Τα… παράδοξα είναι εδώ – Ο ΓΑΠ, ο Καμμένος και η Ελλάς των… ψεκασμών

Γεμάτη… παραδοξότητες είναι η ελληνική δημοκρατία μας! Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι έχουμε την… ποιότητα της δημοκρατίας που μας αξίζει, αυτή που μπορούμε να… σηκώσουμε.
Η χώρα μας σύρεται – για ακόμη μια φορά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης – σε πρόωρες εκλογές, σε μια συγκυρία μάλιστα ιδιαιτέρως κρίσιμη διεθνώς!
Σύρεται σε εκλογές λόγω της μη ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός θεσμού χωρίς ουσιαστικά καθήκοντα!
Σύρεται σε εκλογές λόγω της μη ψήφισης ενός προσώπου – θεσμού που είναι περισσότερο… σημειολογία και «λεζάντα», με πολλούς συμβολισμούς, αλλά χωρίς ουσιαστικά – πρακτικά καθήκοντα!
Αυτό, δεν το λες και νίκη της δημοκρατίας.
Εδώ και 5-6 μήνες, όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ασχολείται με το αν θα έβρισκε η κυβέρνηση τους 180 βουλευτές ή όχι! Σε μια συγκυρία που τίποτα δεν έχει κριθεί, όλη η πολιτική σκηνή ασχολήθηκε – βαυκαλίστηκε γύρω από ένα θεσμό που στην ουσία δεν έχει ουσιαστικά καθήκοντα. Και το κράτος, οι θεσμοί και όλο το δημόσιο σε πολύμηνη αφασία και αγκύλωση!
Αυτό, δεν το λες νίκη της δημοκρατίας! Αντιθέτως, άνετα μπορείς να το πεις και ως θεσμικό… εγκλωβισμό, αδιέξοδο ή και αυτισμό της (τηλεοπτικής μας) δημοκρατίας…
Δεν είναι… νίκη της δημοκρατίας το ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την «απόφαση» ενός κόμματος όπως η… ΔΗΜΑΡ που δεν υπάρχει καν (πλέον) στο χάρτη των δημοσκοπήσεων…
Δεν είναι νίκη της δημοκρατίας το ότι η χώρα οδηγείται (ξανά) σε πρόωρες εκλογές (παιχνίδι να γίνεται δηλαδή) με τις ψήφους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή της Χρυσής Αυγής!
Και μέσα σ’ όλα αυτά… Ο Γιώργος (Ανδρέα) Παπανδρέου φαίνεται… ανένδοτος στην ίδρυση νέου κόμματος, τη στιγμή που είναι ακόμη μέλος του ΠΑΣΟΚ! Ποιος; Ο άνθρωπος που έσυρε τη χώρα στα μνημόνια με τους τιτανικούς, με το «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», ο άνθρωπος των σλόγκαν περί μεσογειακής κουζίνας, όταν το… πλοίο είχε πάρει φωτιά!
Και μέσα σ’ όλα αυτά, επανεμφανίστηκε ο Κ. Λαλιώτης, ο άνθρωπος που αποσύρθηκε την κατάλληλη στιγμή από το πολιτικό προσκήνιο! Ο άνθρωπος που μαζί με τους Γεννηματά και Τσοχατζόπουλο αποτελούσε την… τρόικα που πριν τη σημερινή, κυβερνούσε την Ελλάδα επί χρόνια!
Έχουμε τη δημοκρατία που μας αξίζει, αυτό είναι σίγουρο. Σάρκα από τη σάρκα μας είναι οι πολιτικοί όλων των κομμάτων. Αν αξίζαμε άλλους, θα είχαμε άλλους.
Ας ευχηθούμε ότι στις 25 Ιανουαρίου, ως ψηφοφόροι θα αποδειχτούμε – έστω και ελάχιστα – πιο σοφοί και λιγότερο… συμφεροντολόγοι στις επιλογές μας. Άλλωστε, η ψήφος με… πελατειακή λογική ρουσφετιού δεν έχει ισχυρό νόημα πλέον, τουλάχιστον σε μαζικό επίπεδο. Περιθώρια για μαζικά ρουσφέτια δεν υπάρχουν.  
Ας ευχηθούμε ότι αυτό θα επιτρέψει – ίσως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίας – να υπάρξει (επιτέλους) ψήφος κατά… συνείδηση, ψήφος με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα στο μέλλον.
Ψήφος για το συνολικό καλό της χώρας και όχι ψήφος συντεχνιακή, ανάλογα με την επαγγελματική «ομάδα» ή τη συντεχνία που ο καθείς ανήκει…
Οι πολίτες, το 2012 ψήφισαν τιμωρητικά, εν μέσω τρομερής… οργής αλλά και άγνοιας σε πολλά επίπεδα. Πλέον, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια, κανείς δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Ο καθένας θα κληθεί να πληρώσει το γραμμάτιο που του αναλογεί στη μελλοντική ιστορία της χώρας…

Toυ Απόστολου Σκουμπούρη