Το ΔΝΤ «τρέμει» την αύξηση των επιτοκίων της FED Νέα έκκληση για μετάθεσή της το 2016

 
Έντονες ανησυχίες για την ανάπτυξη της αμερικανική οικονομίας, συνεχίζει να εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τα θετικά στοιχεία των τελευταίων ετών και τη σταθερή ανοδική πορεία στην οικονομία της χώρας.
Είναι χαρακτηριστική η νέα έκκληση της προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), για την μη αύξηση των επιτοκίων της τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 2015.
Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, το ΔΝΤ απευθύνει μία σειρά από προειδοποιήσεις προς τη FED, όπως ότι μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων είναι πλέον πιθανό να οδηγήσει σε «πάγωμα» της ανάπτυξης που καταγράφει η αμερικανική οικονομία τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι μια περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου, το οποίο είναι ήδη υπερτιμημένο, μπορεί να δημιουργήσει έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο για την ανάπτυξη, ενώ αντίθετα, δεν φαίνεται πιθανή, προς το παρόν, μια απότομη άνοδος του πληθωρισμού της χώρας.
«Η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σύσφιξη στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, λόγω ενός συνδυασμού ανοδικής αντίδρασης του δολαρίου, χαμηλότερων τιμών στις μετοχές και μια ανατίμηση των risk premium και της καμπύλης αποδόσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση του Ταμείου, σύμφωνα και με όσα μετέδιδε χθες, το Marketwatch.

Επιπλέον το ΔΝΤ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο και για την κατάσταση στην Ευρώπη. Από τη μία πλευρά το ζήτημα της Ελλάδας, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν οδηγηθεί στο πλέον κρίσιμο σημείο, αυξάνοντας σημαντικά και της πιθανότητες για ένα
Grexit, και από την άλλη το γεγονός ότι δεν φαίνεται να βρίσκεται και κάποια λύση για την οριστική σταθεροποίηση της κατάστασης την Ουκρανία, αυξάνουν τους φόβους για τη δημιουργία ενός νέου ρίσκου για την αμερικανική οικονομία.
«Μέχρι τώρα ο αντίκτυπος είναι μικρός, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να υπονομεύσει την αμερικάνικη ανάκαμψη», φέρεται να επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι αυτή είναι η δεύτερη έκκληση που απευθύνει το Ταμείο προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών για μη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου έως το 2016, με την πρώτη να έχει έρθει μόλις ένα μήνα πριν, αποτελώντας και την πρώτη φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο στην ιστορία της λειτουργίας του ΔΝΤ.
Το γεγονός δε, έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τους οικονομικούς αναλυτές παγκοσμίως, δικαιολογώντας την όμως, ως αποτέλεσμα της καταγραφείσας συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,7% σε ετήσια βάση, για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οποία και είχε εκπλήξει τους πάντες κατά τη δημοσίευσή της, καθώς η αμερικανική οικονομία φερόταν ως τότε να βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο ανάπτυξης, με συνεχόμενα θετικά πρόσημα, τα τελευταία χρόνια.
 
* ,