Εποχές Lehman θυμίζουν οι διακυμάνσεις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εποχές Lehman θυμίζουν οι διακυμάνσεις

06.02.2015 18:29

Οι πολιτικές εξελίξεις έδωσαν για μια ακόμη εβδομάδα το έναυσμα των κινήσεων και των τάσεων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο συνδυασμός αυξημένης μεταβλητότητας και υψηλών τζίρων κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον σε κάθε λογής εμπλεκόμενο προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις, αποδόσεις, διαφυγόντα κέρδη αλλά και γρήγορες ζημιές σε βεβιασμένες κινήσεις.

 

Είναι προφανές ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δίνει αυτή την στιγμή τον τόνο των εξελίξεων και καθορίζει σχεδόν αποκλειστικά διαθέσεις και ψυχολογία. Η προσπάθεια που έγινε για να προσεγγιστούν οι δύο πλευρές εξασφαλίζοντας κάποιο χρόνο προετοιμασίας για ένα «ενδιάμεσο πρόγραμμα-γέφυρα» δεν έχει αποφέρει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά ενώ πλέον ο χρόνος λιγοστεύει στενεύοντας τα διαπραγματευτικά περιθώρια.

 

Η αλλαγή της φρασεολογίας από «διαγραφή χρέους σε επιμήκυνση χρεών» δημιούργησε αρχικά μια δυναμική επαναφέροντας τις προσδοκίες για μια πιο διεξοδική συζήτηση, η συνάντηση ωστόσο με την Γερμανική πλευρά και η παύση της αποδοχής τίτλων με κρατική εγγύηση από την ΕΚΤ επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στην αγορά ομολόγων και την αγορά μετοχών. Οι εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι καταλυτικές, θα δώσουν πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποια λύση προκρίνεται για την ρύθμιση του χρέους και του προγράμματος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

 

Αν αθροίζαμε τις μονάδες τις οποίες διένυσε από το ψηλό στο χαμηλό κάθε ημέρας ο Γενικός Δείκτης θα καταλήγαμε ότι η τρέχουσα εβδομάδα διένυσε 294 μονάδες προς διάφορες κατευθύνσεις. Για τα δεδομένα μιας αγοράς που διαπραγματεύεται στις 800 μονάδες το μέγεθος των διακυμάνσεων είναι τοξικό και παραπέμπει σε εποχές Lehman και προεκλογικής περιόδου 2012. Η πηγή των μεγάλων διακυμάνσεων βρίσκεται σε δύο εξαιρετικά έντονα συναισθήματα: Τον ενθουσιασμό και τον φόβο. Επειδή ο φόβος είναι πιο οξύ και μεταδοτικότερο συναίσθημα και επειδή ενεργοποιεί αμέσως τα αντανακλαστικά επιβίωσης η αποτύπωση του στις διακυμάνσεις των αγορών είναι ταχύτερη.

 

Με αυτή την κεκτημένη ταχύτητα οι επενδυτές οδηγούν τις τιμές στην υπερβολή. Κάπως έτσι η αγορά ξεκίνησε την Πέμπτη 85 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, κάπως έτσι οι πωλητές της τελευταίας Πέμπτης του Ιανουαρίου οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο σχεδόν στο πλαφόν απωλειών στο κλείσιμο για να ακολουθήσει ένα τριήμερο ράλι που έδωσε εξωπραγματικές αποδόσεις, κάπως έτσι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται μέχρι να κλείσει το μέτωπο διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη ή διαφανεί έστω ότι η υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο πλευρών.

 

Ίσως βρισκόμαστε κοντά σε μια μοναδική ευκαιρία εισόδου μακροχρόνιων τοποθετήσεων, πολύ παρόμοια με αυτή που η ελληνική αγορά είδε το 2012. Ο φόβος για όσους αναζητούν καλές τιμές τοποθετήσεων στην αγορά θα δημιουργήσει την απόλυτη ευκαιρία επιβεβαιώνοντας την παλιά χρηματιστηριακή ρήση που θέλει «το κέρδος να βγαίνει στο πινακίδιο αγοράς».

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017