Ταμπουρωμένοι κυβέρνηση-δανειστές Μηνύματα από Σόιμπλε-Γιούνκερ ότι εξαντλείται ο χρόνος και η υπομονή των εταίρων. Άκαμπτος ο Ρέγκλινγκ για το χρέος

Οι αποστάσεις παγιώνονται και οι πολιτικές πιέσεις εντείνονται, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και το deadline μεταφέρεται στις 15 Μαΐου, μετά και την έκθεση της S&P. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η υπομονή και ο χρόνος εξαντλούνται, ενώ η Αθήνα απαντά ότι εκλογές και Δημοψήφισμα είναι υπαρκτά σενάρια, για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για υπέρβαση των κόκκινων γραμμών.

http://www.sofokleousin.gr/archives/225293.html

Τροχιοδεικτικά πυρά εξαπολύει –μεταξύ άλλων- και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Ουάσιγκτον, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg προειδοποίησε την Αθήνα ότι έχει μπορεί τα χρήματα των δόσεων να μην έρθουν έως τον Ιούνιο, χωρίς να λέει όμως αν η χώρα θα αντέξει ως τότε έναν τέτοιο χρηματοδοτικό στραγγαλισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της» και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που η χώρα θέλει.

Στο παιχνίδι μπαίνει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του EFSF απαντώντας στην έκθεση της S&P, η οποία ζητούσε αναδιάρθρωση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι απόλυτα βιώσιμο και εξυηρετήσιμο.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαΐου εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης S&P στην έκθεση που συνοδεύει την απόφαση υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι συζητήσεις τότε δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την παραγωγή του νομοθετικού έργου από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα προειδοποιεί για το -πρωτοφανές για χώρα της ευρωζώνης- ενδεχόμενο, να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για μόλις λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν θα μπορέσει να πληρώσει το προσεχές διάστημα κάποια έντοκα γραμμάτια ή μία δόση των οφειλών προς το ΔΝΤ.

Η Αθήνα βλέπει το όλο θέμα ως ξεκάθαρη πολιτική πίεση. Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, που έχει αναγάγει από την πρώτη στιγμή της αξιολόγηση των θεσμών σε πολιτική διαπραγμάτευση, διαπιστώνει πως «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.» και τονίζει πως «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές ανταπαντούσαν μάλιστα λέγοντας πως «αντί να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

Χρηματοδοτικό κενό 

Η S&P εκτιμά ότι οι περισσότεροι ξένοι δεν θα κάνουν roll over των εντόκων γραμματίων που κατέχουν (περίπου 800 εκατ. από τα συνολικά 2,4 δισ) και πρέπει να πληρωθούν μέσα στο μήνα.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών εταιρειών και δήμων για να διατηρήσει το υφιστάμενο ύψος των έντοκων γραμματίων της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Μπορεί ακόμη να ασκήσει πίεση για αυξήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών την κατοχή τους σε έντοκα γραμμάτια.

Εάν αυτή η υπόθεση δεν ισχύσει, συνεχίζει η S&P, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτύχει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, οδηγώντας σε μία αθέτηση πληρωμής δημόσιου χρέους, ακόμα και για… έντοκα γραμμάτια.

Σήμερα πάντως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φαίνεται πως θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν.

Στη συνέχεια όμως, στις 17 Απριλίου, λήγει επίσης έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.

Ψάχνουν 2,35 δισ. τον Μάιο

Η κυβέρνηση καλείται να καταβάλει

200.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαΐου και

να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 8 Μαΐου.

Στις 12η Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ δόση ύψους περίπου 750.000.000 ευρώ.

ΟΙ αναλυτές συγκλίνουν ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος εκείνη την ημέρα, καθώς ακολουθεί η μισθοδοσία των Δημοσίων υπαλλήλων που Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι αν τεθεί το δίλημμα θα επιλέξει την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, η κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει τη λύση του ενδοκυβερνητικού. Για το λόγο αυτό έχει δεσμεύσει τα αποθεματικά σειράς φορέων του Δημοσίου, δίνοντάς τους κρατικά repos, έχει καλέσει τα ασφαλιστικά ταμεία να κάνουν προαιρετικά το ίδιο, ενώ τις τελευταίες ημέρες στράφηκε ακόμα και στις ΔΕΚΟ, που είχαν συνολικά διαθέσιμα 1,1-1,3 δισ. ευρώ.

 

Παράλληλα, έχει «παγώσει» την καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές και ουσιαστικά έχει περιοριστεί στην καταβολή μόνο όσων δαπανών θεωρούνται ανελαστικές. Τα χρέη του δημοσίου ιδιώτες αγγίζουν ήδη τα 4 δισ. ευρώ και δεν θεωρείται βέβαιον, υπό τις παρούσες συνθήκες, πως τελικώς θα τα ξεπεράσουν.