ΤΑ «ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ – Το ΔΝΤ “πουλάει” ακριβά την ρύθμιση του χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα λάβει μέρος στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την Ελλάδα, εάν προηγουμένως δεν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις του για το ελληνικό χρέος και εάν δεν παίζει τον πρώτο ρόλο στην εφαρμογή του.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επιστολή Τσακαλώτου. Το Ταμείο απαιτεί να έχει το πάνω χέρι στο τρίτο πρόγραμμα, κάτι που θα το φέρει σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο,τι συμφωνήθηκε υλοποιείται, έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ ο επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η σκληρή στάση που τηρεί το Ταμείο το τελευταίο διάστημα έναντι της Αθήνας αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων της θα συνεχιστεί και ειδικά στο θέμα της αναδιάρθρωσης η θέση είναι αδιαπραγμάτευτη. «Πρέπει να γίνει γενναία αναδιάρθρωση», τονίστηκε στο «Εθνος της Κυριακής», διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Παράλληλα, και στην περίπτωση που συμφωνηθεί το τρίτο πρόγραμμα, και εφόσον το Ταμείο θα συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση, όπως αναμένεται, απαιτεί να έχει όχι μόνο εποπτικό αλλά τον πρώτο ρόλο. Συγκεκριμένα, επιθυμεί να έχει το πάνω χέρι, ως να είναι αποκλειστικά δικό του πρόγραμμα, κάτι που θα το φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μετά την αποστολή της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο για τις περαιτέρω ενέργειες των γραφειοκρατών.

Ζητούνται διαβεβαιώσεις
Τα μέλη του ΔΣ αναμένεται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στα όποια αιτήματα παρουσιάσει η κ. Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν, όμως θα τονιστεί η ανάγκη επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό, θα απαιτηθούν νέες διαβεβαιώσεις από την Αθήνα και θα τεθεί το ζήτημα της παρουσίας των μελών της αποστολής στα υπουργεία ώστε να διεξαχθεί η επιθεώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το παραπάνω αποτελεί αίτημα του ΔΝΤ, το οποίο δεν δέχεται την ελληνική θέση ότι οι συναντήσεις πρέπει να διεξάγονται εκτός υπουργείων για λόγους ασφαλείας.

Ενας αξιωματούχος εξήγησε σε συνομιλητή του ότι τα μέλη της αποστολής του Ταμείου δεν έχουν καν γνωριστεί με τους υπουργούς, που έχουν την αρμοδιότητα της υλοποίησης του προγράμματος. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα και οι επιθεωρήσεις θα γίνουν με τον παλιό, κλασικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ενα άλλο ζήτημα που τίθεται από το Ταμείο είναι αυτή καθαυτή η υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Υποστηρίζουν ότι η στάση της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής, δεν είναι ενθαρρυντική και προειδοποιούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα βελτιωθεί εάν δεν γίνει πιστή εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος.

Το ΔΝΤ βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την Αθήνα στο θέμα του συνταξιοδοτικού και του εργασιακού καθεστώτος, και επίσης φαίνεται να επιμένει στην απόσυρση αποφάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο εξάμηνο.

Οι δανειστές γνωρίζουν βεβαίως ότι η απόσυρση τέτοιων αποφάσεων θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, στον οποίο όμως αναγνωρίζουν αλλαγή στάσης λόγω της ανάγκης πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ορισμένες εκ των οποίων υποστηρίζει και ο ίδιος φανατικά.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι το ΔΝΤ και ο Αλ. Τσίπρας ταυτίζονται στα θέματα της αναδιάρθρωσης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Ομως οι διαφωνίες τους στο θέμα των συντάξεων, των μισθών και των απολύσεων μοιάζουν αυτήν τη στιγμή αγεφύρωτες και εάν δεν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, θα τεθούν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις. Αναφορικά με την αναδιάρθρωση, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν μπορούσε να θέσει το θέμα πιο καθαρά.

«Εχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι μία ελάφρυνση είναι απαραίτητη», για να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμα του ΔΝΤ, είπε ο κ. Ράις και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Εχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το πώς θα γίνει».

«Εκδίκηση» για το 2010
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις του στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στους βασικούς παίκτες του Eurogroup, όπως ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Από οικονομικά στελέχη στην Ουάσιγκτον τέθηκε ένα μείζον θέμα και αυτό αφορά το κατά πόσον είναι αποφασισμένη η κ. Λαγκάρντ να φτάσει στα άκρα στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Μία δοκιμασμένη πηγή απάντησε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ επικρατεί αυτό το παράξενο συναίσθημα, «να πάρουν το αίμα τους πίσω» για την αποτυχία επιβολής της αναδιάρθρωσης τον Μάιο του 2010.

Με βάση τη λογική αυτή, η σύγκρουση του Ταμείου και των Ευρωπαίων είναι αναπόφευκτη, σημείωσε η πηγή που είχε λάβει μέρος σε συναντήσεις για τη συγγραφή του πρώτου προγράμματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