Τέλος χρόνου… των προθεσμιών

Πολύ κοντά πλέον στην εκπνοή των προθεσμιών φαίνεται να φθάνει η διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν θα προκύψει κάποιο αποτέλεσμα από την τετράμηνη πορεία των συνομιλιών.

 

TOY MANOY XATZHΔΑΚΗ

 

-5,92% και 774,46

Εβδοµάδα:-1,48%

Έτος: -6,26%

Min (Εβδ.): 756,20

Max (Εβδ.): 826,53

Min 2015: 691,43 (22 Απρ.)

Max 2015: 945,81 (25 Φεβ.)

Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 47,4δισ. ευρώ

Μέση ηµερήσια αξία συναλλαγών (εβδοµάδα): 72,5 εκατ. ευρώ

∆(%) εβδοµάδα: -27,1%

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού εβδ.: +0,7 εκατ. ευρώ

Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αµοιβαία Εσωτερικού έτος: -4,7 εκατ. ευρώ

 

Η ελληνική πλευρά έως τώρα δεν έχει αθετήσει κάποια πληρωμή προς τους δανειστές της, έχει  μεταθέσει τις πληρωμές του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και έχει καταθέσει ένα σχέδιο 47 σελίδων με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα.

 

Οι δανειστές έχουν προτείνει σε ένα επτασέλιδο κείμενο μεταρρυθμίσεις και μέτρα που εφάπτονται σε πολλά σημεία με την ελληνική πρόταση φαίνεται όμως να απέχουν ωστόσο ουσιαστικά στο θέμα του ασφαλιστικού και στα εργασιακά θέματα.

 

Με αυτά ως δεδομένα και με την παύση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η ορατότητα μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.

 

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας  ο χρόνος αποτελεί τον νέο καταλύτη για τις αποφάσεις, η επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι απλώς μια κρίσιμη εβδομάδα ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο αναφοράς για σημαντικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που υπερβαίνουν τα όρια μιας χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Η ερχόμενη Δευτέρα θα είναι μια δραματική ημέρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Τεχνικά η εβδομάδα επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις και από τις δύο πλευρές της τάσης με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης όπου ο Γενικός δείκτης κατέγραψε ημερήσια κέρδη 8,16%.

 

Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί επανέφερε την αγορά πάνω από τις 800 μονάδες χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο διατηρώντας ωστόσο την τάση σε ανοδικό κανάλι.

 

Η συνέχεια ήταν ο ορισμός της ψυχρολουσίας: Πίεση έως και 6,1% στον Γενικό Δείκτη μεγάλες ενδοσυνεδριακές κινήσεις και καθολική εικόνα πιέσεων σε όλο το φάσμα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

 

Οι μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικές του στρες στο οποίο έχουν υποβληθεί τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές. Οι μάχες μεταξύ 780 και 850 μονάδων μπορούν να χαρακτηριστούν αμφίρροπες αφού κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν κατάφερε να πετύχει την καθοριστική νίκη που θα οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη σε διαφυγή.

 

Για άλλη μια εβδομάδα οι πωλητές κατάφεραν να κλείσουν τον δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες χωρίς όμως να κρεμάσουν τα διαγράμματα δίνοντας επιτάχυνση στην πτώση. Η τεχνική ανάγνωση της Αγοράς δεν μετέβαλε την μεγάλη εικόνα δίμηνης συσσώρευσης χωρίς όμως να δώσει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία.

 

* ,