Τι σημαίνει η χειρονομία που έκανε ο Ερντογάν – Σε ποιους «απευθύνεται»!

Σωτήρης Κούκιος

Νομικός, Blogger, Αρθρογράφος

 

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ζαμάν, τον Φεβρουάριο του 2015, το 20% των Τούρκων θεωρούσαν δικαιολογημένη την βία για υπεράσπιση του Ισλάμ.

Ένα 20% θεωρούσε επίσης την επίθεση στη γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebbdo «δικαιολογημένη», και το 66% των ψηφοφόρων του ισλαμιστικού ΑΚΡ θεωρούσε ότι υπάρχει σταυροφορία εναντίον Ισλάμ.

Τι σημαίνει η χειρονομία που έκανε ο Ερντογάν – Σε ποιους «απευθύνεται»!

Εδώ να θυμίσουμε, σε όσους το έχουν ξεχάσει, ότι σύμφωνα με τον Ερντογάν οι διαδηλώσεις του 2013 για το Gezi ήταν «πραξικόπημα των ΗΠΑ»!

Κι όμως όλη αυτή η προπαγάνδα λειτούργησε. Το 2014 το 73% των Τούρκων δεν συμπαθούσε τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και καμιά άλλη χώρα ιδιαίτερα.

Μετά από τόση τεκμηρίωση, νομίζω ότι συμπαθούντες ή μη τον Ερντογάν αντιλαμβάνεστε ότι γειτνιάζουμε με μια ισλαμική δημοκρατία εν τη γενέσει της.

Αυτή η ισλαμική δημοκρατία θα είναι ΑΝΤΙ-Δυτική γενικά, σίγουρα ΑΝΤΙ-ΗΠΑ κι από σύμμαχος μπορεί να μετατραπεί σ τεράστια απειλή ασφάλειας.

Το κακό είναι ότι ο ριζοσπαστισμός που εκτρέφει στο Ισλάμ ο Ερντογάν θα λειτουργήσει και μακροπρόθεσμα. Αποκτά ρίζες. Άρα η πρόκληση μεγάλη.

Το πώς πρέπει να δράσει η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι ένα ζητούμενο από εδώ και πέρα κι όχι για τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά ακόμα πιο πέρα.

Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι κάτι μακρινό. Μπορεί να βρίσκονται μερικά ναυτικά μίλια απέναντι από τη Χίο, τη Σάμο κ.λπ.

Το σημείο – χειρονομία που κάνει ο Ερντογάν, στην κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε, λέγεται Ραμπάα ή Ράμπια. Εμφανίστηκε το 2013 από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο.

Συμβολίζει τα θύματα από την καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια (Rabaa al-Adawiya), που διαμαρτύρονταν για την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι, που κράτησε 40 μέρες κι όταν διαλύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας είχε 638 νεκρούς, οι 43 αστυνομικοί.

Ο παραλληλισμός του Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας είναι μέλος, και τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, είναι προφανής…