που είχαν χτιστεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης και εκτιμήσεων για το μέλλον. Έτσι λοιπόν η διαχείριση στα μεγέθη του ισολογισμού εξασφαλίζει το αύριο μια παράμετρο που ίσως υπερβαίνει στην παρούσα συγκυρία την εφήμερη ευδαιμονία που ενδεχομένως δημιουργεί μια αυξημένη κερδοφορία.

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ  (Ευαγγελία Αραβανή)

_________

Με την υπογραφή του μικρομέτοχου

mikros

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017