Το λιμάνι, ο Μαρινάκης, οι Κινέζοι της Cosco και ο... Ιμπραΐμοβιτς! - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το λιμάνι, ο Μαρινάκης, οι Κινέζοι της Cosco και ο… Ιμπραΐμοβιτς!

29.06.2016 01:35

Το λιμάνι, ο Μαρινάκης, οι Κινέζοι της Cosco και ο… Ιμπραΐμοβιτς!

http://www.sportandbusiness.gr/latest-articles/item/65015-

Στοίχημα – Παρασκήνιο

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 17:24

Το λιμάνι, ο Μαρινάκης, οι Κινέζοι της Cosco και ο... Ιμπραΐμοβιτς!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ «S&B».

 

«Φαντάζεστε τις ουρές φιλάθλων στην… Αττική Οδό, προκειμένου να υποδεχθούν ένα παίκτη παγκόσμιας κλάσης;! Φαντάζεστε τι οφέλη μπορεί να προκύψουν, από την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματός του;! Βέβαια, πρέπει πρώτα να παρακαμφθούν πολύ μεγάλα εμπόδια, αλλά η… θάλασσα παρέχει μεγάλη ευχέρεια για κάθε είδους μανούβρες…».

Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με τον συνομιλητή μου, κάτοικο Λονδίνου σήμερα και Πεκίνου-Σαγκάης τα προηγούμενα χρόνια. Η συνέχεια, όμως, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και – εφόσον λάβει σάρκα και οστά το σχέδιο, υπαρκτό και… αρκετά προχωρημένο – θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέχρι τώρα deal της αθλητικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Ιδού, λοιπόν, ποια είναι η εξέλιξη όσων γράφαμε προχθές Κυριακή, με τίτλο: Έρχονται «ξένα καράβια», με…πανύψηλους στόχους, στο (ένα)… λιμάνι!;

Κατ΄αρχήν, προσπαθήσαμε με όσο το δυνατόν διεισδυτικότερο και διακριτικό τρόπο, να προσεγγίσουμε το όλο θέμα, για να δούμε σε πιο βαθμό «ανταποκρίνονται» οι πληροφορίες της πηγής μας στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας την επισήμανσή της ότι πρόκειται για σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στα πρώτα, αρχικά στάδια υλοποίησής του, που μπορεί να ανατραπεί ή να διαφοροποιηθεί, ακόμα και κατά ένα μεγάλο μέρος του, ακυρώνοντας πτυχές του όλου deal.

Aπό τις πληροφορίες του συνομιλητή μας και από όσα κατέστη δυνατόν να συλλέξουμε – χωρίς, σημειωτέον να απευθυνθούμε στην πλευρά Μαρινάκη, αυτό θα πρέπει εξαρχής να εξηγηθεί – φαίνεται ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, μεταξύ του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευάγγελου Μαρινάκη και ηγετικών στελεχών του γίγαντα των διεθνών μεταφορών, της Κινεζικής Cosco, που έχει εξαγοράσει το λιμάνι του Πειραιά, της πόλης-έδρα και σύμβολο της ιστορικής ομάδας, του Ολυμπιακού.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων για την απόκτηση του ελέγχου της ΠΑΕ, τακτική που προφανώς εντάσσεται τόσο στα γενικότερα πλαίσια εξαγοράς ποδοσφαιρικών ομάδων από κινεζικά συμφέροντα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όσο και στα σχέδια της Cosco, να εμφανίσει και ένα άλλο «φιλικό» πρόσωπο και προς τους κατοίκους και τους φορείς του Πειραιά (που αντιδρούν στην πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας), αλλά και προς τους απανταχού ανά τη χώρα πολυπληθείς φιλάθλους της ομάδας – τους περισσότερους αναμφισβήτητα από κάθε άλλη μεγάλη ομάδα της χώρας.

H πλευρά Μαρινάκη, φέρεται ότι – σε αυτή τη φάση – συζητάει για την παραχώρηση ενός κατ΄αρχήν ποσοστού κοντά στο 40% στην Cosco, θέτοντας όμως σαφείς όρους, για μεγάλες επενδύσεις από την πλευρά του κινεζικού ομίλου, με στόχο την ενίσχυση με πρωτοκλασάτα ονόματα της ομάδας και την ανάδειξή της σε μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φέρνουν… Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς;

Πάντα υπό την αίρεση ότι το μέγα-deal θα προχωρήσει, φαίνεται ότι οι Κινέζοι δεν έχουν μείνει μόνο στα λόγια: Εξειδικευμένη εταιρεία αθλητικού μάνατζμεντ, συνεπικουρούμενη από γνωστό διεθνώς ατζέντη, φέρεται ότι πλησίασαν τον μάνατζερ και το επιτελείο που χειρίζεται τα δικαιώματα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, διερευνώντας τις προθέσεις του μεγάλου σταρ του ευρωπαϊκού και όχι μόνο ποδοσφαίρου!

Η πρώτη συνάντηση έγινε, πάντα κατά τις πληροφορίες, επί Αγγλικού εδάφους προ μηνός και πλέον και συνεχίστηκαν σε κεντροευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με τελευταία επαφή μόλις προ ημερών και αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Σουηδίας από τη συνέχεια του EURO 2016. (Κάπως έτσι είχαν προκύψει και στον ευρωπαϊκό Τύπο οι σχετικές πληροφορίες περί… μετανάστευσης του παίκτη στην Κίνα).

Εξυπακούεται ότι, για να έχει έστω και την παραμικρή πιθανότητα να ευοδωθεί το συγκεκριμένο deal, θα πρέπει οι Κινέζοι να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το κασέ του Ιμπραΐμοβιτς, ακόμα και τώρα, στη δύση της μεγάλης του καριέρας, παραμένει απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα, όχι όμως και τα… κινεζικά!

Αν πράγματι η Cosco, έχει αποφασίσει ένα τέτοιου μεγέθους και κόστους εγχείρημα, θα πρόκειται για κίνηση με ευρύτερες επιχειρηματικές, αλλά και… πολιτικές διαστάσεις, πολύ πέραν των στενών συνόρων του Πειραιά και των ελληνικών συνόρων γενικότερα, η οποία θα «πακεταριστεί», με τα αμιγώς επιχειρηματικά-οικονομικά-πολιτικά συμφέροντα της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Για την ίδια την ΠΑΕ Ολυμπιακός τώρα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ομάδα από μία τέτοια εξέλιξη, θα αλλάξει επίπεδο και επιπλέον ανοίγει έτσι και το κεφάλαιο «Νότιγχαμ Φόρεστ», τόσο για τον ίδιο τον κ. Μαρινάκη, όσο και για τον γιό του, αν ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017