Τι λένε οι ξένοι απεσταλμένοι για την Ελλάδα στους φίλους τους: Με κάνει να ονειρεύομαι!!

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Τι λένε οι ξένοι απεσταλμένοι για την Ελλάδα στους φίλους τους: Με κάνει να ονειρεύομαι [εικόνες]

Τι λένε οι ξένοι απεσταλμένοι για την Ελλάδα στους φίλους τους: Με κάνει να ονειρεύομαι [εικόνες]

Μια Αμερικανίδα, ένας Βέλγος, ένας Γερμανός και ένας Ολλανδός που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα μάς μιλούν για τις καθημερινές, άτυπες «ανταποκρίσεις» που στέλνουν στις πατρίδες τους.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Κυριακή Βασσάλου συνομίλησε με την travel blogger Marisa Tejada, τον Ολλανδό travel editor Bart van Poll, τον Βέλγο δημοσιογράφο Lorenzo Pauwels και τον Γερμανό ανταποκριτή Markus Bernath. Ολοι τους εξύμνησαν τη χώρα μας και εκμυστηρεύτηκαν στην Ελληνίδα δημοσιογράφο τι λένε στους δικούς τους ανθρώπους στις χώρες τους και όχι μόνο τι μεταδίδουν στα μέσα όπου εργάζονται.

Κοινό στοιχείο όλων: Επιμένουν ελληνικά σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας.

Παρατίθενται οι δηλώσεις τους στην «Καθημερινή»:

Marissa Tejada

Αμερικανίδα δημοσιογράφος, travel blogger (mygreecemytravels.com) και συγγραφέας της νουβέλας με τίτλο «Chasing Athens». Ηρθε στην Αθήνα με τον τότε Ελληνα σύζυγό της πριν από έξι χρόνια. Ο γάμος της δεν πέτυχε, η αγάπη της για την Ελλάδα όμως είναι παντοτινή. Πλέον έχει φίλους και (καινούργια) οικογένεια εδώ και σκοπεύει να μείνει.

Η Αθήνα είναι το ασφαλέστερο μέρος που έχω ζήσει

«Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν όλοι είναι αν είμαι ασφαλής. Επίσης με ρωτούν αν η κατάσταση με έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο. Πράγματι έχω έναν ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό που βρίσκεται σε καθεστώς capital controls, αλλά και έναν αμερικανικό που λειτουργεί κανονικά, οπότε δεν επηρεάζομαι στον ίδιο βαθμό που επηρεάζονται οι Ελληνες. Επίσης αισθάνομαι εξαιρετικά ασφαλής. Η Αθήνα είναι το ασφαλέστερο μέρος που έχω ζήσει. Ακόμη και με τις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, για παράδειγμα, όπου βρέθηκα από λάθος εν μέσω ρίψης δακρυγόνων, δεν αισθάνθηκα να διατρέχω κίνδυνο – κι ας φοβήθηκα εκείνη την ώρα. Συγχρόνως, όλα τα γεγονότα που έζησα από πρώτο χέρι εδώ λειτούργησαν αφυπνιστικά και ενεργοποίησαν τη δημιουργική γραφή μου, ώστε να διηγηθώ με τον καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Βρίσκομαι στο μέρος όπου γράφεται η ιστορία και αυτό δεν είναι καθόλου βαρετό. Εξακολουθώ να προτείνω στον κόσμο να ταξιδέψει στην Ελλάδα: είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις την οικονομία μιας χώρας που, με κρίση ή χωρίς, είναι ένας ονειρεμένος τόπος, με κουλτούρα, ιστορία, αξιοθέατα, γαστρονομία και υπέροχους ανθρώπους. Υπάρχει λόγος που βρίσκεται στη λίστα με τους must προορισμούς κάθε ταξιδιώτη».

Bart van Poll

Ολλανδός, ιδρυτής της ψηφιακής ταξιδιωτικής πλατφόρμας Spotted by Locals, η οποία περιλαμβάνει οδηγούς και εφαρμογές με συμβουλές και προτάσεις από ντόπιους για 60 και πλέον πόλεις του κόσμου. Βρίσκεται στην Αθήνα από τον Ιούλιο και θα μείνει έως τον Σεπτέμβριο.

Η ζωή εδώ κυλά κανονικά και παροτρύνω τους φίλους να έρθουν να ξοδέψουν λεφτά

«Επιλέξαμε την Αθήνα ως έδρα μας τους τελευταίους μήνες επειδή την αγαπάμε, αλλά και για να δείξουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας στους δύσκολους καιρούς που περνάτε. Ολοι, εντός και εκτός Ελλάδας, δείχνουν να έχουν άποψη σε σχέση με το τι είναι καλύτερο για τη χώρα και την Ευρώπη και είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο διαβάζω και συζητάω με τον κόσμο, τόσο πιο πολύ δυσκολεύομαι να διαμορφώσω άποψη για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Ενθαρρύνω, ωστόσο, όλους μου τους φίλους και την οικογένειά μου να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ειδικά τώρα. Τους λέω: “Μόνο αν έρθετε εδώ και ξοδέψετε χρήματα βοηθάτε τους Ελληνες. Και, κυρίως, αν τους συναναστραφείτε και δείτε πώς πραγματικά είναι η καθημερινότητά τους, ότι δηλαδή εδώ η ζωή κυλά κανονικά ακόμη και εν μέσω κρίσης, σε αντίθεση με όλες τις υπερβολές που λέγονται και γράφονται”».

