Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς | Mikrometoxos.gr

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

09.06.2015 19:37
Η άγονη διαδικασία ανταλλαγής σχεδίων ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές – Εταίρους επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα στην Ελληνική Οικονομία, σύμφωνα με την εκτίμηση του Δημήτρη Τζάνα.

 

Έτσι, οι καταθέσεις των Τραπεζών συνεχίζουν να φυλλορροούν και η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων ολοένα και περισσότερων προς περισσότερους δεν τηρείται και μετατίθεται χρονικά, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην Αγορά επιδεινώνονται.

 

Παράλληλα, εξαντλείται ο διαθέσιμος χρόνος για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας ώστε να διευθετηθούν οι κολοσσιαίες δανειακές υποχρεώσεις της Χώρας για τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ επικρέμαται η απειλή διακοπής της διαδικασίας άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω του ELA και το ενδεχόμενο “κούρεμα” των εξασφαλίσεων που προσφέρονται γι’ αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας τότε ορατό το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης κεφαλαιακών ελέγχων (capitalcontrols) στο Τραπεζικό Σύστημα.

Το μίγμα των εξελίξεων αυτών έχει ήδη τον αρνητικό απόηχό του και στο Χρηματιστήριο, με τη διαδικασία συσσώρευσης περί την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί παρελθόν μετά την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς οι πωλητές έχουν πλέον επικρατήσει έναντι των αγοραστών και ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων κινούνται πλέον στην περιοχή του 11,5%, αποτυπώνοντας το αυξημένο “countryrisk”.

Αυτό είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της συστηματικής διάψευσης των προσδοκιών όσων θεωρούσαν ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πιθανή σε προηγούμενες φάσεις και βλέπουν ότι η προσέγγιση του τέλους Ιουνίου καθιστά ολοένα και μεγαλύτερη την πιθανότητα να συμβεί “κάτι διαφορετικό”, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο ενός “Grexit” σε επόμενο χρόνο.

Έτσι, το σενάριο για επαναλαμβανόμενα “sell-off” των θέσεων σε Ελληνικούς τίτλους είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες, οδηγώντας σε πλαγιοκαθοδική κίνηση το Γενικό Δείκτη, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας μάλλον θα χειροτερεύσουν, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται σε συνέχεια επίτευξης κάποιας συμφωνίας.

Η εξέλιξη αυτή συντελείται εν μέσω γενικότερης αυξημένης μεταβλητότητας στο διεθνές περιβάλλον καθώς οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τη διεθνή Οικονομία είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι “η μεταβλητότητα στα ομόλογα ήλθε για να μείνει” και το G7 συνεχίζει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία διαμορφώνοντας περιβάλλον που ευνοεί μάλλον τη χρηματιστηριακή καθίσχυση “των αρκούδων” για τη συνέχεια.

“Των διεθνών traders, δηλαδή, που μέσω της υποτιμητικής κερδοσκοπίας οδηγούν πτωτικά τις Αγορές με την Ελληνική Αγορά να έχει ήδη καταλάβει θέση αρνητικού πρωταθλητή, καθηλώνοντας σε απαξιωτικά χαμηλά επίπεδα μετοχές εταιρειών με ιδιαίτερα ελκυστικά θεμελιώδη, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα τριμηνιαία αποτελέσματα” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017