Τζάνετ Γέλεν: Πιστή στη θέση της Fed για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Τζάνετ Γέλεν: Πιστή στη θέση της Fed για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων

26.08.2016 23:33

Πιστή στη θέση της ομοσπονδιακής τράπεζας για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων παραμένει η Τζάνετ Γέλεν, διαπιστώνοντας βελτίωση των οικονομικών μεγεθών προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αναμένεται η επόμενη κίνηση-ματ της Fed να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole, η επικεφαλής της Federal Reserve εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομία και την εκτίμηση ότι τα οικονομικά μεγέθη συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων.

Καθώς οι αγορές αναρωτιούνται για το πότε θα συνεχισθεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο η Τζάνετ Γέλεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, ωστόσο επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Fed υπέρ της αναγκης αύξησης των επιτοκίων στο προσεχές μέλλον.

Η ομοσπονδιακή αρχή «συνεχίζει να προβλέπει ότι η σταδιακή αύξηση στα επιτόκια των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι κατάλληλη με την πάροδο του χρόνου για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν οι στόχοι μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό», ανέφερε η Γέλεν και πρόσθεσε: «Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενα ισχυρών επιδόσεων στην αγορά εργασίας και των προοπτικών για την οικονομία και τον πληθωρισμό, πιστεύω ότι το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες».

Τα σχόλια της Γέλεν, τα οποία δεν σκιαγραφούν τον οδικό χάρτη των οικονομικών εξελίξεων που θα οπλίσουν το χέρι της Fed για να αυξήσει τα επιτόκια, αναμένεται να απομακρύνουν το σενάριο της άμεσης αύξησης των επιτοκίων στα μάτια των επενδυτών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και ο διχασμός στους κόλπους της ομοσπονδιακής τράπεζας, καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα για την επόμενη αύξηση.

«Η Yellen θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για αύξηση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο», σχολιάζει στο Reuters ο Brian Jacobsen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Wells Fargo Funds Management στις ΗΠΑ.

Θυμίζεται ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς επενδυτές «φρενάρει» την κεντρική τράπεζα από το να κάνει άμεσα το μεγάλο βήμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Fed ενέκρινε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχωρώντας στην πρώτη αύξηση μετά από εννέα χρόνια που το βασικό επιτόκιο είχε παραμείνει κοντά στο 0%. Τότε τα μέλη της Fed είχαν δηλώσει ότι θα γίνουν τουλάχιστον άλλες τέσσερις αυξήσεις εντός του 2016.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017