Τα αρνητικά σενάρια δεν μπορούν να επαληθευθούν άμεσα…

“Σε πλήρη ατονία την τελευταία εβδομάδα, λόγο των ημερών του Πάσχα, οι Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές και μετά από ένα πολύ έντονο 1ο τρίμηνο του έτους, το οποίο μας επιφύλασσε πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, δίνουν την εντύπωση ότι μαζεύουν δυνάμεις για μια ακόμα πιο εκρηκτική συνέχεια, και μάλλον κάπως έτσι πρέπει να είναι” επισημαίνει ο Ανδρέας Κόρδας.
Στην Αγορά μας, το τελευταίο διάστημα ακούγονται και ανακυκλώνονται απόψεις και σχόλια αναλυτών, πολλά από τα οποία προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό και τα οποία κάνουν λόγο για διάφορα σενάρια “εξόδου της Ελλάδας από το EUR”, “πιστωτικού γεγονότος”, “διπλού νομίσματος” και άλλα ακόμα πιο ακραία, τα οποία διατηρούν, ή και ενισχύουν το κακό χρηματιστηριακό κλίμα στο Χ.Α., ενώ παράλληλα έχουν παίξει ρόλο και σε σημαντικό μέρος της συνολικής πτωτικής κίνησης του EUR/USD, κυρίως από το 1,2000 και μετά.
Αντίθετα, οι ξένες Αγορές μετοχών, τουλάχιστον αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την προηγούμενη παρόμοια φάση πριν 2,5 χρόνια, δείχνουν να μην υπολογίζουν καθόλου τα σενάρια σχετικά με την Ελλάδα και διατηρούνται ελάχιστα κάτω από τα απόλυτα υψηλά όλων των εποχών.
Ο διευθυντής ξένων Αγορών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ και αναλυτής του “GreekTrader” εκτιμά πως, για μία σειρά από λόγους στους οποίους δίνει μεγάλη βαρύτητα και τους οποίους δεν πιστεύει ότι μπορούν να αγνοήσουν τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κέντρα επιρροής, είναι πως τα σενάρια αυτά δε μπορούν να επαληθευθούν άμεσα.
Πρώτον, σε ένα μήνα έχουμε πολύ σημαντικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, σε μια αναμέτρηση ντέρμπι και με το κεντρικό δίλλημα των πολιτικών σχηματισμών να είναι η παραμονή, ή όχι, της Χώρας τους στην ΕΕ (BrExit).
Δεύτερον, τα σχέδια και ο συντονισμός για την ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι, σχετικά με την ανάγκη νομισματικών μέτρων τόνωσης, είναι ακόμα πολύ νωπά, χρειάζονται ήρεμο κλίμα και αναμένονται εξελίξεις πολύ σύντομα, σίγουρα πριν το Καλοκαίρι.
Τρίτον, η σχετικά επιτυχημένη θητεία του Γιαρούν Ντάισελμπλουμ, τελειώνει αρχές Καλοκαιριού, με τις πιθανότητες να αντικατασταθεί από τον Ισπανό ομόλογο του, να είναι αρκετές και σίγουρα δε θα θέλει να συνδέσει τη θητεία του στη λήξη της, με ένα Ελληνικό “πιστωτικό πυροτέχνημα”.
Με βάση αυτά και χωρίς να λάβουμε υπόψη, επιπλέον, τις δεκάδες δηλώσεις Αξιωματούχων υπέρ παραμονής της Ελλάδος στη ζώνη του EUR, οι πιθανότητες είναι πως όποιες αρνητικές εξελίξεις, προερχόμενες από τα εμφανή τεράστια οικονομικά αδιέξοδα, ίσως πάρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάποια παράταση.
Αυτό αποτελεί έναν οδηγό, αλλά στηριγμένο σε υποθέσεις, για το πώς θα κινηθεί (ή για το πως δεν θα κινηθεί) το Χ.Α., το επόμενο διάστημα.
* ,