Το κεντρο-αριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών στην Ισπανία απέρριψε την πρόταση του Μαριάνο Ραχόι

Το κεντρο-αριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών στην Ισπανία απέρριψε την πρόταση του Μαριάνο Ραχόι -του νικητή των ισπανικών εκλογών- για τη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 137 έδρες στην ισπανική Βουλή των 350 εδρών – με όριο αυτοδυναμίας τις 176 έδρες.

Η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος συναντάται τη Δευτέρα για να εξετάσει τις επιλογές της, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το σενάριο του Δεκεμβρίου και να μην προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές.

Ο Ραχόι, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε παραδεχθεί ότι θα επιδιώξει έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές που στη νέα Βουλή διαθέτουν 85 έδρες.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αντόνιο Χερνάντο απέρριψε, πάντως, την πρόταση Ραχόι.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με ευρεία στήριξη από τα αντίπαλα κόμματα.

«Υποστηρίζω την ιδέα μιας σταθερής κυβέρνησης που θα κυβερνά κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να κυβερνάμε μέρα με την ημέρα» σημείωσε και άφησε να εννοηθεί ότι θα απευθυνθεί σε «μετριοπαθή» κόμματα, με τα οποία μοιράζονται κοινά ιδανικά όπως η ενότητα της Ισπανίας. Με τη δήλωσή του αυτή ο Ραχόι απευθύνεται τόσο στους Σοσιαλιστές όσο και στους Ciudadanos που ήρθαν τέταρτοι στις εκλογές της Κυριακής.

«Κερδίσαμε τις εκλογές, και απαιτούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε» είχε πει ο Μαριάνο Ραχόι μετά τη νίκη του κόμματός του.