ΤΥΡΑΣ: Ενισχύει την εξαγωγική της δραστηριότητα – Οι άξονες του business plan

Ενισχύει την εξαγωγική της δραστηριότητα η Τυράς προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην εγχώρια αγορά

Έμφαση στις εξαγωγές σε ΗΠΑ και ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στην περαιτέρω αξιοποίηση της επένδυσής του στη Ρουμανία, δίνει εφέτος ο όμιλος Τυράς ο οποίος είδε πέρυσι τα κέρδη του να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με το 2013.

Μπορεί τα σχέδια του για δημιουργία παραγωγικής μονάδας στις ΗΠΑ να μπήκαν στον «πάγο», ο όμιλος Τυράς όμως, “βλέποντας” ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει προοπτικές, διατηρεί την παρουσία του στις ΗΠΑ κυρίως σε επίπεδο διανομής προϊόντων. Οι ΗΠΑ δεν είναι όμως η μόνη αγορά στην οποία εστιάζει τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον του ο ελληνικός όμιλος.

 

Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε Ιταλία και Γερμανία αλλά και η μεγιστοποίηση της επένδυσης στη Ρουμανία με σταδιακή επέκταση στην ρουμάνικη αγορά και την ευρύτερη βαλκανική αγορά, αποτελούν βασικές προτεραιότητές του ελληνικού ομίλου για τη φετινή χρονιά.

 

Εξαγωγικός προσανατολισμός, ο οποίος, όπως εκτιμούν οι αδελφοί Σαράντη, θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι, λόγω οικονομικών συνθηκών, επιχειρηματικοί κίνδυνοι που υπάρχουν στην εσωτερική αγορά. Την ίδια ώρα, η μείωση κόστους κυρίως με αναδιοργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών, των λειτουργικών τομέων και των δικτύων διανομής, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ομίλου.
Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου την περασμένη χρήση ο τζίρους του ξεπέρασε τα 294,29 εκατ. ευρώ από 269,420 εκατ. ευρώ το 2013, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,18% στα 87,755 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 56,75% στα 20,411 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υπερδιπλασιάσθηκαν αγγίζοντας τα 16,916 εκατ. ευρώ.
Σημαντική ήταν και η αύξηση κατά 21,91% στα EBITDA, τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 45,057 εκατ. ευρώ, ενώ και οι απαιτήσεις από πελάτες του ομίλου “τσίμπησαν” την περασμένη χρονιά, φθάνοντας στο ποσό των 81,067 εκατ. ευρώ 78,162 εκατ. ευρώ το 2013.

Συγχωνεύεται ο Όλυμπος με τη Ροδόπη – Οι στόχοι για την τρέχουσα χρήση

Τη συγχώνευση της Όλυμπος (θυγατρικής του ομίλου Τυράς) με τη γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, έχει αποφασίσει η διοίκηση της Όλυμπος.

 
Αυτό αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην ετήσια οικονομική έκθεση της Όλυμπος των Αφών Σαράντη, σύμφωνα με την οποία ο τζίρος της εταιρείας πέρυσι ανήλθε στο ποσό των 163,197 εκατ. ευρώ από 148,656 εκατ. ευρώ το 2013. Η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε με αντίστοιχη μείωση του κόστους πωληθέντων και σε συνδυασμό με την πλήρη ανάπτυξη νέων προϊόντων και εμπορευμάτων οδήγησε σε ανανέωση του product mix και εδραίωση του μεριδίου αγοράς.

 

Τα μικτά κέρδη της εταιρείας, ανήλθαν στο ποσό των 47,069 εακτ. ευρώ από 42,433 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση, 10.93%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην καλύτερη εμπορική αξιοποίηση τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων προϊόντων και εμπορευμάτων. Πάντως τα EBITDA της εταιρείας, μειώθηκαν κατά 7,97% στα 15,750 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 6,230 εκατ. ευρώ έναντι 7,199 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

 
Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εταιρείας εστιάζει στην εδραιώσει της θέση της γαλακτοβιομηχανίας μέσα από μια επιθετική πολιτική.

 

Οι άξονες του business plan αφορούν τα εξής:
α) Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, με έμφαση και βαρύτητα στις νέες γραμμές παραγωγής αλλά και στη βελτίωση των ήδη υφισταμένων.
β) Επέκταση στην εσωτερική αγορά καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο στα προϊόντα που παράγει και εμπορεύεται, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και πρακτικές προώθησης πωλήσεων, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας ταυτόχρονα και το δίκτυο διανομής της, αποκτώντας παρουσία σε νέες περιοχές.
γ) Επανασχεδιασμός και βελτίωση στις λειτουργίες της εταιρεία για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στον ανταγωνισμό, αθέμιτο και θεμιτό, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, στον κλάδο της επώνυμης γαλακτοβιομηχανίας όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται.
δ) Διεύρυνση της γκάμα των προϊόντων της.