Την ενοχή του Παπακωνσταντίνου ζητά η Εισαγγελέας

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε αρχεία από το στικάκι
Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζήτησε η Εισαγγελέας για τις αλλοιώσεις στη λίστα Lagarde, τονίζοντας μάλιστα, πως οι υφιστάμενες κατηγορίες είναι οι «ελάχιστες» από αυτές που έχουν επιβεβαιωθεί.

Ειδικότερα, η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, απευθυνόμενη προς την έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, ζήτησε την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και απόπειρα απιστίας εις βάρος του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.
Μάλιστα, η Εισαγγελέας υπογράμμισε πως οι προαναφερθείσες κατηγορίες είναι «οι ελάχιστες» από αυτές που έχουν επιβεβαιωθεί.
Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή της, η Ξ. Δημητρίου υποστήριξε πως μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης – αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα ( σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων).
Μόνον ο πρώην υπουργός υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τασχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκατ. δολλαρίων.
«Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά. Ποιοί έχουν τα μεγαλύτερα ποσά» είπε η εισαγγελέας.
Η κ. Δημητρίου εμφανίστηκε πεπεισμένη πως «το στικάκι ο κατηγορούμενος το έδωσε στο Διώτη ενώ είχε φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και έκανε χρήση αυτού μέχρι να το παραδώσει.
Ήταν εμφανής η προσπάθεια του κατηγορούμενου να πείσει το δικαστήριο ότι η παράδοση έγινε πριν φύγει από υπουργείο Οικονομικών . Έδωσε μάχη με νύχια και με δόντια για να το αποδείξει».
Νωρίτερα, η Εισαγγελέας, αναλύοντας με λεπτομέρειες τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατέληξε σε συμπέρασμα ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού (νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας) δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.
Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προβλέπεται και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες.
H Εισαγγελέας άσκησε κριτική για την σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και ανέφερε ότι είμαστε η τελευταία χώρα που διαθέτει τέτοια νομοθεσίας, τασσόμενη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απολογούμενος την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε ότι αυτός διέγραψε τα αρχεία από τη λίστα και υπεραμύνθηκε του έργου του στον υπουργείο για την αντιμετώπιση και τη πάταξη της φοροδιαφυγής και για την συγκέντρωση των οφειλόμενων φόρων, όπως και για την έλευση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ στη χώρα μας.
Ο πρώην υπουργός στην απολογία του δεν παρέλειψε να μιλήσει για πολιτική εγκατάλειψη από το κόμμα του («με έριξαν στα σκυλιά», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αιχμές άφησε και για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά την εισαγγελική αγόρευση-πρόταση, η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.