Το Ίντερνετ σε εκπαιδεύει…! | Mikrometoxos.gr

Το Ίντερνετ σε εκπαιδεύει…!

09.04.2015 12:56

Το Ίντερνετ σε εκπαιδεύει…!

 

Παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια στα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα, που προσφέρουν ως ένα βαθμό ικανοποιητικό επίπεδο κατάρτισης σε αρκετούς εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς τομείς.
Ο λόγος που επέλεξα να γράψω αυτό το κείμενο είναι η συνειδητοποίηση της άγνοιας που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα από ανθρώπους νεαρής ηλικίας (χρησιμοποιώ την έμφαση καθώς οι νέοι υποτίθεται είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία, γεγονός που επαληθεύεται με τις ώρες που περνούν στο ίντερνετ, το facebook, τα smartphones…)

 

Να το πάρουμε όμως το θέμα από την αρχή! Περί ου ο λόγος; Τα αρχικά M.O.O.C. δηλαδή massive open online courses, σημαίνουν ανοικτά online μαθήματα και εκφράζουν την ανοικτότητα και προσβασιμότητα μαθημάτων αλλά και την μαζική συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
 
Ο προπομπός αυτού του “νέου” παραδείγματος θεωρείτο η πλατφόρμα του Πανεπιστημίου MIT με τα archive μαθήματα που όμως με την προσθήκη επιπλέον χαρακτηριστικών όπως η καλύτερη εμπειρία χρήστη (user experience), o βαθμός συγκέντρωσης πληροφοριών, η μεγάλη συμμετοχή από όλο τον κόσμο και η άμεση επικοινωνία μέσω forum, κοινωνικών δικτύων κ.α καθιέρωσαν αυτό το παράδειγμα με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να απολαμβάνουμε την εξέλιξη του!
Όσον αφορά τον ενδοιασμό αρκετών για την χρησιμοποίηση αυτών των πλατφόρμων διαδικτυακής εκμάθησης, μπορεί να είναι εν μέρει κατανοητός αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει λόγο απόρριψης της συγκεκριμένης επιλογής, και δη χωρίς να έχει λάβει γνώσει τα παρακάτω:
Αρχικά, όσον αφορά τις πλατφόρμες αλλά και τα sites που έχουν συγκεντρώσει πλήθος μαθημάτων από διάφορα επιφανή πανεπιστήμια, θα επιχειρήσω να δώσω μια συνοπτική λίστα με τις κυρίαρχες πλατφόρμες αλλά και το πώς διαφοροποιούνται μεταξύ τους (στο επόμενο άρθρο).

 

Σίγουρα η πλατφόρμα της “coursera” έχει την πιο μεγάλη αναγνωρισιμότητα καθώς και τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Εξίσου γνωστές και ενδιαφέρουσες είναι και οι πλατφόρμες “futurelearn” και iversity”. Επίσης, η πλατφόρμα udacity παρέχει δωρεάν μαθήματα με κατεύθυνση τον προγραμματισμό και συνολικούς κύκλους (πολλά μαθήματα μαζί) επί αντιτίμου.
Παράλληλα, η πλατφόρμα “khanacademy” επειδή είχα την τύχη να την παρακολουθήσω από την γέννηση της έχει καταγράψει αλματώδη βελτίωση με την πληθώρα των μαθημάτων (μαθηματικά μέχρι τέχνες!)που προσφέρει αλλά και την συνεχή βελτίωση στην εμπειρία του χρήστη.
Τέλος, το συγκεντρωτικό site (aggregator) class-central έχει τις περισσότερες πλατφόρμες αλλά και ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με ότι σχετίζεται με τα M.O.O.C.

Μια συμβουλή: Μην φοβηθείτε να φτιάξετε λογαριασμό σε tweet και να εμπλακείτε σε συζήτησεις με τους άλλους μαθητές αλλά και τους καθηγητές!

Ενδεικτικά επιμορφωτικά site:

 

http://edx.org/
http://www.udacity.com
http://coursera.org/
http://futurelearn.com/
https://novoed.com/
https://iversity.org/
https://www.canvas.net/
https://lagunita.stanford.edu/courses
https://open.hpi.de/
http://open.sap.com/
https://www.khanacademy.org/

Π.Μ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017