ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ-«ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ!» FT: Η ρήξη Τσίπρα-Μέρκελ και το «μη φύγετε από το δωμάτιο» του Τουσκ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ-«ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ!» FT: Η ρήξη Τσίπρα-Μέρκελ και το «μη φύγετε από το δωμάτιο» του Τουσκ

13.07.2015 19:55
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ-«ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ!»

FT: Η ρήξη Τσίπρα-Μέρκελ και το «μη φύγετε από το δωμάτιο» του Τουσκ

Ξημερώματα, 7.00 ώρα Ελλάδας, ήταν η στιγμή που η χώρα μας βρέθηκε πιο κοντά στο Grexit παρά ποτέ, αναφέρουν οι Financial Times που αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο της δραματικής διαπραγμάτευσης στις κλειστές αίθουσες των Βρυξελλών. Τότε ήταν που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων, έφτασαν σε αδιέξοδο, το οποίο ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

FT: Η ρήξη Τσίπρα-Μέρκελ και το «μη φύγετε από το δωμάτιο» του Τουσκ

“Δίχως περιθώριο για συμβιβασμούς, κανένας δεν έβλεπε τον λόγο για να συνεχίσει, το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή”, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Καθώς οι δυο ηγέτες πήγαιναν προς την πόρτα, ο Ντ. Τουσκ κινήθηκε ώστε να αποτρέψει η κούραση και η ενόχληση “να πυροδοτήσουν μια ιστορική αναταραχή για την Ευρωζώνη”.

“Συγγνώμη αλλά αποκλείεται να φύγετε από το δωμάτιο”, είπε.

Το σημείο τριβής φαίνεται να ήταν το μέγεθος και ο σκοπός του ειδικού ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με την Γερμανίδα καγκελάριο να θέλει τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων να διατεθούν αποκλειστικά σε αποπληρωμές χρέους ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός το θεωρούσε εθνική ταπείνωση που θα παραχωρούσε στοιχεία που αξίζουν περίπου το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος.

FT: Η ρήξη Τσίπρα-Μέρκελ και το «μη φύγετε από το δωμάτιο» του Τουσκ

Η εναλλακτική που είχε ο Τσίπρας -αναφέρει η εφημερίδα- ήταν ένα μικρότερο Ταμείο, οι εισπράξεις του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα.

Ο συμβιβασμός βρέθηκε τελικά μετά από περισσότερο από μια ώρα στην οποία τέθηκαν επί τάπητος περίπου δώδεκα διαφορετικές δομικές προτάσεις.

FT: Η ρήξη Τσίπρα-Μέρκελ και το «μη φύγετε από το δωμάτιο» του Τουσκ

Όπως επισημαίνει το άρθρο, καθώς οι ώρες περνούσαν στη Σύνοδο Κορυφής, η προοπτική ενός Grexit φαινόταν να μεγενθύνεται, σύμφωνα με συμμετέχοντες, αυξάνοντας τις διαιρέσεις ανάμεσα στους νυσταγμένους πολιτικούς και διπλωμάτες.

Ανώτατος αξιωματούχος στη συνεδρίαση εκτιμούσε ότι η Γερμανία ήταν αυτή πλέον που φαινόταν να ενεργεί “με κακή πίστη” και όχι πια ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάποια στιγμή – αναφέρουν οι FT- ο Τσίπρας έπρεπε να αντέξει “διάλεξη” από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, στην οποία ο Ματέο Ρέντσι εξέφρασε επιτόπου ενστάσεις.

“Τελικά, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος που πάλεψε για να κρατήσει την Ελλάδα μέσα, πήρε την Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του Ντόναλντ Τουσκ για να οριστικοποιήσει τον συμβιβασμό πάνω στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων”, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Και καταλήγει περιγράφοντας την επιμονή του Γάλλου προέδρου στην αφαίρεση κάθε αναφοράς περί ρήτρας Grexit ενώ έδωσε στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα και στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποίησεων.

Αργότερα, θυμίζει το δημοσίευμα ότι στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήθελε ελεημοσύνη από την Ευρωζώνη αλλά αλληλεγγύη.

“Σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί μέσα”, είπε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που παρεβρέθη στη Σύνοδο Κορυφής. “Τον σταύρωσαν”, επέμεινε.

 

ETHNOS.GR

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017