Τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό χρηματιστήριο... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό χρηματιστήριο…

16.07.2015 09:37

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ προ ημερών η επιτροπή του MSCI δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε έναν «απομονωμένο» (Standalone) δείκτη από την τρέχουσα κατηγοριοποίησή του ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες αγορές, αν ο έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες παραταθεί.

ΟΠΩΣ η ίδια επιτροπή ανέφερε η γενική πρακτική είναι μετά το κλείσιμο και την εκκαθάριση των τελευταίων συναλλαγών, ένα διάστημα μικρότερο των 40 ημερών δεν μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια…

Και ότι για τον λόγο αυτό ξεκινά διαβούλευση [8 ΙΟΥΛΙΟΥ] για το τι συστήνεται να κάνει με βάση τις προτάσεις από μέλη διαφόρων παγκόσμιων και περιφερειακών δεικτών.

Από την πλευρά τους οι «Financial Times» είχαν αναφέρει ότι η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα είναι κλειστή και αναρωτιόντουσαν πώς θα μπορούσε αυτό να χειροτερέψει. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν σύντομα να αποκλειστούν από ένα βασικό δείκτη, περιορίζοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές.

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ πως τα capital controls έχουν ως αποτέλεσμα μια σοβαρή επιδείνωση της προσβασιμότητας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία και μπορεί να την οδηγήσει στην υποβάθμισή της.

ΟΙ «Financial Times» βρήκαν και την ευκαιρία, για να αναφέρουν πως οι ελληνικές μετοχές έχουν ήδη καταρρεύσει από το 2007 και βρίσκονται σχεδόν στο ήμισυ της αξίας τους από τον Οκτώβριο του 2014. 

ΟΠΩΣ όλοι οι σχετικοί με τον χώρο γνωρίζουμε, στον ΜSCI είναι 9 τίτλοι οι οποίοι αφορούν στο 85% των ελληνικών τίτλων που συμπεριλαμβάνονται σε διεθνείς δείκτες.. Σχετικά με τις κινήσεις του MSCI η διοίκηση του Χ.Α. δεν θέλησε να σχολιάσει

ΑΝ και γνωρίζαμε το… αποτέλεσμα, ήρθαμε σε επικοινωνία με 15 και πλέον παράγοντες της αγοράς [γνωστών και μη εξαιρετέων] που δεν θέλησαν και απόλυτα δικαιολογημένα να μας δώσουν τις απόψεις-εκτιμήσεις τους για κάτι που δεν έχουν ξαναζήσει. 

Ορισμένοι εξ αυτών απλά μας… παρέπεμψαν σε αυτά που είχαν συμβεί στο κυπριακό χρηματιστήριο όπου είχε πραγματοποιηθεί διαχωρισμός παλιού και νέου χρήματος (καταθέσεις).

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων διαχωρίστηκαν οι παλιές και νέες καταθέσεις. Στις παλιές καταθέσεις υπήρχε η επιβολή του ορίου (μέχρι 300 ευρώ στην Κύπρο έναντι των 60 ή 50 ευρώ στην Ελλάδα).

Οι νέες, όμως, καταθέσεις δεν είχαν όριο και βοήθησαν το σύστημα για να επανέλθει στην ομαλότητα. Αν λοιπόν μεταφέρουμε αυτόν τον διαχωρισμό παλιού και νέου χρήματος στο ΧΑ…

Τότε, αν ένας επενδυτής έχει ένα λογαριασμό 50 χιλ. ευρώ και μεταφέρει σε αυτόν άλλα 10 χιλ. ευρώ τότε τα νέα χρήματα δεν θα έχουν το όριο των 50 ευρώ, αλλά μόνο οι 50.000 ευρώ….

Αντίστοιχα, οι επενδυτές θα μπορούν να πουλάνε τις μετοχές και να αγοράζουν άλλες καθώς μετά την πώληση θα θεωρείται “νέο” χρήμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ξένες μετοχές και τα ομόλογα εξωτερικού.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δυνητικοί αγοραστές θα είναι επενδυτές από το εξωτερικό και τα χρήματα που βρίσκονται εκτός συστήματος ( στο… μαξιλάρι που λέμε, στα… θαμένα)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ακόμη και στις τράπεζες δεν είναι τεχνικά εύκολο να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί λόγω της διαδικασίας MIFID. Δηλαδή, δεν μπορεί ένας πελάτης να έχει λογαριασμό Α και λογαριασμό Β (με το νέο χρήμα). Το ίδιο δύσκολο θα είναι το άνοιγμα ενός νέου λογαριασμού στους χρηματιστηριακούς κωδικούς.

Οι νέες καταθέσεις στις τράπεζες θα έχουν δυσκολίες, όπως μας ανέφεραν καθώς όλοι θα φοβούνται το “κούρεμα” καταθέσεων. 

ΒΕΒΑΙΑ υπάρχει ένα θέμα με τους ξένους επενδυτές. Όπως αναφέρθηκε και από την Τράπεζα της Ελλάδος, μια ξένη τράπεζα που έχει πουλήσει μετοχές για λογαριασμό πελάτη της δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει τα χρήματα του. 

Αν ισχύσει η εξαίρεση για τους ξένους τότε θα επιβληθεί μια de facto διάκριση για τους Έλληνες επενδυτές… Με όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα άλυτα [και ποιος γνωρίζει πόσα παραπάνω…] δεν αποκλείουμε το ελληνικό χρηματιστήριο να αργήσει να ανοίξει…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Στο δείκτη MSCI Greece Standard βρίσκονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Folli Follie, Jumbo, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Τιτάν. Και στον MSCI Small Cap οι ΔΕΗ και ΕΛΠΕ…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η επόμενη αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley, είναι προγραμματισμένη για την 13η Αυγούστου, με τις όποιες αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από το σημερινό ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017