Τεράστιες ζημιές στους brokers συναλλάγματος – λουκέτα και χρεοκοπία | Mikrometoxos.gr

Τεράστιες ζημιές στους brokers συναλλάγματος – λουκέτα και χρεοκοπία

16.01.2015 23:08

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SΝΒ) να καταργήσει τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ παγίδευσε τους traders συναλλάγματος ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Ζηλανδία.

Η FXCM με έδρα στη Νέα Υόρκη, από τους μεγαλύτερους broker συναλλάγματος, δήλωσε ότι μπορεί πλέον να μην ικανοποιεί τους κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων, καθώς οι πελάτες της υπέστησαν βαριές ζημίες στις θέσεις που είχαν σε ελβετικό φράγκο.

Στη Βρετανία, η Alpari, σχετικά μικρός broker συναλλάγματος λιανικής, δήλωσε ότι κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας μετά το άλμα του φράγκου. Οι περισσότεροι πελάτες της υπέστησαν ζημίες που υπερβαίνουν το ενεργητικό των λογαριασμών τους. «Εάν ένας πελάτης δεν μπορεί να καλύψει τις ζημίες του, τότε το πρόβλημα περνά σε εμάς», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η Swissquote, διαδικτυακός broker, είπε την Παρασκευή ότι ενεργοποιεί προβλέψεις ύψους 25 εκατ. ελβετικών φράγκων (24,6 εκατ. ευρώ), καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας «έφερε τους πελάτες σε αρνητική θέση». Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι ακόμη και με αυτές τις προμήθειες, ο λόγος κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώνεται περίπου στο 17%.

Η Excel Markets, με έδρα στη Νέα Ζηλανδία, αποκάλυψε ότι υπέστη συνολικές ζημίες στο λειτουργικό της κεφάλαιο μετά την ανακοίνωση της SΝΒ και δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τις δραστηριότητές της.

Mε ανακοίνωση της IG Group, προειδοποίησε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ζημίες 30 εκατ. στερλινών ως αποτέλεσμα των έντονων διακυμάνσεων στην αγορά συναλλάγματος.

Η London Capital Group, που χειρίζεται επενδύσεις στα spread, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των διακυμάνσεων στην αγορά συναλλάγματος στον ισολογισμό της «δεν θα ξεπεράσει το 1,7 εκατ. στερλίνες», ποσό που χαρακτήρισε όχι σημαντικό.

 

 

Η FXCM, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι υπάρχουν αρνητικές θέσεις πελατών ύψους 225 εκατ. ευρώ που οφείλονται στην εταιρεία, οι οποίες δημιουργήθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της SΝΒ.

«Συζητούμε ενεργά εναλλακτικές για να επιστρέψουν τα κεφάλαιά μας στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από αυτά τα γεγονότα και συζητούμε το θέμα με τις ρυθμιστικές αρχές» αναφέρει η FXCM στη σχετική ανακοίνωση.
Η μετοχή της υποχωρούσε 15% την Πέμπτη και 50% στην ηλεκτρονική συνεδρίαση της Παρασκευής. Η εταιρεία, η οποία παρέχει online trading τόσο για λιανικούς όσο και για θεσμικούς επενδυτές, είχε κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. δολ. στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ταρακούνησε τις αγορές συναλλάγματος διεθνώς. Ο Takako Masai, επικεφαλής έρευνας στη Shinsei Bank δήλωσε πως αν και η έκθεση των πελατών στο ελβετικό φράγκο είναι μικρή καθώς δεν υπήρξε αστάθεια στην ισοτιμία με το γεν, υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενες «παρενέργειες» από την απομάκρυνση του στόχου ελάχιστης ισοτιμίας για το φράγκο.

«Εάν το ελβετικό φράγκο δεν αποτελεί πλέον επιλογή ως τοποθέτηση ασφαλείας, τότε φαντάζομαι πως το γεν θα γίνει πιο δημοφιλές», αναφέρει. «Εάν η αγορά κινηθεί κατά αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για επιστροφή του νομίσματος στο επίπεδο των 110 γεν». Το ιαπωνικό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 116 γεν έναντι του δολαρίου το πρωί της Παρασκευής.

Η Excel Markets της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε: «Η πλειονότητα των πελατών που είχαν θέσεις σε φράγκο ήταν στην πλευρά των ηττημένων και οι ζημίες που υπέστησαν είναι πολύ μεγαλύτερες από το υπόλοιπο του λογαριασμού τους. Όταν ένας πελάτης δεν μπορεί να καλύψει τις ζημίες του, τότε αυτές περνούν σε εμάς».

