Το Ισραήλ… στρίβει Αριστερά

ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Το Ισραήλ… στρίβει Αριστερά

Επειτα από έξι συναπτά έτη δεξιάς διακυβέρνησης, το Ισραήλ ετοιμάζεται να στραφεί και πάλι αριστερά, με τους εκλογείς να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάσταση της ισραηλινής οικονομίας αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις όποιες ανησυχίες τους για την ασφάλεια και τις απειλές από το εξωτερικό.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ και η Τζίπι Λίβνι του κεντροαριστερού συνασπισμού της Σιωνιστικής Ενωσης που έχει προβάδισμα στα γκάλοπ.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Μέσης Ανατολής πηγαίνει στις κάλπες στις 17 Μαρτίου για να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας (πρόωρα, καθώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν κανονικά προγραμματισμένη για το 2017). Κι αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρύτερη περιοχή ζει μεγάλες ανατροπές όχι μόνο στο στρατιωτικό μέτωπο (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη), αλλά και στο διπλωματικό (επαφές και πιθανή διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν).

Κι όμως, παρά τη γενικότερη αστάθεια εκτός των συνόρων, οι εκλογείς στο Ισραήλ βρίσκονται σε φάση εσωστρέφειας και ψηφίζουν με γνώμονα κυρίως τα προβλήματα της οικονομίας και την κατάσταση στο εσωτερικό (με κυρίαρχο ίσως ζήτημα την άνοδο στο κόστος διαβίωσης και την έκρηξη στις τιμές των ακινήτων-ενοικίων). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ενδεικτικά, από το 2008 έως τα τέλη του 2013, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 55% και τα ενοίκια κατά 30%. «Αυτές οι εκλογές αποτελούν, πάνω από όλα, ένα δημοψήφισμα για τη θητεία του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου», σχολιάζουν οι αναλυτές.

Οσο για τις δημοσκοπήσεις, αυτές δίνουν σαφές προβάδισμα στον κεντροαριστερό συνασπισμό της Σιωνιστικής Ενωσης των Ισαάκ Χέρτζογκ και Τζίπι Λίβνι, με το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου να υποχωρεί στη δεύτερη θέση. Η Σιωνιστική Ενωση παρουσιάζεται ότι συγκεντρώνει 25 με 26 έδρες σε σύνολο 120 της Κσενέτ και το Λικούντ 21 με 22 (από 31 που είχε εξασφαλίσει στις τελευταίες εκλογές του 2013 σε σύμπραξη τότε με την παράταξη Yisrael Beiteinu του Λίμπερμαν).

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε υπαίθρια αγορά της Ιερουσαλήμ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε υπαίθρια αγορά της Ιερουσαλήμ.

Συνεργασίες
Σημειώνεται βέβαια πως για να σχηματιστεί κυβέρνηση, χρειάζονται 61 έδρες, όπερ σημαίνει πως απαιτούνται συνεργασίες. Στην 67χρονη άλλωστε ιστορία του ισραηλινού κράτους καμία παράταξη δεν έχει ποτέ εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Και σε αυτό το σημείο είναι που εισέρχονται ως παράγοντας ρυθμιστικός του τελικού αποτελέσματος οι Αραβες που κατεβαίνουν σε συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων με την ονομασία Κοινή Αραβική Λίστα και διεκδικούν την τρίτη θέση (με 13 έως 15 έδρες).

Οσο για τις διαθέσεις των Αράβων, αυτοί βλέπουν πιο θετικά την κεντροαριστερά παρά τον Νετανιάχου. Το 71% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση θεωρεί ότι η Κοινή Αραβική Λίστα θα πρέπει να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Σιωνιστική Ενωση και το 16% ότι θα πρέπει να υποστηρίξει τον εν λόγω συνασπισμό αλλά χωρίς να συμμετάσχει σε αυτόν.

Ο Αϊμάν Οντέχ, ηγέτης του συνασπισμού των Αράβων που εξελίσσονται σε ρυθμιστές των εκλογών

Ο Αϊμάν Οντέχ, ηγέτης του συνασπισμού των Αράβων που εξελίσσονται σε ρυθμιστές των εκλογών

Σε κάθε περίπτωση, οι Αραβες (κυρίως παλαιστινιακής καταγωγής, που ανέρχονται σε περίπου 1,7 εκατ. και αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού του Ισραήλ) δείχνουν να έχουν λάβει ρόλο ρυθμιστή.

Τα φώτα τη δημοσιότητας στρέφονται συγκεκριμένα πάνω στον επικεφαλής τους, τον 41χρονο Αϊμάν Οντέχ, ο οποίος αποκηρύσσει την απερχόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου ως «τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε το Ισράηλ εδώ και δεκαετίες» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμαχήσει με τη Σιωνιστική Ενωση του Ισαάκ Χέρτζογκ εάν χρειαστεί.

Για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι καλά. Ο μοναδικός πολιτικός στα ισραηλινά χρονικά που έχει εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός μετά τον Μπεν-Γκουριόν δείχνει πλέον να οδεύει απαξιωμένος προς την έξοδο. Λέγεται μάλιστα ότι εάν το Λικούντ πέσει κάτω από τις 20 έδρες, αυτός ίσως παραιτηθεί συνολικά από την πολιτική.

ΑΪΜΑΝ ΟΝΤΕΧ
Ο Αραβας «εχθρός» του Νετανιάχου

Αριστερός και… Αραβας, ο 41χρονος δικηγόρος από τη Χάιφα, Αϊμάν Οντέχ, εισβάλλει σε ρόλο ρυθμιστή στην κεντρική πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν στον συνασπισμό Κοινή Αραβική Λίστα, του οποίου ηγείται ο 41χρονος, την τρίτη θέση στις εκλογές της 17ης Μαρτίου, τότε ο Οντέχ θα βάλει πλώρη είτε για κυβερνητικός εταίρος (δίπλα στον Χέρτζογκ) είτε για ηγέτης της αντιπολίτευσης. Θα είναι μάλιστα ο πρώτος στα ισραηλινά χρονικά Αραβας ηγέτης αντιπολίτευσης. Ο ίδιος παρουσιάζει ως προτεραιότητά του την ανατροπή της κυβέρνησης Νετανιάχου και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει έναν κεντροαριστερό συνασπισμό ακόμη κι αν δεν συμμετάσχει σε αυτόν (όπως είχαν κάνει Αραβες βουλευτές και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απέναντι στην κυβέρνηση τότε του Γιτζάκ Ράμπιν).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