Τι πραγματικά συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες; - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τι πραγματικά συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες;

09.07.2015 04:56

Τι πραγματικά συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες; Εν μέσω κλειστών τραπεζών, capital controls, πληροφοριών και φημών, εύκολα η σεναριολογία… οργιάζει.

 

http://www.xrimatistirio.gr/index_news.asp

Εύκολα μια φήμη μπορεί να εξελιχθεί σε παλιρροϊκό κύμα αμφισβήτησης και αμφιβολίας. Ως παράδειγμα να αναφέρουμε ότι πριν την επιβολή των capital controls, η Alpha Bank είχε προγραμματίσει την μετάπτωση των μηχανογραφικών συστημάτων της Citibank στην Alpha Bank και λόγω αυτής της μετάπτωσης… το web banking της Alpha τέθηκε εκτός λειτουργίας. Από επιπολαιότητα ξεκίνησε μια φημολογία ότι υπάρχει πρόβλημα και άρχισαν τα σενάρια… συνωμοσίας. Όμως, το web banking της Alpha λειτουργεί κανονικά με capital controls.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν νέες φήμες ότι υπάρχουν δύο τράπεζες, συγκεκριμένες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, ότι κινδυνεύουν και οι πολίτες θα χάσουν τις καταθέσεις τους.

Μάλιστα υπάρχει και συνέχεια, με σενάρια που θέλουν τη Eurobank να αποκτά την Alpha και την Εθνική να αποκτά την Πειραιώς και οι τράπεζες από 4 να γίνουν 2 και πολλά άλλα σενάρια επί σεναρίων.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει;

Ναι χωρίς καμία αμφιβολία. Κινδυνεύει, αλλά κινδυνεύει συνολικά και όχι ειδικά.

Το banking είναι ένας άρτιος μηχανισμός συγκοινωνούντων δοχείων. Αν πέσει ένας πέφτουν όλοι.

Στο σύστημα υπάρχει οριακή ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ. Διερωτηθείτε: έχει αξία σε σύνολο 500 εκατ. αν μια τράπεζα έχει ρευστότητα 101 εκατ. και η άλλη 162 εκατ. ευρώ;

Πιστεύετε ότι για ένα σύστημα με ενεργητικό 348 δισ. τα 162 εκατ. μπορούν να σώσουν μια τράπεζα;

Τι σημαίνει θα αποσύρει η ΕΚΤ το ELA;

Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα στις τράπεζες. Η ρευστότητα είναι 125 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 88,6 δισ. είναι ELA, ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 1,55% και τα υπόλοιπα 36 δισ. απευθείας χρηματοδότηση με 0,05% επιτόκιο.

Αν η ΕΚΤ αποσύρει θεωρητικά το ELA –ακόμη και να το θέλει δεν μπορεί να αποσυρθεί γιατί ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος– οι τράπεζες στην Ελλάδα υποχρεωτικά κλείνουν και χρεοκοπούν. Δεν μπορούν να ξανανοίξουν με αυτή τους την μορφή. Οι τράπεζες στην κυριολεξία διαλύονται.

Σκεφτείτε ότι οι τράπεζες χρειάζονται 245 δισ. ευρώ ρευστότητα για χρηματοδοτήσουν assets αξίας 245 δισ. ευρώ.

Τα 245 δισ. προέρχονται από 125 δισ. ευρωσύστημα και 119 δισ. καταθέσεις.

Αν αποσυρθεί το ELA, η βιαιότητα της χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, η συλλογική, καθολική χρεοκοπία των τραπεζών θα βροντερή.

Αν αποσυρθεί το ELA –αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία- θα καταστραφούν όλες οι τράπεζες. Τα πάντα θα καταρρεύσουν.

Ευθύνονται οι νέες διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών;

Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν ευθύνονται για το σημερινό δραματικό αδιέξοδο.

