Το θετικό σενάριο επίτευξης συμφωνίας συνεχίζει να έχει εμφανές προβάδισμα | Mikrometoxos.gr

Το θετικό σενάριο επίτευξης συμφωνίας συνεχίζει να έχει εμφανές προβάδισμα

18.02.2015 06:00

Η τελεσιγραφική διατύπωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ προς την Ελληνική Πλευρά, για διορία υποβολής αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι την Παρασκευή δεν προκάλεσε ιδιαίτερη “ταραχή” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ελέω και μεθοδευμένων κινήσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές, μετά τη προχθεσινή συνεδρίαση αποκόμισης κερδών, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με δεδομένη μάλιστα την προεξόφληση για επίτευξη συμφωνίας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα την θεαματική ώθηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών κυρίως.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη συνεχίζει να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, έχοντας μετατρέψει την κίνησή σε κατά κυριολεξία “τραινάκι του τρόμου”, όπως αυτά που επιλέγουν όσοι αρέσκονται σε εμπειρίες που ανεβοκατεβάζουν την αδρεναλίνη.

Σε αυτό συμβάλλει, ήδη και η αλλαγή του τρόπου εκκαθάρισης των συναλλαγών επί το αυστηρότερον, οδηγώντας κάποιες εταιρείες σε αναστολή της εφαρμογής του Τ+ 2 (εξόφλησης δηλαδή αγορών μετοχών, με πωλήσεις των ίδιων, ή άλλων, μετά 2 ημέρες).

Πάντως, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών (πάνω από 200 εκατ. ευρώ την Παρασκευή), σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση μετοχών που εκπροσωπούν και άλλους κλάδους πλην των Τραπεζών (εξαγωγικών χαρακτηριστικών κυρίως)…

Συνιστά αμυδρή ένδειξη ότι στο Χρηματιστήριο δεν συμμετέχουν μόνο κεφάλαια που προσβλέπουν σε βραχυχρόνια κέρδη, αλλά και κάποια με επενδυτικά χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη την εκροή κεφαλαίων από Τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόψει ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, η επιλογή μετοχών της πραγματικής Οικονομίας με “στέρεα θεμελιώδη” θα έπρεπε να αποτελούσε μια εναλλακτική επιλογή τόσο ως “επενδυτικό καταφύγιο” όσο και ως επιλογή με προσδοκίες κέρδους.

Λαμβάνοντας υπ όψιν την κορύφωση του Ελληνικού “countryrisk”, τέτοιες τοποθετήσεις είναι πιθανό να προέρχονται μόνο από το “έξυπνο χρήμα” ιδιωτικών κεφαλαίων και όχι επενδυτών με θεσμικά χαρακτηριστικά.

Αναμένοντας πλέον το επόμενο Eurogroup, ο χρόνος των επομένων ημερών θα είναι ιδιαίτερα “πυκνός”, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις μιας μεταβατικής συμφωνίας.

Η στάση της ΕΚΤ σε σχέση με την συνέχιση της εφαρμογής του ELA θα είναι καταλυτικής σημασίας, για τη διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα…

Καθώς η απόσυρση καταθέσεων συνεχίζεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν οι πιέσεις από όλες τις πλευρές για υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει ευόδωση.

Η εναλλαγή των προσδοκιών θα κορυφώσει και τις διακυμάνσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις επόμενες ημέρες, με το σενάριο “Ιφιγενοποίησης” της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της εξόδου της από το ευρώ, να συνεχίζει να θεωρείται ακραίο.

Από την άλλη πλευρά, το θετικό σενάριο επίτευξης συμφωνίας συνεχίζει να έχει εμφανές προβάδισμα, η επιβεβαίωση του οποίου θα οδηγήσει σε διάσπαση της περιοχής των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

“Τα δύσκολα, ωστόσο, έπονται στη συνέχεια σε σχέση με την υλοποίηση των προϋποθέσεων επανεκκίνησης της πραγματικής Οικονομίας σε οποιοδήποτε σενάριο…

Καθώς ο αποπληθωρισμός έχει εγκατασταθεί και τα μακροοικονομικά μεγέθη καταγράφουν ήδη σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους για το 2015” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017