Τι έλεγε πριν από έξι χρόνια η «σκληρή»… Δρακουλέσκου για την Ελλάδα

Η νέα εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά ζητούσε μειώσεις συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

«Μπαρουτοκαπνισμένη» στο ελληνικό ζήτημα από το 2009 είναι η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς είχε ασχοληθεί με το θέμα από την αρχή της κρίσης.

Το 2009 η «σκληρή» του Ταμείου είχε υπογράψει μια έρευνα 40 σελίδων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, έχοντας ασχοληθεί αρκετά εις βάθος με τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, είχε διαγνώσει μεταξύ άλλων πρόβλημα μεγάλης αύξησης συνταξιοδοτικής δαπάνης, δημοσίου χρέους και αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, συστήνοντας εφαρμογή επώδυνων μέτρων, στη λογική του μοντέλου που είχε εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.

Στην έκθεση αυτή, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ πρότεινε ως λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα:

-Μείωση του κράτους, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και «πάγωμα» μισθών

-Μείωση κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, με στόχο την ενίσχυση ιδιωτικής ασφάλισης

-Μείωση επιδομάτων ανεργίας και πολύ αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγησή τους, ως κίνητρα για απασχόληση

-Μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας και στις αποζημιώσεις απόλυσης, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης

-Πλήρη κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση έμμεσων φόρων και μείωση φόρου επιχειρήσεων

-Περιορισμούς στο συνδικαλιστικό πλαίσιο, απαγόρευση υποχρεωτικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να πριμοδοτηθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

{εδώ που τα λέμε… στα περισσότερα έχει απόλυτο δίκηο}

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είχε προτείνει και στην Κύπρο, όταν ήταν επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ εκεί, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις μετά την απαίτησή της και για συντάξεις και μισθούς επιπέδου Ρουμανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