Έχουν ευθύνες διαχρονικά σε ορισμένα -όχι όλα- δάνεια που χορήγησαν, αλλά δεν ευθύνονται ούτε για το PSI+, ούτε για το αδιέξοδο ρευστότητας.

Το 2012 οι τράπεζες χρεοκόπησαν λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων και χρειάστηκαν να ανακεφαλαιοποιηθούν λόγω PSI+ που έπληξε τα κεφάλαια κατά 38 δισ. ευρώ.

Το 2015 οι ελληνικές τράπεζες χρεοκοπούν εκ νέου λόγω ρευστότητας με ευθύνη του οικονομικού αδιεξόδου της Ελλάδας.

Δεν ευθύνονται οι τράπεζες αν αποσύρθηκαν σημαντικά κεφάλαια από τις καταθέσεις είτε λόγω ανάγκης χρήσης τους είτε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών στις πολιτικές εξελίξεις.

Το 2012 λόγω κεφαλαίων, το 2015 λόγω ρευστότητας, ρεκόρ για ένα σύστημα που μέσα σε 3 χρόνια είδε να χρεοκοπεί δύο φορές… από τους δύο βασικούς λόγους που μπορεί να χρεοκοπήσει ο τραπεζικός κλάδος.

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Αν η Ελλάδα δεν επιλέξει τον δρόμο της συμφωνίας και επιλέξει τον δρόμο της ρήξης, ναι, οι καταθέσεις κινδυνεύουν καθολικά. Οι καταθέτες θα πρέπει να προετοιμαστούν, σε αυτή την περίπτωση, για απώλεια μεγάλου μέρους των καταθέσεών τους. Είτε λόγω «κουρέματος», είτε λόγω βαριάς φορολόγησης, είτε λόγω… υποτίμησης.

Όμως εκτιμάται ότι, καθόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εντολή ρήξης, θα επιλέξει τον δρόμο της συμφωνίας.

Τι σημαίνει οι τράπεζες βρίσκονται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας;

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας. Μετρούν ελάχιστες μέρες ζωής με τη μορφή που είναι σήμερα, καθώς τα μετρητά επαρκούν έως τις 10-11 Ιουλίου, ενώ μετά τις 15 Ιουλίου θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους, ακόμη και απέναντι στους υπαλλήλους τους.

Λύση που θα οδηγήσει σε παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των τραπεζών με 10 δισ. ευρώ κεφάλαιο για την υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θα υπάρξουν και ειδικά stress tests για τις ελληνικές τράπεζες τέλη του 2015 ή αρχές του 2016.

ΟΙ ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 100% νέα ανακεφαλαιοποίηση λόγω των capital controls, του αναβαλλόμενου φόρου, της δραματικής αύξησης των NPLs, και άλλων πολλών λόγων…

Επίσης, αν συμβεί το μοιραίο της ρήξης και οι τράπεζες χάσουν τις θυγατρικές τους, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση θα είναι πάνω από 15 δισ. και τότε θα επιβληθεί haircut («κούρεμα») στις καταθέσεις. Τα σενάρια πολλά με ένα από τα δυσμενέστερα αυτό των Financial Times (30-40% στις καταθέσεις από 5.000 ευρώ και πάνω).

Τι θα συμβεί αν υπάρξει συμφωνία (που είναι και το βασικό σενάριο);

Στο σενάριο της συμφωνίας, πρωτίστως η ΕΚΤ θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση ένα θετικό σενάριο αρχίζει να ξεδιπλώνεται για το τραπεζικό σύστημα, αν υπάρξει συμφωνία, έστω και μεταβατικής μορφής.

Όπως είναι σήμερα το τραπεζικό σύστημα είναι «κλινικά νεκρό». Διαθέτουν μόλις 5 δισ. απόθεμα εγγυήσεων, ενώ το ELA έχει παγώσει στα 88,6 δισ. με τη συνολική εξάρτηση να φθάνει τα 125 δισ. ευρώ.

