Τα μυστικά, τα ψέματα, τα… non paper και το… σανό έχουν κουράσει

Tου Απόστολου Σκουμπούρη 

Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων ή… δήθεν διαπραγματεύσεων, μετά από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν συμφωνία αλλά ένα… προσχέδιο, μετά από δεκάδες τηλεδιασκέψεις, πολλά Eurogroup, πληθώρα Euro working Group, εκατοντάδες ώρες τηλεφωνικών συνομιλιών, τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει στο… σκοτάδι σε σχέση με την ακριβή πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι πολίτες της χώρας μας, παρακολουθούν αποσβολωμένοι τη… διαπραγμάτευση, έχοντας ως μοναδική ενημέρωση τις διαρροές και τα non papers της κυβέρνησης, τις συνεντεύξεις των στελεχών, αλλά και τις (σαφώς λιγότερες) συνεντεύξεις και τις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων.
Κυρίως από την ελληνική πλευρά, οι αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των διαρροών, είναι πολλές, κλιμακούμενες και κυρίως εύλογες! Δεκάδες «πληροφορίες» που η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε έχουν διαψευστεί με εμφατικό τρόπο, όπως π.χ. η διαρροή του ανεκδιήγητου non paper προ 15 ημερών ότι «γράφεται το τελικό κείμενο της συμφωνίας», πληροφορία που εκτόξευσε το Χρηματιστήριο, αλλά διαψεύστηκε εξαιρετικά γρήγορα από τους δανειστές!
Το ίδιο… γαϊτανάκι σε όλα τα ζητήματα έως τώρα! Το ίδιο σκηνικό και με το επίμαχο τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού στον κ. Γιούνκερ!
Όπως και η ανακοίνωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα που τόνισε ότι «ποτέ δεν ζητήσαμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στην Ελλάδα… Tο Brussels Group δεν έχει προτείνει απολύτως τίποτα για τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.
Όλα τα ποσοστά, ακόμη και η ίδια η επιλογή να βρεθούν τα λεφτά από τον ΦΠΑ, είναι της ελληνικής κυβέρνησης. Η μόνη δουλειά που έχει το κλιμάκιο της Κομισιόν, το κλιμάκιο της ΕΚΤ και το κλιμάκιο του ΔΝΤ στο Brussels Group, είναι να αξιολογούν αυτά που τους φέρνει η ελληνική πλευρά»!
Είναι φανερό ότι σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον… πόκερ, με πολλαπλές μπλόφες, στοχευμένες διαρροές, «ταγμένα» δημοσιεύματα κ.λπ. κανείς δεν ξέρει τι είναι αλήθεια, τι είναι ψέμα, τι είναι υπερβολή, τι είναι επιθυμία και τι πραγματικότητα.
Με τις ανάλογες, στοχευμένες διαρροές, χειραγωγείται και ρετουσάρεται η κοινή γνώμη κατά το δοκούν, «επιβεβαιώνοντας» τις δημοσκοπήσεις που έρχονται να «κλειδώσουν» το κυρίαρχο λαϊκό… ρεύμα! 
Είναι λοιπόν σαφές, σε ένα τόσο κορυφαίας σημασίας και καταλυτικό για το μέλλον της χώρας μας θέμα, να απαιτείται μια τεχνοκρατική – ακραιφνώς αντικειμενική – ενημέρωση! Ενημέρωση που θα εμφορείται – την ίδια ώρα – και από τις δύο πλευρές, τόσο από την ελληνική, όσο και από τη μεριά των δανειστών.

 
Ασφαλώς οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται πλήρη και 100% ενημέρωση σε σχέση με τα τεκταινόμενα, ενώ και η Ευρώπη δικαιούται ενημέρωση, καθώς αφορά όλους τους λαούς της Ε.Ε. άμεσα και καταλυτικά.

 

 

Αφορά όλη την Ευρώπη το ελληνικό ζήτημα

Το ελληνικό ζήτημα, ασφαλώς είναι και ζήτημα όλης της Ευρώπης, εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών! Δεν είναι εγχώριο ζήτημα. Θα πρέπει λοιπόν, σύσσωμοι οι θεσμοί που εμπλέκονται, Ελληνική κυβέρνηση, Ε.Ε., Κομισιόν και ΔΝΤ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να ενημερώσουν παράλληλα για όλα!

 
Τι (ακριβώς) προτείνει ο ένας, τι είναι υπερβολή, τι είναι ψέμα, τι είναι διαρροή!
Απόλυτα συμβατά με όλα τα προαναφερθέντα, χθες ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφστατ ζήτησε να κληθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα!

 
Ο ίδιος καυτηρίασε την έλλειψη διαφάνειας στις συζητήσεις. «Ηλθε η στιγμή να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα» τόνισε ο Guy Verhofstadt (Γκι Φερχόφστατ) με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο ΕΚ στο Στρασβούργο.
«Έχουμε έλλειψη δημοκρατικότητας και διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

 

Είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ζητά από τους βασικούς πρωταγωνιστές να έλθουν στο Κοινοβούλιο για ενημέρωση. Εννοώ τους κκ Τσίπρα, Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ και Ντράγκι», πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ώστε όλοι οι πρωταγωνιστές να έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν τα τεκταινόμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της Συμμαχίας.
Είναι λοιπόν τώρα περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να υπάρξει πλήρης και τακτική ενημέρωση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

 

 

Ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν διαφάνεια στις συζητήσεις, ενώ κανένας δεν δικαιούται – σε τόσο κρίσιμη συγκυρία – να παίζει προσωπικά παιχνίδια, να κάνει ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες ακροβασίες!
Γιατί η ιστορία θα είναι πολύ σκληρή σε όσους κάνουν παιχνίδια με το… διάβολο στην «πλάτη» μας χώρας και του λαού της, κινούμενοι σε μια ιδιότυπη ομερτά άλλων εποχών.