Τι είναι σημαντικό να κατανοήσει ο επενδυτής τελικά…

Η Χρηματιστηριακή Αγορά ψάχνει να βρει ένα σημείο ισορροπίας, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Το χαρακτηριστικό της περιόδου δεν είναι άλλο από την έντονη μεταβλητότητα τόσο από τη μία συνεδρίαση στην επόμενη, όσο και ενδοσυνεδριακά όπως σήμερα.

Η περίοδος την ενισχύει, όπως την ενισχύουν και τόσα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση, τόσο στην Χώρα μας όσο και διεθνώς. 

Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσει ο επενδυτής τελικά, είναι πως η αποκρυπτογράφηση αυτών των πληροφοριών δεν είναι πάντα η ευκολότερη διαδικασία.

Ακόμα δυσκολότερο μάλιστα, είναι να προσπαθήσει κανείς να εκτιμήσει τις δηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και αντίστοιχα να τοποθετηθεί.

Έτσι οι διακυμάνσεις μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες συναλλαγών σε βραχυπρόθεσμους διαπραγματευτές και να δημιουργούν αναστολές σε εκείνους που έχουν μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα.

Εκτιμάται πως ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει ο επενδυτής στην Αγορά, είναι να τοποθετηθεί με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις για τις άμεσες εξελίξεις. 

Ταυτόχρονα το προς επένδυση κεφάλαιο πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο του κινδύνου, που σημαίνει ότι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας οι τοποθετήσεις καλό είναι να είναι μικρότερες.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι τίτλοι στους οποίους πραγματοποιείται μεγάλος όγκος συναλλαγών, καθώς η δυνατότητα “άμεσης” τοποθέτησης και ρευστοποίησης είναι απαραίτητο συστατικό της βραχυπρόθεσμης τοποθέτησης σε όλες τις Αγορές.

“Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αποκλιμάκωση της διακύμανσης στις τιμές είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και αυτό θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα συμβεί και στην Αγορά μας” αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.