Το τραπεζικό σύστημα υπέστη από την ΕΚΤ haircut των καταθέσεων κατά 8% έως 18% και βρέθηκε από τα 18 δισ. που ήταν το τελευταίο απόθεμα εγγυήσεων στα 5 δισ. Αν υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, η ΕΚΤ δύσκολα θα αποσύρει τα haircuts που έχει επιβάλλει άμεσα. Η ΕΚΤ δεν κινείται με τους ρυθμούς και την ταχύτητα των πολιτικών.

Αξιολογεί δεδομένα και εν συνεχεία αποφασίζει πότε και αν χρειαστεί να προβεί σε κάποια κίνηση.

Άρα, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, τα haircuts δεν θα μειωθούν άμεσα ή δεν θα επιστρέψουν οι τράπεζες στο προηγούμενο καθεστώς άμεσα.

Όμως, με μόλις 5 δισ. τελευταίο απόθεμα εγγυήσεων είναι προφανές ότι ακόμη και στο καλό σενάριο, ελάχιστο ELA μπορεί να δοθεί.

Πώς θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών που είναι η έλλειψη εγγυήσεων;

Έχει εξεταστεί το σενάριο η ΕΚΤ να αυξήσει το εύρος των τραπεζικών assets που αποδέχεται ως εγγυήσεις.

Στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει ένα αναξιοποίητο απόθεμα εγγυήσεων 26 με 27 δισ. ευρώ του πυλώνα ΙΙ τα οποία μέχρι τώρα δεν αποδέχεται ως εγγύηση.

Αν αποφασίσει μέρος ή όλο αυτό το απόθεμα από τον Πυλώνα ΙΙ (ομολογιακά νόμου Αλογοσκούφη 4ης επανέκδοσης ή 4ης φάσης) να αξιοποιηθούν, οι ελληνικές τράπεζες από τα 5 δισ. αποθέματος εγγυήσεων θα βρίσκονταν με 32-33 δισ. απόθεμα, αυξάνοντας εντυπωσιακά τις παραμέτρους για να αντλήσουν ELA.

Εναλλακτικό πλάνο πέραν του πυλώνα ΙΙ είναι να αυξήσει την «βεντάλια» των δανείων που αποδέχεται ως εγγύηση η ΕΚΤ από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι η χορήγηση ELA σταθμίζει πολλές παραμέτρους πέραν από τις ανάγκες ρευστότητας και μεταξύ αυτών και το liquidity plan.

Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν και καταθέτουν στην ΕΚΤ πλάνα ρευστότητας (liquidity plan), τα οποία έχουν παραβιαστεί κατ΄ εξακολούθηση.

Στα πλάνα ρευστότητας σχεδιάζονται οι τρόποι μείωσης και όχι αύξησης του ELA.

Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Πριν 1 χρόνο οι τράπεζες είχαν υποχρέωση η εξάρτηση από το ευρωσύστημα να μειωθεί κάτω από 15% του ενεργητικού με στόχο κάτω από 10% και το ELA να μηδενιστεί.

Κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ο στόχος φαινόταν ότι θα επιτευχθεί μέχρις ότου που κατάρρευσαν όλα.

Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, έχουν βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας αλλά έχουν λάβει 125 δισ. ρευστότητα (88,6 δισ. ELA και 36 δισ. απευθείας εξάρτηση), ποσό που αντιστοιχεί στο 36% του ενεργητικού των τραπεζών, δηλαδή οι τράπεζες έχουν τεθεί εκτός των στόχων που είχαν τεθεί.

Το ELA ονομάζεται έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας και δεν θεωρείται τυχαία… έκτακτος. Σημαίνει ότι έχει προσωρινή διάρκεια, δεν μπορεί ένα τραπεζικό σύστημα να επιβιώνει με ELA. Παρ΄ όλα αυτά στο θετικό σενάριο είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλη η παρεχόμενη ρευστότητα.

http://www.xrimatistirio.gr/index_news.asp

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017