Τελεσίγραφο Βερολίνου: Ο χρόνος τελείωσε. Δεν φοβόμαστε Grexit

Σκληραίνει τη στάση της η Ευρώπη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, το βράδυ της Πέμπτης, Βερολίνο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν τελεσίγραφα με… αποδέκτες τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του το Βερολίνο στέλνει αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση τόσο μέσω επίσημων δηλώσεων της Ανγκελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και μέσω αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Ο χρόνος τελείωσε – Το Βερολίνο δεν φοβάται ένα Grexit

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να λάβει βοήθεια εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας και δεν υπάρξει πρόγραμμα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και ο χρόνος τελείωσε.

«Η χρηματοδότηση της χώρας γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, υπάρχουν ισχυρά πολιτικά και νομικά κωλύματα για να αλλάξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ, στο γερμανικό Κοινοβούλιο υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις» σημείωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε «Οι Γερμανοί βουλευτές έχουν άγριες διαθέσεις για την Ελλάδα και δεν θα κάνουν πίσω, ακόμη κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδινε το πράσινο φως για αλλαγές».

Επιπλέον, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν φοβάται πλέον ένα Grexit σημειώνοντας ότι χωρίς χρηματοδότηση το μέλλον είναι σκοτεινό.

«Ενα νέο πρόγραμμα θα συνδέεται με επιτήρηση. Η γερμανική πλευρά δεν συζητά κούρεμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Οι νέες διαρροές από τη γερμανική κυβέρνηση έρχονται ως απάντηση προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία, με αφορμή το έγγραφο-φωτιά που αποκάλυψε το Reuters, είπε «όχι» στις προτάσεις της Γερμανίας.

Χτύπημα και από Σουλτς: Απειλεί με χρεοκοπία

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Μάρτιν Σουλτς, έστειλε νέα προειδοποίηση απειλώντας με χρεοκοπία τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι: «Αν η Ελλάδα αλλάξει μονομερώς τις συμφωνίες, τότε η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον δεσμευμένη να τις τηρήσει».

Σε τέτοια περίπτωση, συνέχισε ο κ. Σουλτς, η Ελλάδα θα σταματήσει να λαμβάνει χρήματα και το κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτηθεί.

Μέρκελ: Οι περισσότερες χώρες στην Ευρωζώνη είναι μαζί μας

Νωρίτερα το μεσημέρι η Ανγκελα Μέρκελ αφού δήλωσε ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει διαφορά στις απόψεις της χώρας της με αυτές των υπολοίπων της Ευρωζώνης στέλοντας το δικό της μήνυμα.

Σόιμπλε: Μια κυβέρνηση άλλαξε όχι όλη η Ευρωζώνη

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έστειλε τη δική του προειδοποίηση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πάρα πολλά να κάνει προσθέτοντας ότι δεν άλλαξε όλη η Ευρωζώνη, απλά μια κυβέρνηση χώρας-μέλους.

Βαρύ κλίμα στο Βερολίνο για τον Βαρουφάκη

Πλέον, ο υπουργός Οικονομικών, θα βρεθεί στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, με το κλίμα να είναι εξαιρετικά βαρύ. Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να αναλύσει στον κ. Βαρουφάκη τις απόψεις της Γερμανίας, τηρώντας σκληρή στάση και μη υποχωρώντας ούτε «εκατοστό» από τις απαιτήσεις της.

* ,