Lorenzo Pauwels

Βέλγος, εργάζεται στην Travelplanet24.com και ζει στην Αθήνα -«την πόλη που με κάνει να ονειρεύομαι»- από το 2007, με ένα διάλειμμα δύο ετών όταν βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους στη Βραζιλία. Επέστρεψε, όμως, πριν από τρεις εβδομάδες περίπου για να συνεχίσει τη ζωή του εδώ.

Η Αθήνα είναι η πόλη που με κάνει να ονειρεύομαι

«Ο περίγυρός μου θέλει να μάθει, με αίσθημα συμπάθειας μάλιστα, πώς διαχειρίζονται οι Ελληνες την κατάσταση και πώς επιβιώνουν. Ρωτούν όμως και αν η Ελλάδα θα μετατραπεί σε τριτοκοσμική χώρα ή αν υπάρχει περίπτωση να συμβεί στρατιωτικό πραξικόπημα. Τις τελευταίες απορίες, ασφαλώς, τις θεωρώ ανόητες, αλλά καταλαβαίνω ότι προκαλούνται από τον υπερβολικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τα γεγονότα συγκεκριμένα μίντια του εξωτερικού. Επιστρέφοντας στην Αθήνα έπειτα από δύο χρόνια, στενοχωριέμαι που τα πράγματα είναι χειρότερα από πριν, πιστεύω όμως στη δουλειά μου και στους ανθρώπους με τους οποίους ζω και συνεργάζομαι, και είμαι έτοιμος να μείνω και να προσπαθήσω μαζί τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να ξεπεράσουμε την κρίση. Θα συνεχίσω όμως να χτίζω το μέλλον μου εδώ, με στόχο να καταφέρω, κάποτε, να περάσω τα γεράματά μου σε ένα ελληνικό νησί. Το μόνο που λέω στους φίλους μου είναι να έρθουν -δεν είμαστε σε πόλεμο!- και να δουν με τα ίδια τους τα μάτια πώς έχει η κατάσταση. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να προσφέρει».

Markus Bernath

Γερμανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής από το 2010 σε Ελλάδα και Τουρκία της αυστριακής καθημερινής εφημερίδας Der Standard. Ζει στην Αθήνα εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Δεν το μετανιώνω που μετακόμισα στην Ελλάδα

«Οταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο των τραπεζών, το αμέσως επόμενο πρωί, γύρω στις 7, δέχτηκα τηλεφώνημα από τον αδελφό μου, κάτι που δεν συνήθιζε να κάνει. Με συμβούλευσε να πάρω τη γυναίκα μου και να φύγουμε το συντομότερο από την Ελλάδα. Μου έλεγε για διαδηλώσεις στους δρόμους, για ανθρώπους να τσακώνονται για το τελευταίο πακέτο μακαρόνια μπροστά από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ! Δυσκολεύτηκα πολύ να του εξηγήσω ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα, αλλά και ότι, ακόμη και αν αυτά ίσχυαν, θα έπρεπε να μείνω αφού είμαι δημοσιογράφος. Αυτό που τον έκανε να σχηματίσει τη συγκεκριμένη ζοφερή εικόνα και να πανικοβληθεί, στη μικρή βαυαρική πόλη όπου ζει, ήταν όσα μάθαινε για την Ελλάδα από τα δημοφιλέστερα γερμανικά μίντια: μια αποσπασματική συχνά εικόνα της ελληνικής πολιτικής και κοινωνίας. Είναι ένας χρόνος τώρα που μετακομίσαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα και δεν το μετανιώνω. Γίναμε κι εμείς μάρτυρες της τελευταίας περιόδου της ελληνικής κρίσης, η οποία έχει καταλήξει να είναι και βαθιά ευρωπαϊκή…».

*Οι φωτογραφίες είναι των Αγγελου Γιωτόπουλου και Διονύση Κουρή και δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή

Πηγή: Τι λένε οι ξένοι απεσταλμένοι για την Ελλάδα στους φίλους τους: Με κάνει να ονειρεύομαι [εικόνες] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/220221/ti-lene-oi-xenoi-apestalmenoi-gia-tin-ellada-stoys-filoys-toys-me-kanei-na-oneireyomai#ixzz3hjugy95C