Το Χ.Α. ανοίγει αύριο Πέμπτη [εκτός εξαιρετικά σοβαρού απροόπτου] - δεν θα επιτραπεί η χρήση του short selling - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Το Χ.Α. ανοίγει αύριο Πέμπτη [εκτός εξαιρετικά σοβαρού απροόπτου] – δεν θα επιτραπεί η χρήση του short selling

29.07.2015 00:02

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από ένα μήνα εκτός λειτουργίας και μετά από 23 εργάσιμες ημέρες σε αναστολή διαπραγμάτευσης, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά ξανά (εκτός τρομερά σοβαρού απροόπτου) την λειτουργία του την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015. 

 

Μετά από πολλές αναβολές, καθώς έπρεπε να ξεπεραστεί ένα δαιδαλώδες «πλέγμα» διαφόρων σκοπέλων και παραμέτρων, φαίνεται πως «κλειδώνει» το άνοιγμα της αγοράς την Πέμπτη. Η αγορά θα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση με τους γνωστούς περιορισμούς για τους εγχώριους επενδυτές, περιορισμοί που παρ’ ότι δεν είναι αρεστοί από πολλούς, έχουν στόχο να συγκρατήσουν την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και την περαιτέρω διαρροή χρημάτων από τις τράπεζες. 

 

Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί η χρήση του short selling, ενώ οι τραπεζικές μετοχές θα ξεκινήσουν κανονικά την διαπραγμάτευση. Η χρήση του short selling θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου, όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να υπάρξει περιορισμός για κάποιο διάστημα. Όπως τονίζει κορυφαίος θεσμικός παράγοντας της εποπτικής αρχής, «στην ουσία είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε από την Τετάρτη, όμως είναι καλύτερα για την πιο σωστή προσαρμογή αλλά και την καλύτερη ενημέρωση όλων, να λειτουργήσουμε την Πέμπτη». 

Ο ίδιος δηλώνει ότι «έχουμε χάσει τόσες ημέρες διαπραγμάτευσης, δεν θα χαθεί ο κόσμος για μια ημέρα ακόμη, ώστε να ετοιμαστεί καλύτερα όλο το σύστημα. Δεν θέλουμε να γίνει τίποτα με βιασύνη, καθώς έτσι κι αλλιώς οι ημέρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες δύσκολες και επιβαρυμένες». Τονίζει επίσης ότι «όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον στις πρώτες συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών θα είναι πολύ μειωμένη και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε η αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα». 

————–

Γενικώς πάντως, οι γνώμες των χρηματιστών και των άλλων παραγόντων της αγοράς διίστανται, καθώς υπάρχουν δύο «σχολές» σκέψης…
Η μία είναι υπέρμαχη της άμεσης επαναλειτουργίας της αγοράς, καθώς – εδώ που φτάσαμε πλέον – οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση κάνει περισσότερο κακό σε όλο το σύστημα, βουλιάζοντάς το στην ανυποληψία. Πρόκειται για άποψη που λέει ότι είναι καλύτερα να ανοίξει η αγορά έστω και λαβωμένη και σταδιακά να βρει τις νέες ισορροπίες της, παρά να περιμένουμε καλύτερες συνθήκες που ίσως δεν… έρθουν!
Η άλλη σχολή σκέψης, στην οποία έχουν εκφραστεί υπέρ γνωστοί χρηματιστές τονίζουν ότι εφόσον έτσι κι αλλιώς έχει γίνει μεγάλη ζημιά, θα πρέπει πρώτα να επαναλειτουργήσει η οικονομία και μετά να τεθούν προς διαπραγμάτευση οι αξίες στο Χρηματιστήριο!
Οι θιασώτες αυτής της άποψης τονίζουν ότι εφόσον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν καν να κάνουν σωστά τις εισαγωγές ή εξαγωγές τους, δεν μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν εύρυθμα λόγω των capital controls, πως είναι δυνατόν να «ζυγιστούν» ως αξίες, χρηματιστηριακά;

 

 

Ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να γίνει σωστή επαναλειτουργία της αγοράς, να ανοίξει αφού έχει ισορροπήσει η κατάσταση. Παράλληλα φοβούνται… πλιάτσικο στην αγορά, δηλαδή ακραία και μονοδιάστατο ξεπούλημα, εφόσον θα υπάρχουν και οι περιορισμοί για τους Έλληνες.

Τονίζουν δε ότι η αγορά θα πρέπει να επαναλειτουργήσει «με όρους μέλλοντος, καθώς αν κρεμάσουμε πολύ πιο κάτω, το μόνο που θα διαχειριστούμε είναι η μιζέρια μας».

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017