Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις – Τι εξετάζεται για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, ΔΕΣΦΑ

Επιταχύνει τις διαδικασίες για την προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
Η Αθήνα εξετάζει την προώθηση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, αξιώνοντας ωστόσο τροποποίηση στους όρους των συμβάσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει τις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015.
Ειδικότερα, η Αθήνα σκοπεύει να ολοκληρώσει τις αποκρατικοποιήσεις των οργανισμών διαχείρισης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ) έως τα τέλη του 2015.

Ο ΟΛΠ
Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προσφέρει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου που προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός, αλλά το 51%.
Με βάση τους νέους όρους για τον διαγωνισμό του λιμανιού, οι επενδυτές προσκαλούνται να αγοράσουν 51% της διαχείρισης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αντί του 67% που προσφερόταν προηγουμένως.
Ταυτόχρονα, η νέα πρόταση δεν θα περιλαμβάνει την παραχώρηση όλων των υπηρεσιών που προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός.
Ειδικότερα, δεν θα προσφερθεί στους επενδυτές η διαχείριση των υπηρεσιών για ferries, που ήταν μέρος της αρχικής προσφοράς που υποβλήθηκε στους επενδυτές το προηγούμενο έτος.
Οι νέοι όροι αναμένεται να σταλούν από το ΤΑΙΠΕΔ στους επίδοξους επενδυτές την ερχόμενη Τετάρτη.

Ερίζουν για τον ΟΛΠ Cosco και APM Terminals
Προσφορές για την εξαγορά του 51% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αναμένεται να καταθέσουν οι Cosco και APM Terminals, διεκδικώντας το πλειοψηφικό πακέτο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Κατά τις πληροφορίες οι δύο εταιρείες ερίζουν για την εξαγορά του 51% του ΟΛΠ.
«Το deal θα εξελιχθεί σε αγώνα μεταξύ της Cosco και της APM Terminals.
Αμφότερες ετοιμάζονται να καταθέσουν προτάσεις», αποκαλύπτουν κορυφαίες πηγές.
Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Cosco διαθέτει ένα οριακό προβάδισμα, καθώς ήδη ελέγχει δύο τερματικούς σταθμούς του λιμανιού.

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ικανοποιημένο με τη συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την εκμίσθωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σε μια κοινή επιχείρηση με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport,.
Η ολοκλήρωση της πώλησης θα πρέπει να αναμένεται εντός του μήνα.

Ο ΔΕΣΦΑ
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar, έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά.
Αρχικά είχαν δεχθεί πρόταση για την εξαγορά του 100% της εταιρείας από τη Socar, αλλά η συμφωνία αναβλήθηκε τον Απρίλιο, ύστερα από έρευνα της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr