Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: Συμφωνία ή έξοδος από το ευρώ

ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: Συμφωνία ή έξοδος από το ευρώ

Οριστικό τελεσίγραφο μέχρι τις 8.30 π.μ. της Παρασκευής έθεσαν οι εταίροι προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τότε η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή, διαφορετικά, οδεύει σε έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

 

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, έκανε πρώτη φορά ευθέως λόγο για «λεπτομερές σχέδιο grexit, που είναι ήδη προετοιμασμένο». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «έμειναν 5 ημέρες για να βρούμε λύση», παραπέμποντας στις τελικές αποφάσεις στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., την ερχόμενη Κυριακή.

Αναμένουμε αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, αλλιώς η χώρα απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ήταν το μήνυμα που έστειλαν, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Τουσκ στην ελληνική κυβέρνηση.

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε πως μέσα στην εβδομάδα πρέπει να κατατεθούν αναλυτικές προτάσεις και κάλεσε σε έντονο ύφος την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί η χώρα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιον λόγο καλούνται την Κυριακή και οι 28 ηγέτες της ΕΕ και όχι μόνο εκείνοι της ευρωζώνης, είπε πως η όλη κατάσταση επηρεάζει όλα τα κράτη – μέλη και αποκάλυψε πως η Κομισιόν έχει εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν αποκλείω κανένα σενάριο», υπογράμμισε ο Γιούνκερ αναφερόμενος σε πιθανό Grexit και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα».

Εξήγησε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθήσει τους κανόνες. Ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως μέχρι την Παρασκευή η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει πλήρεις προτάσεις για να εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια θα αναζητηθεί κοινός τόπος, ο οποίος εάν δεν βρεθεί θα σημάνει και αυτόματα τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Όπως είπε είναι η πρώτη φορά που μιλά για χρονικά περιθώρια και πρόσθεσε ότι απομένουν μόλις πέντε ημέρες για να υπάρξει οριστική συμφωνία, κάνοντας λόγο για τις «πιο κρίσιμες μέρες στην ιστορία της ΕΕ».

Υπογράμμισε πως η επιλογή να βρίσκονται στις Βρυξέλλες και οι 28 ηγέτες της ευρωζώνης είναι χρήσιμο καθώς αρχικά ενδέχεται να συνεδριάσουν για περίπου μια ώρα οι 19 της ευρωζώνης – εάν η κατάσταση οδηγείται σε Grexit – και στη συνέχεια να συνεδριάσουν και οι 28.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το κακό σενάριο. Άρα θα πρέπει να συμφωνήσουμε τις συνέπειες για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.