Το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στο Χ.Α. θα είναι πτωτικού χαρακτήρα

“Το ΧΑ δεν μπορεί να αρνηθεί τελικά τη φύση του κατά τον ίδιο τρόπο που ο σκορπιός δεν μπορεί να σταματήσει να δαγκώνει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία να το κάνει” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Εν προκειμένω, το Χ.Α. συνεχίζει να έχει την επενδυτική φυσιογνωμία μιας ρηχής Αγοράς με έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι κινήσεις των πρωταγωνιστών του, δηλαδή των hedge funds που διενεργούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, είναι επιθετικές και επιδιώκουν την καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών.

Έτσι, η μη εκπλήρωση της προσδοκίας για κάποια συμφωνία στις αρχές της εβδομάδος που είχε προκαλέσει ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 826 μονάδες, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις που εύκολα κατέρριψαν το “χάρτινο” όριο των 800 μονάδων

 Αποτέλεσμα εικόνας για Tαμπλό ΧΑ
Καθώς η επιδείνωση του κλίματος αύξησε πάλι την αβεβαιότητα περί το χρόνο και τη μορφή μιας τελικής συμφωνίας της Χώρας με τους Δανειστές της.Δύο εξελίξεις συνέβαλλαν στην επιδείνωση του κλίματος: η σκληρή στάση του ΔΝΤ που εκτιμώντας ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ζητεί άμεσες ενέργειες από την Ε.Ε.

Είτε δηλαδή την έξοδο του από Δανειστής της Χώρας, είτε την άμεση αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. διατυπώνει πλέον την πρόβλεψη ότι η Ελληνική Οικονομία δεν θα πετύχει ουσιαστικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, επισημοποιώντας δηλαδή την αρνητική συγκυρία της πραγματικής Οικονομίας που όλοι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.Κατά τα λοιπά, το πρόβλημα ρευστότητας απειλεί να οδηγήσει σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κράτους κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς υπάρχουν δανειακές ανάγκες ύψους 1 δισ ευρώ και λοιπέςανελαστικές ανάγκες ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Μετά βεβαιότητας ωστόσο, η διαδικασία γίνεται απαγορευτική τον Ιούνιο οπότε το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνουν τα 4,8 δισ ευρώ!Επομένως, η ανάγκη ενός ολοένα και περισσότερο επώδυνου συμβιβασμού με τους Δανειστές γίνεται επιτακτική

Καθώς ο χρόνος δεν λειτουργεί, πλέον, υπέρ μας, αφού το στράγγισμα της ρευστότητας στην Αγορά συνιστά μείζονα απειλή για την Οικονομία…Ενώ η προοπτική επανεκκίνησής της συνιστά ουτοπία.
Το κλειδί της ρευστότητας βρίσκεται για την ώρα στην ΕΚΤ, από την οποία προσδοκούμε να αναθεωρήσει τη σκληρή της στάση σε σχέση με τοποθετήσεις Τραπεζικών διαθεσίμων σε έντοκα γραμμάτια.
Είναι σαφές επομένως, ότι το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι πτωτικού χαρακτήρα με το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 700 μονάδων.Στο μεταξύ το αναδομημένο επιτελείο θα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη φιλολογία ενός “Grexit” να επανέρχεται στο διεθνή τύπο…

Ενόψει μάλιστα των Βρετανικών εκλογών το αποτέλεσμα των οποίων είναι ενδεχόμενο να αναζωπυρώσει και το “Brexit” (=σενάριο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.).”Δύσκολες μέρες δηλαδή για τη συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με την ΕΚΤ να πρέπει να επαγρυπνεί αδιάλειπτα” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

* ,