Το θράσος των πρώην - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το θράσος των πρώην

24.02.2015 23:09
  ΓιωργοΣ ΛακοπουλοΣ
 Το θράσος των πρώην

Η απόφαση του Γ. Πανούση να αποσύρει αστυνομικούς από τη φύλαξη επισήμων

 

Στίχος από την ποιητική συλλογή «Μοιρόγραφτο» που εξέδωσε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, λίγο προτού του τηλεφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα τον βρει μπροστά του – αν δεν τον έχει βρει κιόλας- ασκώντας τα καθήκοντα του. Για την ακρίβεια για μια κυβερνητική απόφαση, από εκείνες που εφαρμοζόμενες βγάζουν τη χώρα από την τριτοκοσμική κατάντια της.

Πρόκειται για την απόσυρση αστυνομικών – και οχημάτων σε πολλές περιπτώσεις – που διατίθενται για τη φύλαξη (!) πρώην βουλευτών και υπουργών. Μέχρι στιγμής 700 αστυνομικοί σταμάτησαν να «προσέχουν» αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία προσώπων – είναι πολλοί ζωή να χουν-και επέστρεψαν υπηρεσία τους. Για να προσφέρουν αστυνομικό έργο, αντί να κάνουν τις ορντίναντσες.

Το θέμα δεν είναι φυσικά ότι κάποιοι δεν θα έχουν πλέον τους ΙΧ αστυνομικούς τους, αλλά ότι τους είχαν

Το θέμα δεν είναι φυσικά ότι κάποιοι δεν θα έχουν πλέον τους ΙΧ αστυνομικούς τους, αλλά ότι τους είχαν. Μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, διαθέτει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο πόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό για να προσφέρει «φύλαξη» σε διάφορους, απλώς και μόνο επειδή ήταν κάποτε βουλευτές ή υπουργοί. Οι περισσότεροι έχουν ανακαλύψει ότι κινδυνεύουν από τρομοκράτες, από Τούρκους, από Σκοπιανούς, από την αλβανική Μαφία, από εμπόρους ναρκωτικών, από νονούς της νύχτας, ενδεχομένως και από …Αρειανούς. Έλεος.

Αν η υπόθεση είχε σταματήσει εδώ θα επρόκειτο απλώς για μια κυβερνητική απόφαση που βάζει τέλος σε μια ξευτίλα – περί αυτού πρόκειται. Αλλά μόλις αποσύρθηκαν οι αστυνομικοί, οι «προστατευόμενοι» άρχισαν να τηλεφωνούν σε όποιον κυβερνητικό παράγοντα είχαν πρόσβαση – μηδέ των ανθρώπων του μεγάρου Μαξίμου εξαιρουμένου – και να ζητούν πίσω τους σωματοφύλακες «τους».

Χωρίς ίχνος ντροπής ζητούν να συνεχίσουν οι πολίτες να πληρώνουν τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων για να τους φυλάσσουν εκπεσόντες πολιτικούς από κίνδυνους που οι ίδιοι επινοούν κατά κανόνα. Τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί ως ο ορισμός του θράσους;

Από ότι ακούγεται στον Πανούση δεν έχει γίνει καμία παράσταση συναδέλφου του υπουργού για να «λυπηθεί» τους πρώην που είχαν στη «δούλεψη» άλλος δυο, άλλος τέσσερις, μερικοί και περισσότερους αστυνομικούς. Καθώς από το πανεπιστημιακό παρελθόν του είναι γνωστό ότι «δεν μασάει», μπορεί να υποθέσει κανείς ότι έφαγαν πόρτα και όσοι απευθύνθηκαν προσωπικά στον ίδιο.

Συνιστά πράξη σεβασμού προς τους πολίτες, ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στη διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων για τη προστασία των πολιτών

Συνιστά πράξη σεβασμού προς τους πολίτες, ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στη διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων για τη προστασία των πολιτών και όχι για να κάνουν το κομμάτι τους κάποιοι κύριοι και κάποιες κυρίες, που ενώ βρίσκονται εκτός πολιτικής συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνομίων προβάλλοντας ότι κινδυνεύουν.

Το ίδιο ισχύει φυσικά για δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δικαστικούς, και όσους ακόμη, όπως λέγεται έχουν αστυνομική συνοδεία για την οποία δεν προκύπτει κανείς λόγος δημόσιας ασφάλειας. Δεν μπορεί να πληρώνουμε ανθρώπους για φυλάνε όσους νομίζουν ότι κινδυνεύει επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του, είτε γιατί θεωρεί τον εαυτό του σπουδαίο.

Οποιος έχει πραγματικούς λόγους αστυνομικής προστασίας μπορεί να απευθυνθεί στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς του και να εξηγήσει τους λόγους – όποτε προφανώς θα τον προστατεύσουν. Το φαινόμενο όμως να σουλατσάρουν κάποιοι με αστυνομική συνοδεία με άνωθεν αποφάσεις δίκην ρουσφετιών, πρέπει να σταματήσει. Κάποιοι πρώην υπουργοί ενδεχομένως αποτελούν στόχους και καλώς φυλάσσονται. Αλλά αρμόδια είναι η αστυνομία, όχι κάποιοι άλλοι υπουργοί.

Επιπλέον, αν κάποιοι χρειάζονται αστυνομική παρουσία δίπλα τους για δικούς τους λόγους, δεν έχουν παρά να πληρώσουν για να την εξασφαλίσουν. Ο νόμος που επιτρέπει να μισθώνουν αστυνομικούς της ΕΛΑΣ. Αυτό είναι λογικό. Δεν είναι όμως να πληρώνουν οι υπόλοιποι και ταυτόχρονα να έχουν λειψή ασφάλεια γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις ετεροαπασχολούνται, είτε σε πρώην πολιτικούς – είτε καθ υπερβολή σε εν ενεργεία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, είτε πολύ περισσότερο σε διάφορες «περσόνες». Τα νέα των οποίων σχετικά με αυτό το θέμα θα μάθουμε σύντομα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017