17.01.15

Συμφωνία για την FXCM – Η Leucadia National Corporation και η FXCM Ανακοινώνουν Χρηματοδότηση Ύψους $300 Εκατ. έτσι ώστε να Επιτραπεί στην FXCM να Συνεχίσει την Κανονική της Λειτουργία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- – (BUSINESS WIRE)- – Η Leucadia National Corporation (NYSE: LUK) και η FXCM (NYSE: FXCM) ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Leucadia θα παράσχει $300 εκατ. σε μετρητά στην FXCM και στις θυγατρικές της (συνολικά “FXCM”) τα οποία θα επιτρέψουν στην FXCM να καλύψει τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις της με βάση τις ρυθμιστικές αρχές και να συνεχίσει την κανονική λειτουργία της μετά την χθεσινή απώλεια των $225 εκατ. που προέκυψε από τις πρωτοφανείς ενέργειες της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Leucadia επενδύει $300 εκατ. σε μετρητά στην FXCM με την μορφή ενός senior secured term loan ύψους $300 εκατ. με 2-ετή ωρίμανση και αρχικό κουπόνι 10%. Οι υποχρεώσεις του term loan είναι εγγυημένες, σε μία διασφαλισμένη βάση, από συγκεκριμένες εγχώριες θυγατρικές της FXCM. Επιπρόσθετα, η Leucadia θα λάβει, σε περίπτωση πώλησης της FXCM ή των θυγατρικών της, ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των εισπράξεων από την πώληση και, σε περίπτωση κατά την οποία η FXCM προβεί σε άλλες διανομές για λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων της, θα λάβει μία αντίστοιχη πληρωμή για την ίδια. Αυτή η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα. Ο Drew Niv, Chief Executive Officer της FXCM, δήλωσε: “Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες απέναντι στην Leucadia και στην ομάδα της για την γρήγορη και αποτελεσματική απάντησή τους, και στις ρυθμιστικές αρχές μας, που ήταν πρόθυμες να εργαστούν μαζί μας σε αυτή την απαιτητική διαδικασία. Η στήριξη της Leucadia και αυτή η χρηματοδότηση είναι με διαφορά η καλύτερη εναλλακτική για την FXCM, για τους πελάτες μας, τους μετόχους μας, και για όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως η κορυφαία εταιρία online παροχής συναλλαγών σε συναλλαγματικές ισοτιμίες και σχετικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και θεσμικούς πελάτες παγκοσμίως.”

Ο Richard B. Handler, Chief Executive Officer, και ο Brian P. Friedman, Πρόεδρος της Leucadia, δήλωσαν “Είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να παράσχουμε αυτή την κρίσιμη χρηματοδότηση στην FXCM, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διατηρήσει την οικονομική δύναμη της FXCM και να της επιτρέψει να συνεχίσει να ευημερεί. Πιστεύουμε πως είναι μία ελκυστική επένδυση για την Leucadia και προσβλέπουμε σε μία αμοιβαία επωφελή σχέση με τη διοίκηση της FXCM. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ολόκληρη την ομάδα της FXCM, με την οποία η Leucadia και η Jefferies εργάστηκαν τις τελευταίες 36 ώρες προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η λύση για την FXCM.”

Η UBS ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Weil, Gotshal and Manges, LLP ως νομικοί σύμβουλοι της FXCM. Η Jefferies εκκίνησε τη διαδικασία και συμβούλευσε την Leucadia σχετικά με αυτή τη συναλλαγή και οι Skadden, Arps, Slate, Meagher and Flom LLP ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Jefferies και της Leucadia.

Σχετικά με τη Leucadia

H Leucadia National Corporation (NYSE: LUK) είναι μία διαφοροποιημένη εταιρία χαρτοφυλακίου η οποία δραστηριοποιείται μέσω των ενοποιημένων θυγατρικών της, σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται: επενδυτική τραπεζική, αγορές κεφαλαίων, beef processing, κατασκευές, προϊόντα ενέργειας, asset management και real estate. Η Εταιρία επίσης κατέχει μετοχικά συμφέροντα σε λειτουργικές επιχειρήσεις, τα οποία εμπίπτουν στο equity method of accounting, και σε αυτές περιλαμβάνονται εμπορικές τράπεζες υποθηκών και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στην Ιταλία.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017