ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα χειρότερα απετράπησαν. Έρχονται καλές ειδήσεις…

Η συμφωνία μηδενίζει τις πιθανότητες για σοκ στις τράπεζες, έρχονται θετικές εξελίξεις
Η ΕΚΤ σήμερα 13 Ιουλίου μετά την συμφωνία που έχει υπάρξει μεταξύ Ελλάδος και δανειστών  πιθανότατα θα αυξήσει  το  ELA κατά 1,5 με 2 δισεκ. από 88,6 στα 90,6 δισ αν και υπάρχουν απόψεις να παραμείνει παγωμένο έως την Τετάρτη 15 ή Πέμπτη 16 Ιουλίου και μετά να αυξηθεί. 

Η Γερμανία ζητάει, πρώτα η Ελλάδα να ψηφίσει τους νόμους και από Τετάρτη 15 ή 16 Ιουλίου να αυξηθεί το ELA σταδιακά.
Οι ελληνικές τράπεζες πάντως διασώθηκαν. Η ΕΚΤ δεν θα υλοποιήσει την απειλή της να διακόψει το ELA, η συμφωνία δημιουργεί θετικό momentum στις τράπεζες, έρχονται θετικές ειδήσεις.
Το σενάριο της καταστροφής έχει αποτραπεί, αυτό είναι 100% βέβαιο. Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το ELA σήμερα 13 Ιουλίου κατά 1,5 με  2 δισ στα 90,6 δισ.
Η ΕΚΤ όπως αποδείχθηκε στο Eurogroup στις 11 Ιουλίου, δεν αποδέχεται τα ακραία σενάρια του Schaeuble του γερμανού ΥΠΟΙΚ και μάλιστα για το PSI+ του 2012, υπήρξε ένταση μεταξύ Draghi και Schaeuble.
Η ΕΚΤ έχοντας χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 125 δισεκ. 88,6 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση και έναντι αυτών έχει λάβει 225-230 δισεκ. εγγυήσεις (οι περισσότερες εγγυήσεις βρίσκονται στην ΤτΕ) και διακρατώντας 27 δισεκ. ελληνικών ομολόγων στηρίζει το τραπεζικό σύστημα…έστω και κρατώντας παγωμένο το ELA.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες έχουν συνολική ανάγκη ρευστότητας 245 δισεκ (125 δισεκ από το ευρωσύστημα και 119 δισεκ από τις καταθέσεις) για την οποία καλύπτονται αποκλειστικά λόγω της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ…διατηρώντας έστω και παγωμένο το ELA. Οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν άμεσα.
Ωστόσο έχοντας απομείνει μόνο με 5 δισεκ. ευρώ απόθεμα εγγυήσεων είναι προφανές ότι η συμφωνία της Ελλάδος είναι ζωτική για τις τράπεζες.
Άπαξ και υπάρχει συμφωνία η ΕΚΤ θα αποδεχθεί και άλλες εγγυήσεις ελληνικών τραπεζών π.χ. ομολογιακά του πυλώνα ΙΙ περίπου 25-27 δισεκ. ή άλλα δάνεια.
Το συμπέρασμα είναι ότι η συμφωνία φέρνει θετικές εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες.
Τα χειρότερα απετράπησαν. Έρχονται καλές ειδήσεις… από εδώ και στο εξής…
http://bankingnews.gr/
* ,