Σημείο κλειδί για την κυβέρνηση το πως θα πάνε τα έσοδα από την πρώτη δόση εισοδήματος | Mikrometoxos.gr

Σημείο κλειδί για την κυβέρνηση το πως θα πάνε τα έσοδα από την πρώτη δόση εισοδήματος

01.08.2016 00:05

H αγορά συνέχισε τις καλοκαιρινές πτήσεις με χαμηλούς όγκους συναλλαγών κινούμενη ανάμεσα στο 560-570 χωρίς να μας δώσει νέα δεδομένα.

Αδύναμος κρίκος ο τραπεζικός μιας και είχε σημαντικές απώλειες περιμένοντας τα δεδομένα σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά stress tests που μπορεί να είναι οδηγός και για τον τραπεζικό κλάδο, χωρίς παρόλα αυτά να έχουμε εκπλήξεις και με την συνεδρίαση της Παρασκευής να δίνει σημαντική αντίδραση.

H κυβέρνηση περιμένει εναγωνίως να δει πως θα πάνε τα έσοδα από την πρώτη δόση εισοδήματος μιας και είναι σημαντικό να δει αν η εισπραξιμότητα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα κάτι που αν δεν συμβεί τότε ο κόφτης θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες στο μέλλον να ενεργοποιηθεί.

Από την άλλη γίνεται προσπάθεια χαλάρωσης των CC καθώς και προσέγγισης χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν την ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα που τόσο ανάγκη έχει για την εύρυθμη λειτουργία του.

Υπολογίζεται πως περίπου 15-20 δις ευρώ μετρητά βρίσκονται “κάτω από το στρώμα” ή σε θυρίδες.

Αν έστω και σταδιακά επανέρθει η εμπιστοσύνη και επιστρέψει μέρος αυτών θα μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση από τον ELA.

Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση των φόρων έχει ως πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια που θα προβληματίσουν περαιτέρω τις ανάγκες και το πρόβλημα του κλάδου.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017