Το “γύρισε” στο τέλος το Χ.Α.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Η εμφάνιση κάποιων αγοραστών στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης κατάφερε να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε  θετικό έδαφος, χωρίς μάλιστα να αναλωθούν σημαντικά κεφάλαια από εκείνα που εξασφαλίστηκαν από το ενδοσυνεδριακό profit taking.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 578,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 573,35 μονάδων (-0,85%) και 579,17 μον. (+0,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,68 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 30,61 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 693,27 χιλ. τεμάχια

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 1.557,67 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 720,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 708,18 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -2,91%.

Το Χ.Α. έχει επανέλθει στην εσωστρέφεια του, κινούμενο καθαρά με τις όποιες εσωτερικές δυνάμεις του έχουν απομείνει. Και μπορεί οι διακυμάνσεις να μην έχουν σπαταλήσει τις δυνάμεις των λιγοστών traders που δραστηριοποιούνται στο ταμπλό, αλλά σίγουρα έχουν σπαταλήσει πολύ ψυχραιμία, η οποία είναι απαραίτητη σε περίπτωση που η έναρξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών πυροδοτήσει αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Αυτή είναι η εικόνα που κυριάρχησε στα χρηματιστηριακά γραφεία για ακόμη μία ημέρα, παρακολουθώντας μια “ρηχή” και άνευρη συνεδρίαση, κατά την οποία πάνω από το 80% των τεμαχίων που διακινούνται στην αγορά, αποτελούν συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές. Και μπορεί μέχρι τον περασμένο Ιούλιο η στρέβλωση αυτή να μην έκανε τόσο μεγάλη αίσθηση, καθώς έμεναν αρκετά κεφάλαια και στις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό, αλλά όταν ο όγκος που διακινείται δεν ξεπερνά τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια, η “απραξία” σε σημαντικούς τίτλους μόνο απογοήτευση φέρνει.

Η εικόνα που έχουν οι χρηματιστηριακές για τους κωδικούς τους είναι η πλήρης απραξία. Ούτε αλλαγές, ούτε στρατηγικές, αλλά ούτε και αποχωρήσεις. Απραξία. Και μπορεί ως δικαιολογία να αναφέρονταν οι εξελίξεις με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ή τις τραπεζικές διοικητικές αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα στοιχεία από τα αποτελέσματα β’ 3μήνου (όσα ανακοινώθηκαν) ή από την στατιστική αρχή (για το ΑΕΠ), δεν θα μπορούσαν να ήταν ένας καλός λόγος για κινήσεις στο ταμπλό.

Στελέχη από τις εισηγμένες αναφέρουν ότι η απάντηση γι’ αυτήν την απραξία μπορεί να δοθεί στο προσεχές roadshow της ΕΧΑΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 με 22 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή στελεχών τουλάχιστον 29 εισηγμένων. Εκεί θα είναι ένα σημαντικό τεστ για το πόσο εμπιστεύονται τα ξένα funds το “πολύπαθο” και “αναπτυσσόμενο” ΧΑ.

Παράλληλα, ίσως ξεκαθαρίσει κάπως η εικόνα και στο προσεχές Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει την Παρασκευή, μία ημέρα πριν την ΔΕΘ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, χωρίς περιθώριο για αλλαγές.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβριο και η δεύτερη αξιολόγηση (σ.σ. του Οκτωβρίου), ενώ ανοικτό μένει και το θέμα ΕΛΣΤΑΤ που η Επιτροπή έχει προαναγγείλει ότι θα τεθεί στην ίδια σύνοδο της Παρασκευής.

Στα της συνεδρίασης τώρα, ο τραπεζικός κλάδος σήμερα άσκησε σοβαρές πιέσεις στην αγορά, αλλά στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης όχι μόνο περιόρισε τις απώλειες, αλλά η Πειραιώς κατάφερε να κλείσει και σε θετικό έδαφος (+0,68%). Η Eurobank, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -5,75%, έκλεισε στο -1,67%, ενώ η Alpha Bank ολοκλήρωσε στο -1,68%, από το -3,35% ενδοσυνεδριακά. Η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη.

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές, η ΔΕΗ, η ΜΕΤΚΑ και η Ελλάκτωρ δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την τελική τους εικόνα, κλείνοντας με απώλειες άνω του 2%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που δεν “δοκίμασε” σήμερα το αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας με το πολύ ισχυρό +3,20%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie και Grivalia. Μικρά τα κέρδη σε Λάμδα και Motor Oil.

 

* ,