Τουρκία: Προφυλακίστηκαν οι εννέα δημοσιογράφοι της Cumhuriyet

Carnations and today's copies are seen in the newsroom of Cumhuriyet newspaper, an opposition secularist daily, in Istanbul, Turkey, November 1, 2016. REUTERS/Murad Sezer TPX IMAGES OF THE DAY

Την προφυλάκιση εννέα δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν σήμερα οι  όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.  Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα τον διευθυντή και 12 ακόμη στελέχη και δημοσιογράφους της Cumhuriyet με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού, ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μούσα Καρτ.

Δύο από τους συλληφθέντες, ο επικεφαλής λογιστηρίου της εφημερίδας και ο πρώην επικεφαλής λογιστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι.  Δύο άλλοι, οι αρθρογράφοι Χικμέτ Τσετινκάγια και Αϊντίν Ενγκίν αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το Dogan.

Ο προηγούμενος διευθυντής της Cumhuriyet, ο Τζαν Ντουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Η υπόθεση προκάλεσε επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατικές δραστηριότητες»σε σχέση με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν –κατηγορούμενου ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος– και με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είχε διευκρινίσει τη Δευτέρα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Μετά τις συλλήψεις η Cumhuriyet δεσμεύθηκε να πολεμήσει «ως το τέλος», σε μια χώρα όπου ο Τύπος γίνεται συστηματικά στόχος των διώξεων που διεξάγονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Δεκαπέντε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτορεία ειδήσεων, τα περισσότερα με έδρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν κλείσει.