Τι “φέρνει” στο Χ.Α. η αλλαγή κυβέρνησης

Ως είθισται κάθε επόμενη ημέρα εκλογών έχει τις αναγνώσεις της από το Χρηματιστήριο. Όχι τόσο τις ποιοτικές (πρόσωπα, συμβολισμοί κλπ) όσο τις οικονομικές. Οι οικονομικές αναγνώσεις έχουν δύο σκέλη: Τις παροχές και τις επιβαρύνσεις. Επί του παρόντος οι παροχές έχουν σε γενικές γραμμές διατυπωθεί (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) και ανακοινώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της τρέχουσας εβδομάδας.Επειδή κάθε πρόγραμμα έχει ένα κόστος και επειδή αυτό το κόστος πρέπει να καλυφθεί μέσα στην ελληνική επικράτεια η αγορά ήδη άρχισε να προσδιορίζει την στάση της έναντι των οικονομικών κλάδων που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο».Επιπλέον οι επενδυτές στις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις έδειξαν να συνυπολογίζουν και τα απόνερα της προεκλογικής περιόδου αφού οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν ήταν αμελητέες.Η πρώτη εβδομάδα στο χρηματιστήριο, εκτός από το λουτρό αίματος, έδειξε ποιοι κλάδοι και ποιες εταιρίες έχουν ισχυρή πιθανότητα να δουν τα θεμελιώδη τους να αναθεωρούνται προς τα κάτω…Ή να απωλέσουν το υπερτίμημα (premium) που ενδεχομένως να δικαιολογούσε μια πιθανή πώληση/ιδιωτικοποίηση τους.Τράπεζες: Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πλέον εκτεθειμένος. Η επιστροφή στον ELA και η μείωση των καταθέσεων βάζουν ένα θέμα κόστους στην χρηματοδότηση και την ρευστότητα τους.

Επιπλέον στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται αύξηση των επισφαλών δανείων με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι στο τέλος της περυσινής χρονιάς δεδομένης της απροθυμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον η υστέρηση που πιθανότατα θα παρατηρηθεί στην αύξηση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο θα πάει πίσω την εκτίμηση της κορύφωσης του ποσοστού των επισφαλειών…

Καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση της κερδοφορίας που προέρχεται από αμιγώς οργανικές δρατσηριότητες.

Πολλές αναλύσεις οι οποίες έδωσαν μεγάλη ώθηση στις τραπεζικές τιμές είχαν στο βασικό σενάριο την υπόθεση αντιστροφής μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν σε αυτή την υπόθεση αντιπαρατεθεί το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σεισάχθεια, χαριστικές ρυθμίσεις κλπ)…

Τότε οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια, αλλά θα βρεθούν στο όριο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Και μια τρίτη αύξηση κεφαλαίου δεν θα ήταν ότι καλύτερο για τους υφιστάμενους μετόχους οι οποίοι θα κινδυνέψουν να απομειώθούν σε σημαντικό βαθμό.

Η αλλαγή των διοικήσεων επίσης βάζει ένα θέμα εκτέλεσης των επιχειρηματικών πλάνων, αυτό ωστόσο στην παρούσα φάση φαίνεται να είναι δευτερεύον.

Ερωτηματικό αποτελεί η Τράπεζα Αττικής για την οποία υπάρχουν σχέδια δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας με ή χωρίς την προσθήκη του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων.

ΔΕΗ: Είναι η επόμενη εταιρία στην οποία οι προσδοκίες ανατρέπονται άρδην. Όχι μόνο δεν θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση αλλά ακόμα και όσες βρίσκονται σε εξέλιξη (ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ) αναστέλλονται.

Παρά το γεγονός ότι η πώληση της ΔΕΗ αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση (…) και η πώληση του ανεξάρτητου διαχειριστή θεωρείται αναγκαία από Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς.

Την ίδια ώρα το επενδυτικό σχέδιο χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια για να ανανεωθούν παλιές μονάδες και δεδομένης της μεγάλης υποχώρησης του ομολόγου καθιστά ανέφικτη την προσφυγή της εταιρίας στις αγορές για να υλοποιήσει τις επενδύσεις της.

Το ίδιο ισχύει και για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων στα οποία πιθανόν να περιλαμβάνεται και η περίπτωση της ΔΕΣΦΑ.

ΟΛΠ: Ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση η οποία «έπεσε» χωρίς καν να έχει πάει στο γραφείο του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας.

Από το πεζοδρόμιο του Εθνικού Κήπου ο κ. Δρίτσας ανακοίνωσε την παύση της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΠ και της αναθεώρησης της σύμβασης με την Cosco.

Ενδεχομένως ανάλογη στάση θα κρατηθεί και στον ΟΛΘ ο οποίος βρίσκεται σε αντίστοιχη φάση πώλησης.

Παραχωρήσεις: Η επίσημη δήλωση επανεξέτασης συμβάσεων που αφορούν παραχωρήσεις και δημόσια έργα βάζει ένα στοιχείο ρίσκου σε κατασκευαστικές εταιρίες Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ που διαχειρίζονται αυτοκινητόδρομους, ΧΥΤΑ, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ.

Η επανεξέταση των παραχωρήσεων ενδεχομένως αφορά και τις πρόσφατες ανακοινωμένες αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού (Lamda Development) και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Φορολογία: Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό προβλέπεται φορολογία για τους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών (ΟΤΕ, Forthnet, HOL κλπ) προκειμένου να επιδοτηθούν πολιτιστικές δράσεις.

Επίσης είναι πιθανή η εξέταση του ενδεχόμενου αύξησης του φορολογικού συντελεστή σε μια σειρά από ειδικούς φόρους όπως αυτοί που επιβάλλονται στα μικτά έσοδα των εταιριών τυχερών παιχνιδιών…

Στις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακινήτων οι οποίες έχουν ειδικό μειωμένο συντελεστή, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στις συναλλαγές των τραπεζών.

Από τις 840 μονάδες παρέλαβε τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου η νέα διακυβέρνηση και μη βιαστείτε να κρίνετε την «πρώτη ημέρα από το πρωί».

Όταν το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ η αγορά ξεκίνησε στις 19 Οκτώβριου με μεγάλη πτώση. Έκτοτε πέρασαν 18 χρόνια και επί ημερών ΠΑΣΟΚ, το 1999, κατέγραψε την υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί.

Προσοχή δεν λέμε ότι αυτό θα ξαναγίνει. Λέμε ότι θα ήταν πολύ βιαστικό και ενδεχομένως επιπόλαιο να θεωρηθεί κατηγορηματικά ότι η αγορά θα ακολουθήσει την τάση που διαμορφώθηκε στην πρώτη μετεκλογική εβδομάδα.

 

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

* ,