Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς – Δήμητρα Βασιλακοπούλου [διευθύντριας επενδύσεων της Attica Wealth Management]

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πρωτόγνωρες στιγμές γνωρίζει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά τρεις μέρες μετά τις σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων 40ετών, επισημαίνει η Δήμητρα Βασιλακοπούλου.

Σε ελεύθερη πτώση ο Τραπεζικός κλάδος του Χ.Α., με τις αποφάσεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για το ρόλο του Κράτους μέσω του ΤΧΣ στη διοίκηση των Τραπεζών, να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το κόστος δανεισμού της Χώρας εκτινάχθηκε στη δεκαετία άνω του 10% αποτελώντας την έξοδο στις Αγορές “όνειρο θερινής νυκτός”.

Από την άλλη, οι πρώτες ανακοινώσεις των Υπουργών, πριν ακόμα αναλάβουν και επισήμως τα χαρτοφυλάκια τους, προκάλεσαν μούδιασμα στους παράγοντες της Αγοράς και στους εν δυνάμει επενδυτές.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προ δύο κατευθύνεις, ή προς το “GREXIT” ή προς το “GREEK KOLOTOUMBA” με τις πιθανότητες να μοιάζουν μοιρασμένες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πανικού και σύγχυσης, ωστόσο, μπορούν να προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές είναι η δουλειά μας να αναδείξουμε. Διατηρώντας την αισιοδοξία μας για την τελική έκβαση, αυτής της μικρής σε διάρκεια, ελπίζουμε, περιπέτειας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, θα επικεντρώναμε τη προσοχή μας σε μετοχικούς τίτλους που ο κύκλος εργασιών τους επηρεάζεται σε περιορισμένο βαθμό από την Ελληνική Οικονομία.

Επίσης τα “κουρεμένα” ομόλογα που προέκυψαν από το PSI μπορεί να αποφέρουν σημαντικά κέρδη, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της σημερινής κατάστασης και αποτελούν την πιο ασφαλή έκθεση σε Ελληνικό ρίσκο σε περίπτωση επιδείνωσης.

Στα πλαίσια της επιθυμητής διαφοροποίησης, η έκθεση σε Κρατικό χρέος των Χωρών Μελών της Ευρωζώνης που θα επωφεληθούν του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης Draghi που ξεκινάει το Μάρτιο, αποτελεί μία ενδεδειγμένη εναλλακτική.

Επιπλέον θετικές αποδόσεις μπορούν να προκύψουν από μία τοποθέτηση σε μετοχικούς τίτλους Ευρωπαϊκών εταιρειών που αναμένεται να επωφεληθούν της πτώσης στην τιμή πετρελαίου, μειώνοντας το κόστος παραγωγής τους με ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας.

Τέλος και σύμφωνα με την άποψη της διευθύντριας επενδύσεων της Attica Wealth Management, αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση της πτωτικής τάσης του μαύρου χρυσού ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο.

* ,