Σύνθεση ή ρήξη: Η πίεση στις μετοχές ήταν αναμενόμενη

Σημαντικές διαφορές αλλά και συγκλίσεις είχε το κείμενο με τους όρους της συμφωνίας που επιδόθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση την Τετάρτη το βράδυ. Οι προσδοκίες για ένα πακέτο μέτρων που θα είχαν μεγαλύτερη συνάφεια με τις ελληνικές προτάσεις ή θα συνοδεύονταν με κάποιο αναπτυξιακό πακέτο ή κάποια πρώτη προσέγγιση στο θέμα της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους δεν επαληθεύτηκαν ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να επαληθεύονται επί του παρόντος. 

 

 

Η πίεση στις μετοχές μετά την δημοσίευση των δύο σχεδίων συμφωνίας ήταν αναμενόμενη. Είτε με  την αύξηση του ΦΠΑ είτε με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις η Αγορά αναγνώρισε λόγους ώστε να αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις και ως συνήθως το σενάριο που υιοθετήθηκε ήταν το δυσμενές. Όπως και να έχει το «μίκρο» επίπεδο αυτή την στιγμή δεν είναι το καθοριστικό.
Από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα έρθουν πολύ γρήγορα. Αφενός τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεστικά δεδομένων των ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν για να υπάρξει εκταμίευση – οριστικοποίηση όρων της συμφωνίας: Euroworking group, έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, Eurogroup, έγκριση από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, τηλεδιάσκεψη Eurogroup, εκταμίευση.
Όσο καθυστερεί κάποιος κρίκος από αυτή την σειρά ενεργειών τόσο αυξάνει το ρίσκο να χαθούν προθεσμίες δόσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Από ότι φαίνεται η διαπραγμάτευση έχει περάσει στα χέρια της πολιτικής και οι εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών θα καθορίσουν το αν και το πότε θα φθάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους πιστωτές της.
Τεχνικά η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Τα επίπεδα στήριξης των 800 μονάδων διασπάσθηκαν με μαζική συμμετοχή τίτλων λύνοντας μια συσσώρευση σχεδόν ενός μήνα στο εύρος 800 – 850 μονάδων. Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση βρίσκεται στα όρια αντιστροφής καθώς μία μονάδα σε κλείσιμο χαμηλότερα το ανοδικό σενάριο ακυρώνεται και ο Γενικός Δείκτης μπαίνει σε ταλαιπωρία.
Παρόλα αυτά η γρήγορη κίνηση από την τοπική κορυφή τις 857,9 μονάδες έχει δώσει κάποιες υποτιμήσεις σε ωριαία διαγράμματα δικαιολογώντας πιθανώς κάποια βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση λίγο πάνω από τις 820 μονάδες. Οι τζίροι αν και δεν ενισχύθηκαν στο πτωτικό momentum φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να δώσουν μονάδες πτώσης αφού η επιφυλακτικότητα και ο ενθουσιασμός μετατοπίζεται σχεδόν μονόπλευρα από την μία στην άλλη πλευρά της τάσης.
Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (Τετάρτη 10 Ιουνίου) ενώ την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση του ΟΤΕ.
* ,